El capitalisme es mira al mirall

El Fòrum de Davos arrenca el dimarts amb l'objectiu d'abordar el "descontent i frustració" causats per qui no experimenta el desenvolupament econòmic

La quarantè setena reunió anual del Fòrum Econòmic Mundial arrencarà aquest dimarts amb l'objectiu d'abordar el "descontent i frustració" d'una part de la societat que "no està experimentant desenvolupament econòmic i progrés social" i que ha tingut com a conseqüència dos resultats electorals inesperats i l'auge generalitzat del populisme, una situació davant la qual l'organització insta a incloure la reforma del capitalisme en l'agenda global.

Durant quatre dies, prop de 3.000 representants -xifra rècord- de l'àmbit polític, econòmic i de la societat civil es trobaran a la ciutat suïssa de Davos-Klosters i abordaran els principals riscos a nivell global, desgranats a l'Informe de Riscos Globals 2017, on els principals successos de 2016, com els resultats de les eleccions d'Estats Units o el Brexit, han marcat en gran manera l'agenda.

Entre els principals riscos identificats per 2017 es troben qüestions relacionades amb el medi ambient i el canvi climàtic: el risc de fenòmens meteorològics extrems, els moviments migratoris i els grans desastres naturals. Els atemptats terroristes a gran escala i el robatori massiu de dades ocupen la quarta i cinquena posició en la llista.

En opinió del soci responsable de Risk Consulting de KPMG a Espanya i a la regió de EMEA, Pablo Bernad, aquest informe posa de manifest una vegada més l'aparició constant de nous riscos als quals s'enfronten no solament els governs, sinó les companyies, i que, de fet, constitueixen una amenaça per a l'estratègia corporativa si no es detecten ràpidament i es gestionen degudament.

"Conforme la recuperació va avançant, els riscos tradicionals de caràcter econòmic que han estat presents en l'agenda dels directius durant l'última dècada han anat donant pas a noves amenaces més vinculades al desenvolupament tecnològic, a la reputació social de les companyies i a la globalització, la qual cosa exposa encara més a les empreses als conflictes d'àmbit polític i estratègic a nivell internacional", assenyala Bernad.

Principals assistents
Entre els assistents al Fòrum de Davos, destaca la presència de representants governamentals d'almenys 70 països, entre ells tots els que formen part del G20, com la primera ministra de Regne Unit, Theresa May, el president de l'Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, el president de Xina, Xi Jinping, el president de Colòmbia, Juan Manuel Santos, o el ministre d'Energia d'Aràbia Saudita, Khalid al Falih.

Del costat de les absències, destaca la de la canceller alemanya, Angela Merkel, el president francès, François Hollande o el president electe d'Estats Units, Donald Trump, que serà investit divendres que ve.

Així mateix, s'espera la presència dels líders de les principals institucions a nivell mundial, com la presidenta del Fons Monetari Internacional, Christine Lagarde, el nou secretari de Nacions Unides, Antonio Guterres, o el secretari general de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE), Ángel Gurría.

Per la seva banda, la delegació espanyola estarà composta pel ministre d'Economia, Indústria i Competitivitat, Luis de Guindos, en representació de l'Executiu com ja va fer el passat any, i per la presidenta del Banc Santander, Ana Patrícia Botín; el president de BBVA, Francisco González; el president i conseller delegat d'Acciona, José Manuel Entrecanales; el President d'Iberdrola, Ignacio Sánchez Galán, i el president de Telefónica, Jose María Álvarez-Pallete, en representació del sector empresarial espanyol, entre d'altres.

Lideratge sensible i responsable
El lema triat per al Fòrum de Davos d'aquest any és Lideratge sensible i responsable, amb el qual es pretén posar de manifest la importància del lideratge a l'hora de millorar el món de forma significativa i afrontar un món amb una societat cada vegada més polaritzada, on augmenten els riscos associats a una feble recuperació econòmica i l'acceleració dels canvis tecnològics.

En aquest sentit, els assistents debatran els principals reptes als quals s'enfronta l'ordre mundial en l'actualitat, focalitzats a millorar la col·laboració a nivell global; restaurar el creixement econòmic; abordar una reforma del capitalisme i estar preparats davant la Quarta Revolució Industrial.
Avui et destaquem
El més llegit