El taló d'Aquil·les de la UE

Ramon Tremosa i Aleix Sarri denuncien a 'L'Europa que han fet fracassar' que el centralisme d'Estat és la principal amenaça del projecte comunitari

"El gran fre d'Europa són les elits extractives nacionals". Aquesta cita d'Antoni Puigverd obre el darrer llibre de l'eurodiputat Ramon Tremosa i el seu assistent Aleix Sarri, L'Europa que han fet fracassar (Pòrtic, 2016). Una cita que serveix per il·lustrar la idea central d'una obra que repassa a través de l'experiència dels autors a les institucions europees com el centralisme dels Estats està posant en perill la vigència de la integració europea.

Pràcticament 300 pàgines on analitzen, d'entrada, l'impacte real que pot tenir el Brexit en el projecte europeu i la repercussió a Escòcia i, de retruc, a Catalunya. Més enllà de la trama política, Tremosa i Sarri intenten desmuntar el blame game permanent dels Estats amb la UE. El que funciona és gràcies a mi, el que va malament és culpa d'Europa. Pels autors, precisament l'egoisme dels governs nacionals mirant-se el melic és el que evita l'autèntic progrés d'un projecte en el que, tanmateix, no volen deixar de creure.

La balança entre França i Alemanya
Aquest assaig és, a la pràctica, una defensa dels valors fundacionals de la UE. Uns valors que pels autors només es poden trobar actualment d'Alemanya cap al nord...i vivint en temps de descompte. "Els països del sud només s'interessen pels diners de la UE", denunciava Tremosa en una entrevista amb VIA Empresa. Aquesta actitud, apunten, està fatigant els països locomotora del continent.

I si parlem de lideratge a la UE, és inevitable referir-se a Alemanya. Situada habitualment al centre de les crítiques, Tremosa i Sarri defensen que la realitat és ben diferent. Al seu entendre, Alemanya més aviat es troba incapaç d'imposar les seves tesis econòmiques. Ho expliquen amb dades i anècdotes que no oculten la simpatia cap a una manera d'entendre el projecte europeu basada en l'esforç i el treball per sobre dels clàssics free riders.

En contraposició a Alemanya, els autors passen també per França, denunciant el seu declivi com a potència del continent incapaç de renovar-se i fent gala d'un centralisme que empobreix bona part de les seves regions.

 


 

Autor: Ramon Tremosa i Aleix Sarri
Editorial: Pòrtic
Any de publicació: 2016
Tema: Economia

Més informació 
 


Ets subscriptor de VIAempresa? Entra, participa al sorteig que fem cada setmana i emporta't aquest llibre

Avui et destaquem
El més llegit