Es pot impedir l'amor a l'oficina?

Clàusules que dissuadeixen les relacions afectives, dubtes sobre fer oficial el vincle i possibles repercussions, formen part del dia a dia d'algunes empreses catalanes

Es pot impedir l'amor a l'oficina? | iStock Es pot impedir l'amor a l'oficina? | iStock

És possible impedir que sorgeixin relacions amoroses en l'àmbit laboral? Barack Obama i Michelle Obama es van conèixer a la feina, per exemple. O també el multimilionari Bill Gates, que va compartir més de 27 anys d'unió amb la seva companya Melinda Gates. Hi ha països com el Japó on és comú trobar parella a la feina, ja que poden arribar a treballar més de 70 hores a la setmana. De fet, si els “prohibissin lligar”, molts no es casarien ni s’embolicarien mai amb ningú. Fins i tot al país nipó es publiquen rànquings de les companyies on és més fàcil aparellar-se. En canvi, moltes multinacionals nord-americanes eviten certes relacions interpersonals per "afavorir la producció", mitjançant clàusules addicionals i protocols d’actuació.

I a Catalunya, com es gestiona les relacions amoroses a les oficines? Existeixen clàusules que ho “prohibeixen” explícitament? Hi ha sectors on aflora l’amor més habitualment? Tendim a ser com els japonesos o els americans? La resposta depèn de cada cas, de l’àmbit, l’edat i de la cultura empresarial. En primer lloc, el 30% dels catalans confessa que ha tingut una relació afectiva amb un company de feina al llarg de la seva vida, segons un informe d'Infojobs. Després de dos anys marcats pel teletreball i la disminució dels afterworks, els treballadors tornen en massa a les oficines (o en format híbrid) i amb ell, nous vincles íntims i personals.

Love is on fire a les oficines catalanes

Aida Jurado, consultora de recursos humans i coach executiu, apunta a VIA Empresa que els catalans tenen un caràcter que “pot contribuir a les relacions sentimentals en el lloc de treball”. Per a l’experta “som una societat propera i sociable que fomenta les relacions personals i el treball en equip”. És a dir, això comporta que les relacions sentimentals es desenvolupin de manera més natural entre els empleats. I també ho provoca la distància personal “més reduïda” o la informalitat en les relacions, en comparació amb els Estats Units o els països nòrdics.

Canseco (EAE Business School): “A les consultores hi ha molts perfils juniors, relacions de negoci, serveis, informes, molts afterworks i això pot impactar en les relacions personals i en la gestió final amb els clients”

Un altre punt a tenir en compte té a veure amb l’edat dels treballadors. Es pot observar a les plantilles més joves, que acostumen a establir relacions més enllà de la feina. “A les consultores hi ha molts perfils juniors, relacions de negoci, serveis, informes, molts afterworks i això pot impactar en les relacions personals i en la gestió final amb els clients”, apunta José Canseco, professor d'EAE Business School en el Màster de Diversitat en l'entorn laboral.

El mite de les clàusules secretes

A Catalunya i a la resta d’Espanya no hi ha un ordenament jurídic que prohibeixi les relacions amoroses en l’àmbit laboral perquè es considera que pot vulnerar els drets fonamentals dels treballadors. “No obstant això, hi ha companyies que tenen polítiques internes expressades als seus manuals de bones pràctiques o manuals de conducta”, afegeix Jurado. D’aquesta forma s’expressa la “no tolerància a les relacions sentimentals entre treballadors” o es prenen mesures per evitar que aquestes afectin l’activitat empresarial.

Més info: "Amb un sopar de Nadal no potencies el benestar dels treballadors"

Simultàniament, també existeixen clàusules que es coneixen com a “no fraternització” o “no assetjament” i busquen evitar problemes d’assetjament sexual o conflictes d’interès en el lloc de treball. Per a l’experta aquestes clàusules no sempre són legals i poden ser considerades com una violació de la privacitat dels empleats. Un terreny complicat de gestionar i amb una línia molt fina entre la potestat de l’empresari i els drets dels treballadors. “Entrem en el camp de l’ètica i la manca del pacte de confiança quan t’incorpores a una feina coneixent la seva política interna al respecte”, precisa Jurado.

Jurado (experta en recursos humans): “Entrem en el camp de l’ètica i la manca del pacte de confiança quan t’incorpores a una feina coneixent la seva política interna sobre les relacions"

En canvi, en alguns llocs dels Estats Units existeixen les clàusules que prohibeixen les relacions amoroses per dos motius: per si es considera que són necessàries per a garantir la productivitat i la imparcialitat en el lloc de treball. I, en segon lloc, per una prohibició explicita en casos de dependència jeràrquica.

En las relaciones amorosas surgidas del ámbito laboral existen más secretos que transparencia | iStock
En les relacions amoroses sorgides de l'àmbit laboral hi ha més secrets que transparència | iStock

Per aquest motiu, violar el codi de conducta sobre relacions sentimentals a la feina surt car als Estats Units. Que li preguntin al britànic Steve Easterbrook, conseller delegat de McDonald's, que va ser acomiadat el novembre del 2019 per mantenir relacions amb una subordinada. En altres companyies com ara Texas Instruments o a HP han succeït fets similars. En el cas d'aquesta última, el CEO va dimitir després que es descobrís una relació secreta amb una consultora.

Els sectors més regulats

En el cas espanyol, la política, la justícia o les forces armades, són els àmbits que poden tenir regulacions específiques que les prohibeixin. També succeeix el mateix en algunes empreses o indústries del sector financer o de la tecnologia de la informació. El professor d'EAE Business School apunta que "cada vegada és més recurrent veure-ho a multinacionals provinents dels Estats Units que tenen una filial a Espanya i imposen aquests protocols". Tanmateix, Canseco afegeix que "regular no sempre és prohibir".

La política, la justícia o les forces armades, són els àmbits que poden tenir regulacions específiques amb els vincles romàntics

Moltes companyies catalanes davant de la pregunta de l'existència de clàusules que "prohibeixin" les relacions amoroses a les seves oficines, han declinat oferir el seu cas o exemple a VIA Empresa. No obstant això, alguns treballadors, que han demanat participar de forma anònima, confessen que algunes organitzacions opten per "separar a treballadors que són parella en botigues o departaments diferents" o també hi ha casos que fins i tot els hi "donen horaris diferents".

Parelles a l'oficina: Confessar o mantenir el secret?

En les relacions amoroses sorgides de l'àmbit laboral hi ha més secrets que transparència. De fet, segons els últims estudis del sector "tan sols el 34% de les parelles nascudes al treball ho comuniquen des d'un bon inici". La resta "espera anys" o fins i tot "no ho arriben a confessar mai". Per tant, una relació sentimental dins de l'empresa és encara un tema delicat de tractar.

Jurado: "És millor no amagar una relació sentimental a la feina, malgrat que recomano discreció"

Davant del dubte de si fer-ho públic, Jurado explica que "considera que és millor no amagar una relació sentimental, malgrat que recomana discreció". L'experta apunta tres inconvenients de portar-ho en secret: la sensació de desconfiança i engany entre els companys, que pot erosionar el respecte mutu, el desgast mental de les persones que han de preocupar-se d'amagar-ho i l'ambient d'incomoditat per no poder mostrar-se com són per por que es noti. Per tant, és recomanable la seva normalització, apel·lant a la professionalitat, a la correcta gestió emocional i a un clima laboral saludable.

I si hi ha diferent jerarquia?

Més del 80% de les unions entre companys de feina se solen donar entre empleats del mateix rang i el 44% es van enamorar al mateix departament. Com a curiositat, amb caps la xifra no arribea al 10%. La coach executiva apunta que "de nou s'ha d'apel·lar a la professionalitat i maduresa emocional, que no sempre hi són". Si la diferència jeràrquica és directe i una de les persones depèn jeràrquicament de l'altre, l'experta recomana "un canvi d'equip", ja que "en la majoria dels casos, el tema emocional afecta l'objectivitat". Per exemple, la persona acostuma a sortir perjudicada per por que pensin que la beneficia tenir una relació sentimental. És a dir, si és possible "reubicació i distància".

Més informació
El parany de les hores extres a Catalunya (i perquè no es cobren)
El negoci de l’amor a Catalunya
L'algorisme de l'amor
Avui et destaquem
El més llegit