Escola d'emprenedors

Marge Simpson, Son Goku, Jack Sparrow i Scooby Doo són algunes de les caricatures d'emprenedors que destaca el llibre d'aquesta setmana

El llibre Escola d'emprenedors (Libros de cabecera, 2011) de Ferran Perió, Guillem Perdrix i Albert Torruella se suma a la llista de guies bàsiques per a emprenedors novells. És un llibre que ofereix eines i consells per engegar un projecte, per resoldre dubte, pors, neguits, i donar ànims a l'hora d'embarcar-se en l'aventura.

Per tal de treure pes a l'assumpte, els autors han donat un to còmic al llibre. Ofereixen un test d'autodiagnosi on el lector pot identificar els seus punts forts i febles, així com trobar similituds amb personatges més que coneguts per tal de veure-s'hi reflectit com si fos un mirall i ser conscients dels defectes i de les qualitats.

A la llista hi ha en la Marge Simpson, en Jack Sparrow de Pirates del Carib, l'Scooby Doo i, entre molts altres, en Son Goku. Tot són perfils que caricaturitzen i que serveixen de fil conductor per fer entendre al lector, amb un vocabulari entenedor, quin és el procediment per crear una empresa.

Marge Simpson
La Marge és la típica dona que va deixar la feina per cuidar els seus fills i que, quan aquests són grans, sent la necessitat de recuperar la seva identitat com a treballadora.

El cas de la Marge és el de l'emprenedor que té il·lusió i idees, però un esperit massa optimista i que no té en compte tot el que significa emprendre. Ella pot saber fer collarets, pot no necessitar ningú que li ensenyi a fer-ne, però no sap com buscar un bon local, com fer un pla de negoci, i això sí que pot suposar haver de recórrer el suport d'alguna entitat. El què ha de fer és deixar-se aconsellar.

Jack Sparrow
Si en Jack Sparrow tingués el seu negoci, segur que no estaria regularitzat. Quan els autors del llibre caricaturitzen aquest personatge, parlen d'ell com l'emprenedor que té una idea bona, que sap que funcionarà, però que també sap molt bé com fer-ho per no haver de declarar ni pagar res. I, per descomptat, sap també perfectament com funcionen els programes d'ajuda i altres subvencions i com aconseguir-los.

L'únic consell que li donen és: "Mai calculis la viabilitat del teu negoci en funció del que puguis cobrar algun dia en concepte de subvenció. Les coses no funcionen així".

Scooby Doo
Si ets com ell, ets un cagadubtes. L'Scooby Doo representa l'emprenedor que sempre contrasta la seva idea. I no amb una persona o dues, sinó amb quatre, cinc i sis, pel que segur que trobarà algú que no ho vegi clar i que el faci tirar enrere.

Aquest tipus d'emprenedors són aquells que sempre troben una excusa per posposar fer el pas. En aquest cas, els autors recomanen llançar-se a la piscina i provar sort, perquè fracassar a vegades també és necessari per fer-ho bé a la segona.

Son Goku
"En Son Goku és un dels perfils d'emprenedor característics dels què acaben triomfant i dirigint una empresa de deu o més treballadors", afirmen al llibre. On és el problema, doncs? Que vol ser bo en tot, en gestió, en màrqueting, en comunicació, en la comptabilitat... i no es pot arribar a tot.

Un altre dels seus problemes arriba quan té un producte d'èxit a escala nacional i vol fer el salt amb la internacionalització: "Pretendrà crear una multinacional de 300 treballadors". I aquí s'equivocarà. Cal anar pas a pas i amb un bon equip que pugui cobrir cadascuna de les àrees de manera efectiva.
 


Autor: Ferran Peiró, Guillem Perdrix i Albert Torruella
Editorial: Libros de Cabecera
Any de publicació: 2016
Tema: Emprenedoria

Més informació 
 


 

Avui et destaquem
El més llegit