Finances per a 'frikis'

Gestiona els teus diners com Superman, Homer Simpson o Forrest Gump amb els consells de Jordi Martínez Llorente

Jordi Martínez Llorente explica a 'Finances per a frikis' com portar una bona salut financera Jordi Martínez Llorente explica a 'Finances per a frikis' com portar una bona salut financera

30 euros per sortir a sopar, 50 euros més en roba, 80 en taxis, 800 euros de lloguer... Ja en van 750. Cada dia es prenen decisions financeres, però sovint no valorem si són les més adients. Algunes despeses són indiscutibles, com l’habitatge, però altres poden reduir-se si escollim un oci més barat. No ens preocupem per mantenir una cultura financera que ens ajudi a maximitzar les transaccions i els estalvis, i això és el que vol canviar el llibre Finanzas para frikis (Plataforma Editorial, 2018) de Jordi Martínez Llorente.

Participa: Sortegem el llibre 'Finanzas para frikis'

El millor d’aquest breu manual no és que pugui ser la clau perquè en comptes d’acabar amb nombres vermells a final de mes, s’acabi amb un petit superàvit. El millor és, sens dubte, que Martínez amenitza les lliçons prenent com a exemple Clark Kent, Homer Simpson, Leia i Luke Skywalker, Robin Hood o Forrest Gump. Són només alguns noms, perquè en total hi ha 16 capítols, liderats tots ells per personatges de ficció del cinema, la televisió i la literatura.

I tot comença, precisament, amb Kent. O millor dit, amb l’home que porta una doble vida i fa de Superman. El seu compte corrent acaba cada mes amb un dèficit de 200 dòlars. Té solució? Per descomptat. El seu assessor financer li recomana portar els comptes de tot el que gasta i li dóna alguns consells extres que poden ser aplicats per qualsevol persona.

Una situació que també podria ser aplicada per a la butxaca de Homer Simpson. La sèrie va deixar algunes perles com la pèrdua de la seva casa després d’ampliar la hipoteca per celebrar una festa o com va haver de demanar diners a les seves cunyades per poder pagar la casa després d’una mala inversió en el negoci de les carabasses. En aquest cas, l’autor del llibre recomana fer-se cinc senzilles preguntes, i alhora definitives, per saber si la decisió financera que s’està a punt de prendre és l’adequada. Si Homer Simpson ho hagués fet, hauria pogut pagar les factures amb tranquil·litat.

Més info: Treballes com en Homer Simpson o com en Tintín?

Per fer un petit tast de les seves recomanacions, podem dir que les quotes per endeutament no haurien de superar el 40% dels ingressos.

De les finances domèstiques als negocis

No tot el llibre se centra en la microeconomia, repassa aspectes més macro com els impostos o els interessos, en aquest cas de la mà de Robin Hood i Star Wars, respectivament. També repassa encerts a escala de negocis com ho és la diversificació.

Més info: Forrest Gump, una odissea d'emprenedoria

En aquest capítol, dedicat a Forrest Gump, esmenta l’activitat dedicada a la pesca de gambes que inicia amb el Tinent Dan. Després de la tempesta que enfonsa la resta de pesquers i porta a l’èxit el Jenny, els protagonistes decideixen diversificar i invertir en altres àmbits. Tot un encert, segons l’autor del llibre, ja que la meteorologia podria haver fet que en qualsevol altre moment el seu vaixell fos el que acabés destruït i, per tant, també el negoci.

La decisió de Gump va ser la que recomana l’autor: “Com més bombons diferents tinguis, millor”.

Més informació
'Margin Call' i el factor humà en les finances
'El lobo de Wall Street': els excessos i els fraus en el món de les finances
Avui et destaquem
El més llegit