Els Germans Marx i la bomba d'Hiroshima, una relació gens còmica

Herbert Marx va deixar el món de l'actuació per fer carrera en la indústria militar. Un dels seus invents va ser fonamental per muntar la bomba Little Boy a l'Enola Gay

Els germans Marx tenen una relació amb la bomba nuclear d'Hiroshima Els germans Marx tenen una relació amb la bomba nuclear d'Hiroshima

El 6 d'agost de 1945, l'Enola Gay va deixar caure sobre la ciutat japonesa d'Hiroshima la primera bomba atòmica de la història atacant població humana. L'explosió va generar una bola de foc en forma de fong de 256 metres de diàmetre que ràpidament es va estendre fins a destruir la pràctica totalitat de la ciutat. Unes 80.000 persones van morir a l'instant en una operació que va assentar les bases de la rendició del Japó a la II Guerra Mundial. El relat al voltant de la primera bomba atòmica està plegat de noms de polítics, científics i militars, però ignora la figura de Herbert Marx, el més petit dels celebèrrims Germans Marx.

El germà petit dels Marx va inventar l'anella metàlica que va subjectar la bomba Little Boy dins de l'Enola Gay que va explotar a Hiroshima

Herbert començarà la seva carrera rellevant al seu germà Gummo en el grup còmic Marx Brothers, que a finals de la dècada del 1910 començava a fer-se un nom a Broadway. Amb el sobrenom de Zeppo, Herbert va viure el salt de la companyia al cinema, participant en cinc pel·lícules amb el paper d'home elegant i seriós. Un contrapunt a l'humor hilarant de Groucho, Harpo i Chico que no va tenir gaire recorregut.

Vista la irrellevància del seu personatge, els germans van decidir eliminar els papers de Zeppo i convertir-lo en l'agent de Three Marx Brothers, el nom definitiu del grup. La Paramount va voler aprofitar la reducció de la companyia per rebaixar també la seva partida salarial, però Groucho va respondre que "sense Zeppo som el doble de graciosos".

Lluny d'ofendre's, Herbert Marx va aprofitar la nova etapa per aconseguir contractes profitosos pels seus germans i, de pas, començar una carrera en el que era la seva vocació real: la mecànica.

Malgrat no tenir formació, Herbert havia après sobre el funcionament dels cotxes trastejant amb el vehicle familiar. Amb l'entrada dels Estats Units a la II Guerra Mundial, l'actor retirat veu l'oportunitat de fer negoci de la seva afició i el 1941 funda la Marman Products.

L'empresa té com a principal client l'exèrcit dels Estats Units i, durant els anys de conflicte, se centra en el disseny i fabricació de materials bèl·lics. El seu gran èxit empresarial serà la Marman Clamp, una anella de metall amb una resistència al pes i una estabilitat sense precedents. Un producte que l'exèrcit nord-americà va destinar a la subjecció la bomba Little Boy dins de l'Enola Gay.

Herbert Marx va inventar un rellotge cardíac capaç de mesurar el pols i alertar quan els valors eren anormals, l'antecessor del Fitbit

Zeppo va aprofitar l'experiència adquirida en producció militar per allargar la vida de la Marman Products més enllà del conflicte bèl·lic. Així, el 1949 inicia la producció de la Marman Twin, una moto propulsada per un motor utilitzat durant la guerra en avions no tripulats.

Però, sens dubte, l'invent més revolucionari del petit dels germans Marx va ser el seu rellotge cardíac, capaç de mesurar el pols de persones amb problemes cardiovasculars i que activava una alerta quan els valors eren anormals. L'antecessor del Fitbit.

Deia Groucho Marx que "la intel·ligència militar és una contradicció en els termes". Zeppo no era de la mateixa opinió.

Més informació
Esquirols dissecats i pingüins nuclears: la guerra per la cervesa de més graduació
El dia que Starbucks va tancar les portes
Oswald the rabbit: el pare de Mickey Mouse és un conill
Avui et destaquem
El més llegit