L'economia també pot ser de colors

L'economista Xavier Sala i Martin explica conceptes com la innovació empresarial i la distribució de la riquesa en un llibre divulgatiu, base del programa de TV3 del mateix nom

És conegut per haver sigut membre de la junta directiva del Futbol Club Barcelona, per ser membre del Col·lectiu Wilson i per ser un economista convençut del procés independentista, tal com ha deixat palès al seu llibre És l'hora dels adéus entre moltes altres qualitats, però Xavier Sala i Martin també és un professor universitari entregat als seus alumnes que gaudeix ensenyant.

I en aquest cas ho fa mitjançant un nou llibre, Economia en colors (Barcelona: Penguin Random House Grupo Editorial, 2015) que es publica aquests dies després de l'emissió a TV3 de la versió audiovisual, el programa Economia en colors que ha copresentat amb el periodista Tian Riba. "Personalment i durant molts anys, he intentat buscar maneres d'explicar l'economia d'una forma que fos divulgativa per al gran públic", explica Sala i Martin a la introducció del llibre.

La innovació empresarial i Guardiola
L'objectiu d'Economia en colors és mostrar l'altra cara de l'economia i sobretot, fer pensar i reflexionar al lector sobre conceptes assentats en el dia a dia però sobre els que és fàcil que mai hagi pensat abans. És d'aquesta manera com explica la innovació empresarial, citant l'entrenador Pep Guardiola i comparant-lo amb la gesta de gegants com Zara, Ikea o Starbucks.

"Són exemples de grans idees empresarials i cap dels seus creadors no era un investigador que es dediqués a fer R D i que busqués una patent. La innovació és entendre que es tenen problemes –sigui de productes, de màrqueting o de guanyar partits de futbol- i que cal buscar-hi solucions fent les coses d'una manera nova i diferent", apunta.

Per demostrar que l'economia forma part de la nostra vida, el també professor de la Universitat Columbia de Nova York recorre a la figura de l'emperador Abubakari Keita II de Mali per explicar en què consisteix la riquesa de les nacions. "El Mansa Musa tenia 60.000 empleats que li fabricaven el menjar, li cuinaven i li servien la taula (...) però gràcies al nostre sistema econòmic, nosaltres tenim més coses que ell perquè tenim centenars de milers de persones que treballen per a nosaltres".

Sala i Martin parla dels pagesos que cullen el blat amb el qual es fa el pa que mengem cada dia, dels pescadors que treballen a la mar perquè els consumidors tinguin a primera hora del dia el peix fresc al mercat, dels constructors que han construït l'edifici on s'ubica la nostra oficina, el restaurant on dinem... "Hem creat una organització social i un sistema econòmic miraculós que ha aconseguit que cadascun de nosaltres hagi acabat sent més ric que el més ric de tots".

Un llibre divulgatiu que juga amb vuit històries per enraonar vuit conceptes econòmics bàsics a cadascun dels quals atorga un color, un giny que fa l'economista, ja que també és conegut per vestir incessantment americanes de tots els colors.

 

Autor: Xavier Sala i Martin
Editorial: Rosa dels Vents (Penguin Random House Grup Editorial)
Any de publicació: 2015
Tema: Economia

Més informació 
 

Ets subscriptor de VIAempresa? Entra, participa en el sorteig que fem cada setmana i emporta't aquest llibre.
 

Avui et destaquem
El més llegit