L'FP Dual és "un planter de personal"

Ja són més de 4.800 les empreses participants en aquest tipus de formació

El 87,76% de les companyies que utilitzen la Formació Professional Dual té com a principal expectativa formar possibles treballadors i crear "una pedrera de personal", segons un informe sobre la situació d'aquest tipus d'estudis, que alternen el centre educatiu i l'empresa, presentat aquest dimecres a la seu de la CEOE.

Tot i que l'oferta a Espanya encara no supera el 3% de les places totals en formació professional, ja són més de 4.800 les empreses participants en aquest tipus de formació que es va engegar en 2012, amb més de 16.000 estudiants.

L'informe, elaborat per l'Aliança per la FP Dual, que congrega més de 270 empreses i organitzacions i acaba d'obrir la participació a centres educatius i sindicats, ha estat realitzat a través d'enquestes i preguntes als seus membres.

Les empreses destaquen que a més de formar un bon planter, també esperen donar suport a la inserció laboral juvenil (12,24%), optimitzar els costos de la inserció (8,16%), promoure la FP Dual (6,12%) i millorar la reputació de l'empresa (2,04%).

Bona inserció laboral
Així mateix, el 70% dels enquestats està disposat a contractar els alumnes que hagin acabat amb èxit la seva formació, mentre que el 24% no sap si contractarà i el 6% no ho farà.

L'Aliança per la FP Dual assenyala que la contractació està subjecta al grau d'especialització necessari per desenvolupar les competències, ja que com més gran és el grau d'especialització, major és la possibilitat d'inserció amb contracte laboral. En aquest sentit, els perfils d'aprenents més demandats per les empreses són els tècnics (43%), administratius (20,6%), operaris (11,2%), de màrqueting i vendes (6,3%), i analistes de qualitat (6,3%).

L'estudi també indica que no existeix una correlació directa entre el nombre d'aprenents acollits i la dimensió de l'empresa, ja que la majoria prefereix implementar el model de FP Dual de manera progressiva.

Així, el 64% de les empreses que han implementat la FP Dual té entre un i cinc aprenents, el 24%, entre 6 i 20; el 8%, entre20 i 50, i el 4%, més de 50.

1 de 10 empreses no remunera l'FP Dual
Quant a la remuneració, el 68% de les empreses estableix la seva relació amb els aprenents mitjançant la beca remunerada, mentre que el 22% se serveix de la fórmula del contracte laboral i el 10% no remunera el període de formació.

Respecte a les principals dificultats per a la implementació de la FP Dual, el 54% de les empreses creu que es deu a la falta de candidats, la burocràcia inicial (50%), les diferències legals entre comunitats autònomes (24%), la falta d'oferta formativa adequada (24%), les dificultats de gestió diària (14%) i la remuneració obligatòria (8%).

Durant la presentació de l'informe, el vicepresident de la Fundació Bertelsmann, Francisco Belil, ha assenyalat que hi ha hagut un abans i un després amb implantació de la FP Dual a Espanya perquè, en la seva opinió, ha provocat una reducció de la desocupació juvenil i ha fet l'economia més competitiva.

Per la seva banda, el director de Màrqueting de IFP-Planeta, Alberto Almansa, ha dit que el model de FP Dual funciona, tot i que continua sent minoritari a Espanya quant a extensió i possibilitats d'inserció laboral.
Avui et destaquem
El més llegit