
Què tenen en comú l'equip Mercedes de Fórmula 1 i Google? Quina és la connexió entre l'equip Sky de ciclisme i la indústria aeronàutica? En què s'assemblen James Dyson i el jugador de bàsquet Michael Jordan? Tots tenen la mateixa resposta: la caixa negra.
En els avions, aquest aparell serveix per registrar els errors i aprendre d'ells per no repetir-los, així com per evolucionar en la indústria. Ara aquest sistema es trasllada al món empresarial amb el llibre Pensamiento caja negra de Matthew Syed (Ediciones Urano, 2016), un llibre que recull l'experiència dels que anomena 'pensadors caixa negra', els que saben que l'única manera d'aprendre és a través de registrar i saber què s'ha fet malament. Afirma que no es tracta només del tòpic "cal aprendre dels fracassos", sinó de tenir una metodologia per percebre'ls, entendre'ls i aprendre'n d'ells.
Aquest llibre analitza com responem al fracàs com a individus, com a empreses i com a societat, posant una perspectiva radicalment diferent i redefinint la relació amb el fracàs.
El concepte
La metodologia del 'pensament caixa negra' consisteix a tenir la capacitat d'indagar en l'entorn i en un mateix per trobar les raons que porten a equivocar-se. Però no aquells motius visibles i fàcilment identificables, sinó les actituds, petites pràctiques o factors externs que ens condicionen i que, sense adonar-nos-en, ens porten al fracàs.
Tal com explica Syed, es tracta de crear un sistema i una cultura que permetin a les companyies aprendre dels errors en lloc de sentir-se amenaçats. En comptes d'espantar-se, el més prudent seria analitzar els entrebancs i extreure'n lliçons beneficioses pel futur.
Per tal d'ajudar el lector a il·lustrar els passos de la metodologia i veure-ho clar, l'autor del llibre pren com a exemple el sector de l'aviació i la sanitat, dos àmbits on la seguretat és essencial. I dos sectors que, alhora, s'enfronten al fracàs de manera molt diferent. Mentre que Syed destaca del transport aeri l'ús de les famoses caixes negres per identificar errors i millorar, en salut critica que els fracassos s'amaguen per evitar mala imatge.
![]() | Autor: Matthew Syed |
|