La recepta de Barcelona per ser un referent mèdic

La capital catalana rebrà enguany 700.000 delegats entre congressos, convencions i viatges d'incentiu

La capital catalana ja és la cinquena ciutat del món on se celebren més congressos internacionals, segons dades de 2012 de l'Associació Internacional de Congressos i Convencions. Ara l'Ajuntament de Barcelona s'ha proposat convertir-se, aprofitant aquesta tendència, en un referent dels congressos mèdics i científics. La fórmula, segons el consistori, uneix la capacitat investigadora de la ciutat amb la seva potencialitat per acollir experts.

1. Treballar la projecció internacional
Sens dubte, els congressos posen Barcelona en el plànol internacional. El 2012 s'hi van fer 2.176 reunions, entre congressos i convencions d'empresa, que van suposar la visita de gairebé 600.000 delegats que van representar 2'19 milions de nits d'hotel. Tot plegat va generar per a la ciutat 1.515 milions d'euros, un 6,1 % més que l'any anterior. "Aquests esdeveniments tenen una projecció internacional que ajuda al posicionament exterior de Barcelona en sectors estratègics d'alt valor afegit", destaca en un comunitat Sònia Recasens, tinent d'Alcalde d'Economia, Empresa i Ocupació.


2. Atraure congressos a la ciutat
Ara per ara, una part rellevant dels congressos i reunions que venen a Barcelona ja són mèdics i científics: de fet, representen el 53 % del total de congressos que se celebren a la ciutat. "Aquest any Barcelona rebrà més de 700.000 delegats, entre congressos, convencions i viatges d'incentiu, amb una repercussió econòmica de més de 1.775 milions d'euros sobre la nostra economia", quantifica el director general de Turisme de Barcelona, Pere Duran, que destaca l'existència del Convention Bureau de Turisme, per oferir serveis gratuïts per potenciar aquest sector.

3. Exprimir les infraestructures de recerca
D'altra banda, la capital catalana s'està posicionat en el sector de la biotecnologia i biomedicina, de la qual la BioRegió de Catalunya (Biocat) n'es el principal exponent. El Parc Científic de Barcelona i el Parc de Recerca Biomèdica en són exemples. La necessitat constant de la comunitat medico-sanitària de conèixer les novetats i compartir experiències fomenta la celebració de trobades especialitzades.

4. Treballar en el prometedor camp de la biomedicina
L'Ajuntament de Barcelona subratlla que la biomedicina serà, segons els experts, "la ciència del segle XXI". Impulsarà importants avenços en el diagnòstic i tractament de malalties, millorant la qualitat i l'esperança de vida de la societat del futur. Es tracta d'un sector amb gran potencial de creixement i, alhora, es presenta com una oportunitat per al negoci firal. 

5. Continuar amb la tradició mèdica de la ciutat
I per fer-ho, hi ha història. Des de fa molts anys, és una ciutat coneguda pel prestigi dels professionals de la medicina i per la qualitat de les instal·lacions sanitàries, dotades d'un alt nivell tecnològic, amb centres com els hospitals Clínic, Sant Pau, Vall d'Hebron, Bellvitge, del Mar, Sant Joan de Déu, Teknon, Institut Dexeus, Institut Guttmann, entre d'altres.

Avui et destaquem
El més llegit