Lectures i roses: 10 llibres d'economia i empresa per aquest Sant Jordi

El 2024 ens ha deixat publicacions de tota mena: des d'economia comarcal a l'impacte de la IA, passant pels esports i temes laborals

Sant Jordi és un moment ideal per regalar lectures sobre economia | iStock Sant Jordi és un moment ideal per regalar lectures sobre economia | iStock

Setmana de roses i de llibres. Catalunya es prepara per celebrar un Sant Jordi més, un any en què la diada torna a caure en laborable. Tot i això, aquest 2024 arriba ple de propostes de lectures interessants pel que fa a l’economia en tots els seus vessants. Diversos autors, nacionals i internacionals, presenten enguany publicacions sobre diferents temàtiques que aborden qüestions laborals, estil de vida, economia esportiva, comarcal i mundial, entre altres. A VIA Empresa et portem 10 recomanacions que t'ajudaran a triar llibre.

Autors catalans

El Pallars, oportunitats de negoci, escrit per Ramon Roca Ribó i amb pròleg d’Oriol Amat és el primer llibre que explica el món de l’economia i l’empresa en l’actualitat a les comarques del Pallars Jussà i Sobirà. En concret, es tracta d'un recull de 24 companyies "molt innovadores" i en cadascun d’aquests casos s’explica l’activitat de l’empresa, l’estructura de la seva organització, la seva evolució històrica i el perfil del fundador.

'El Pallars, oportunitats de negoci' és una de les lectures catalanes més recomanables | VIA Empresa
'El Pallars, oportunitats de negoci' és una de les lectures catalanes més recomanables | VIA Empresa
 

Passem al futbol i recomanem La teranyina blaugrana, llibre de Roger Vinton, on s’analitza amb tot detall els 125 anys d’història del FC Barcelona des del punt de vista dels diversos grups de poder que han controlat el club fins avui dia. El relat està narrat per ordre cronològic, començant pels moments anteriors a la fundació de l’entitat, l’any 1899, i arribant a la dimissió de Josep Maria Bartomeu, l’octubre del 2020. Una altra lectura interessant d'un autor català és Confiar no tiene precio, del prestigiós economista Jordi Gual. Es tracta d’una proposta humanista per reconstruir el sistema econòmic i esquivar els radicalismes, partint de la base de la inestabilitat econòmica, la veloç innovació tecnològica i la globalització.

I no ens podem oblidar d'autores catalanes com Joana Barbany, que enguany presenta Rehumanitzant la tecnologia, un llibre que aborda la revolució digital en les persones, l'empresa i la societat, destacant-ne tant avantatges com reptes. Barbany explica l'impacte de la tecnologia a les nostres vides, sense oblidar-se dels aspectes negatius que ha portat. Per la seva banda, Àurea Rodríguez publica Antes muerta que sin IA, una lectura de divulgació informal en què parla de l'impacte de la intel·ligència artificial generativa (i la resta) a la societat actual. Rodríguez incideix en la prioritat d'educar-nos en IA, amb la IA i per a la IA a tot sistema educatiu, empresa o persona.

Obres internacionals destacades

Hi ha més propostes d'autors estrangers relacionats amb l'economia i que poden servir com a guia durant aquest 2024. Un d'ells és La economía explicada para que al fin la entiendas, en el qual Tejvan Pettinger aborda temes com la generació de riquesa o si la intervenció dels governs preveu o provoca les crisis. L'autor també tracta el fet de protegir el medi ambient a través de l'economia.

No és l'única recomanació en matèria de sostenibilitat: també destaquem Plásticos sin límites, de Mah Alice, un relat sobre com les empreses petroquímiques productores de plàstic s'han oposat al llarg de mig segle a totes les mesures mediambientals dels governs mundials.

'Después del trabajo', de Helen Hester, parla sobre com la feina afecta el nostre temps lliure actualment | Caja Negra
'Después del trabajo', de Helen Hester, parla sobre com la feina afecta el nostre temps lliure actualment | Caja Negra

Pel que fa a afers laborals, hi ha dues lectures en l'àmbit internacional. Una d'elles és ¡Reconquista tu tiempo! de Jenny Odell, en el qual s’analitza com hem arribat al punt que el temps s'ha convertit en diners a la societat moderna. Odell defensa que constantment vivim amb la sensació que ens falta temps i proposa nous models per combatre aquesta ansietat. D'altra banda, també recomanem Después del trabajo, de Helen Hester. En aquest cas, l'autora parla sobre com el capitalisme i la feina ens està traient el temps lliure a les nostres vides. Alhora, suggereix un esquema programàtic sobre com podrien organitzar-se les activitats reproductives en una societat de transició postlaboral inspirat en les aportacions feministes, en projectes ecosocialistes nous i en el ressorgiment de la noció de planificació econòmica.

Per acabar, una lectura en anglès per a la gent que domini l'idioma i vulgui informar-se d'una temàtica diferent però igualment interessant. Es tracta de l'obra The privacy fallacy (La fal·làcia de la privacitat), escrita per Ignacio Cofone. L'autor canadenc explica com les tecnològiques s'aprofiten de les lleis per poder invadir la nostra privacitat i presenta diferents reformes al sistema per poder combatre aquest tipus de comportaments i recuperar certa llibertat.

Avui et destaquem
El més llegit