Fender i la guitarra més cara de la història

Leo Fender serà recordat com el creador de la primera guitarra elèctrica comercialitzada de la història i de la marca més icònica del rock sense haver après mai a tocar l'instrument de les sis cordes

Leo Fender és l'inventor de la primera guitarra elèctrica, però no va aprendre mai a tocar la
Leo Fender és l'inventor de la primera guitarra elèctrica, però no va aprendre mai a tocar la

L'hotel Ritz-Carlton de Doha va acollir el 17 de novembre 2005 una subhasta que passaria a la posteritat per adjudicar la guitarra més cara de la història. Una simple Fender Stratocaster blanca que ni tan sols tenia l'honor d'haver format part de la col·lecció de cap artista de renom. Això sí, estava signada per estrelles del rock que han fet carrera acariciant les cordes d'aquest emblema, com Mick Jagger, Keith Richards, Eric Clapton, Jimmy Page o Brian May entre molts altres. En total, 2,7 milions de dòlars que van anar a parar íntegrament a les víctimes del tsunami que va arrasar el sud-est asiàtic pocs mesos abans.

Aquesta no és l'única Fender en el llistat de guitarres més cares de la història. La segona d'aquest rànquing és la Stratocaster del '68 amb la que Hendrix va incendiar Woodstock (2 milions de dòlars), la sisena és l'Stratocaster del '64 que Bob Dylan va utilitzar al Newport Folk Festival (965.000 dòlars), i la setena la Stratoscaster històrica d'Eric Clapton, coneguda com a Blackie i que es va vendre per 959.000 dòlars. Fender és una marca llegendària, que va canviar la història de la música i que ha quedat com a emblema del rock. Una companyia fundada pel primer guitar hero de la història, Leo Fender, que, irònicament, no tocava la guitarra.

L'heroi que mai va tocar la guitarra

Leo Fender neix a Anaheim, el 1909 i, en els seus inicis, la seva trajectòria està més relacionada amb l'electrònica que no pas amb la música. És el seu oncle, John West, qui li regala instal·lacions elèctriques espatllades dels cotxes que tenia al seu taller. Fascinat per aquells objectes, finalment Fender visita el local del seu oncle i queda meravellat en descobrir el funcionament de la ràdio dels cotxes.

Més info: Quan la ràdio va arribar als cotxes

Amb els temps, Fender obriria la seva pròpia botiga de reparació de ràdios a Fullerton, però la ubicació del seu negoci li oferirà un gir definitori en la seva carrera. Aquesta ciutat del sud de Califòrnia era un lloc de pas per a desenes de bandes de jazz que giraven per la zona. Des dels anys 20, amb l'aparició de l'amplificador, aquestes bandes comencen a incorporar guitarristes que, gràcies a l'aparell, poden sonar per sobre de la resta d'instruments.

En l'era dels sintetitzadors, Fender manté una plantilla propera al miler de treballadors i una facturació per sobre dels 500 milions d'euros anuals

Sense haver-ho previst, Fender aprofita els seus coneixements electrònics en la reparació i fabricació d'aparells de ràdio per reparar els amplificadors dels músics que paraven al seu local i per dissenyar-ne de nous. El seu èxit és tan notable que, en poc temps, el negoci dels amplificadors supera el de les ràdios i, de forma natural, els mateixos artistes li comencen a demanar que repari també les seves guitarres.

Leo Fender no havia tocat mai una guitarra, però gràcies a aquestes primeres reparacions comença a entendre el seu funcionament i es planteja com aplicar els seus coneixements sobre electrònica per modificar aquell instrument. Sense ser-ne gaire conscient, havia entrat en la cursa per crear la primera guitarra elèctrica de la història.

La silueta del rock

Aquesta cursa la inicia l'enginyer de la marca Gibson, Lloyd Loar, que aplica unes pastilles sobre les guitarres clàssiques per amplificar el seu so a través dels nous altaveus. Serà la mateixa Gibson qui als anys '20 i '30 faci els avenços més importants, amb l'acoblament de nous micròfons a la caixa per millorar i amplificar el so, però mai serien considerades guitarres elèctriques.

Serà Leo Fender qui avanci Gibson per la dreta. Anys abans, marques com Rickenbacker i Les Paul creen les primeres guitarres amb sistemes electrònics integrats, però serà Fender qui el 1950 comercialitzi el primer model de guitarra elèctrica de la història. La Fender Broadcaster és l'antecessora de la icònica Fender Telecaster i va ser el primer instrument de sis cordes elèctric, sòlid, amb màstil desmuntable i construïda amb poques peces per facilitar la seva reparació.

Una obra d'art que va canviar la història de la música de la nit al dia. Tant és així que, només quatre anys després, Fender surt al mercat amb un segon model: la Fender Stratocaster. La silueta del rock.

En l'era dels sintetitzadors, Fender manté una plantilla propera al miler de treballadors i una facturació per sobre dels 500 milions d'euros anuals. Les seves creacions han fet possible la carrera d'icones com Jimi Hendrix, Mark Knopfler, Stevie Ray Vaughan o Bruce Springsteen. Però, abans que tots ells, la història reconeix Leo Fender. L'heroi de les sis cordes que no sabia tocar la guitarra.

Avui et destaquem
Comentaris