Les 10 regles d'or del lideratge

Mitjançant la saviesa dels antics filòsofs, el llibre d'aquesta setmana enumera cadascuna de les normes que el líder ha de respectar

Ser líder és una actitud que es té des de sempre o es pot aprendre? És una pregunta fonamental i molt habitual quan un professional ascendeix i es troba, de cop i volta, al capdavant d'un equip i amb uns objectius que ha de complir. Malauradament, no hi ha un manual únic o un sol perfil de líder que pugui dirigir l'estratègia d'un professional que s'equivoqui, però el llibre Las 10 reglas de oro del liderazgo (Ediciones Urano, 2015) de M. A. Soupios i Panos Mourdoukoutas pot ser una bona guia.

Mitjançant les cites de grans filòsofs i les seves teories, els autors de l'obra enumeren 10 regles que cap líder ha de trencar i que fonamenten el que anomenen "filosofia de la vida".

Regla 1. "Coneix-te a tu mateix"
Saber qui som i què volem és tan fonamental i sembla tan obvi que normalment passa per alt. De fet, s'entén com una tasca que mai arribarà a ser tan important com cap altra, per això no se li dóna prioritat. Al llibre, però, l'autor insisteix en el fet que tenir consciència d'un mateix significa ser transparent i saber comunicar a l'entorn en tot moment què es vol aconseguir o com.

Consells:

 • Explora el teu interior
 • Comprèn qui ets. Has d'estar preparat per sotmetre't a un programa que desvetlli les deficiències psicològiques, les inseguretats personals i l'autoengany
 • Desenvolupa una autocomprensió precisa i sense ambigüitats que nodreixin, informin o actualitzin tot el que fas
 • Tingues una confiança tranquil·la, sense vanitat ni orgull
   

Regla 2. "El càrrec mostra la persona"
Segons Soupios i Mourdoukoutas, atorgar poder a una persona revela les seves qualitats internes. I sobretot demostra si té la capacitat de liderar, ja que és davant la pressió i la presa d'una decisió important on queden reflectides les mancances.

Regla 3. "Nodreix la comunitat en el lloc de treball"
"No hi ha més gran maldat que la discòrdia i la divisió; i no hi ha millor bé que els llaços del sentiment comunitari", defensava Plató. En aquesta dita se centra el llibre, el qual afirma que un bon líder sempre ha d'anar acompanyat d'un bon equip per tal de maximitzar el potencial de cadascun dels seus membres.

Consells:

 • No monopolitzar les celebracions dels resultats assolits en equip
 • Realitzar avaluacions de la personalitat dels membres de l'equip per orientar i supervisar
 • Aplicar l'autoritat només quan sigui necessari
   

Regla 4. "No malgastis energia en allò que no pots canviar"
Els líders han d'assumir que la responsabilitat i el càrrec de dirigir implica ser flexible. Amb aquesta lliçó el llibre vol donar a entendre que un ha de tenir la capacitat de veure i assumir les fronteres i que a vegades ni el canvi és la solució quan ja hi ha desgast.

Regla 5. "La veritat sempre per davant"
L'honestedat i la transparència són dos requisits indispensables per a un lideratge efectiu i sa. Per això, el més important és ser sincer i jugar amb la veritat per tal d'avaluar la feina de cada dia amb neutralitat i obtenir uns resultats que mostren de debò l'eficiència de l'equip i el treball.

Regla 6. "Deixa que la competència reveli el talent"
La competència sempre s'ha vist com el pitjor enemic i és un mite que cal fer caure. De fet, els autors del llibre assenyalen dos tipus de competència: l'antagonista i la positiva. La primera es fonamenta amb l'egoisme i l'objectiu de destruir el competidor; la segona, amb la creativitat, la retroalimentació i la capacitat d'explotar el potencial d'un mateix.

Consells:

 • Identificar els competidors i subordinats que agafen el rol d'antagonistes per promoure la competició sana i la realització personal
   

Regla 7. "Viu d'acord a un codi superior"
L'honor, la integritat i la professionalitat són els valors que han de regir la vida d'una personal a escala personal i laboral. És una actitud positiva de cara al líder i a l'equip, ja que evita que l'ego o el protagonisme puguin portar al fracàs d'una estratègia.

Consells:

 • Comprèn l'organització formal i informal de la teva empresa
 • Supervisar la formal és fàcil, ja que dóna autoritat al líder i un estatus ben definit. El caràcter del líder és el que determini un bon domini de l'àmbit informal
   

Regla 8. "Avalua sempre la informació amb un ull crític"
Els líders mai ha d'assumir que la informació que reben està neta de posicionaments. En aquest sentit, el llibre reclama un major coneixement i pensament crític per part dels líders, els quals han d'aprendre a confiar en les seves fonts però qüestionant tot el contingut.

Regla 9. "Mai infravaloris el poder de la integritat personal"
Les preocupacions morals i l'honestedat són prioritàries. Per això, els autèntics líders, segons els autors, són els que es mantenen allunyats de la duplicitat i l'engany, els que racionalitzen les conductes poc ètiques i els que no permeten que el seu entorn caigui en les creences errònies.

Regla 10. "El caràcter és el destí"
El caràcter i l'essència moral determina la vida d'una personal i d'un professional. El filòsof a qui citen al llibre és Heràclit, qui afirma que "un autèntic líder comença dins d'un mateix", és a dir, no es forma amb el que hi ha al seu voltant.


 

Autor: M. A. Soupios i Panos Mourdoukoutas
Editorial: Ediciones Urano
Any de publicació: 2015
Tema: Gestió

Més informació 
 

Ets subscriptor de VIAempresa? Entra, participa al sorteig que fem cada setmana i emporta't aquest llibre.
 

Avui et destaquem
El més llegit