Les 100 raons de la Reforma Horària

El diputat Fabian Mohedano recull en un llibre l'argumentari que sosté la seva proposta de canvi horari a la recerca de més temps personal i una millor conciliació

Amb l'optimisme per bandera, el treballòleg Fabian Mohedano (@fabianmohedano) plasma ara en un llibre, Posem-nos a l'hora! 100 motius per a la Reforma Horària (Cossetània Edicions, 2016), els molts arguments que esgrimeix per defensar la Reforma Horària. Considera que és possible canviar els hàbits i usos del temps d'una ciutadania que viu i treballa a un ritme diferent de l'europeu i a la qual cada vegada més li falta temps per al gaudi personal.

Per això recull en 211 pàgines un centenar d'arguments per convèncer fins al més escèptici, fins i tot, esgrimeix que la Reforma Horària seria positiva perquè augmenti l'aprenentatge de l'anglès, l'assignatura pendent de mig país. "L'objectiu serà més factible i estarà més a prop", defensa. Utilitza tots els cartutxos Mohedano, com veieu.

També fa la vista enrere per comparar aquesta iniciativa amb altres similars que també comportaven lluitar contra els costums personals de la ciutadania. "Si la Llei del Tabac ha estat un èxit, per què no podria ser-ho la de la Reforma Horària?" és la pregunta que ha llançat l'autor durant la presentació del seu llibre celebrada aquesta setmana a Barcelona, amb gran èxit de públic. Per l'absència de respostes, sembla que ningú dels presents dubta que la comparació podria ser garantia d'èxit, i molt menys Mohedano, optimista convençut.

Però sap Mohedano que el canvi requereix un ampli consens, perquè cap llei obligarà els catalans a dinar a aquesta o aquella hora, "no som Corea del Nord", escriu al llibre. "Però el que em sembla impossible és que continuem fent el que fem ara, només cal que sortim de les nostres fronteres i vegem què passa", ha assegurat l'autor durant la presentació en què s'ha envoltat d'altres convençuts que el canvi és possible, polítics ponents de la futura Llei de la Reforma Horària catalana com Laura Vílchez (C's), Eva Martínez (PSC), Gemma Lienas (CSQEP) i Fernando Sánchez (PP).
 

Debat sobre la Reforma Horària durant la presentació del llibre. Sònia Muñoz


El centenar de motius de Mohedano afecten tothom, ja que segons explica, el canvi horari permetria estalviar desplaçaments, evitar el presencialisme i la flexibilitat horària a la feina, uns horaris associatius i comunitaris de cinc a nou de la tarda, milloraria la salut, permetria menjar a l'hora que la resta d'Europa i treballar just quan ells ho fan, protegiria el comerç de proximitat i racionalitzaria els horaris del futbol, entre molts altres arguments.

El llibre és també l'evolució natural del recorregut que ha fet la Iniciativa per a la Reforma Horària des que va ser creada a la tardor de 2013. Des d'aquell moment, Mohedano i un grup de col·laboradors s'han preocupat per divulgar la proposta per tot arreu, liderant proves pilot a ciutats com Vilafranca del Penedès, entre altres.

Ara, aquest treball, es plasma en un total de 100 arguments que es poden llegir de dalt a baix o a l'inrevés i que tenen per objectiu sacsejar les consciències dels catalans, ja que "és una autèntica revolució que depèn del compromís de cadascun de nosaltres", clou Mohedano a la introducció.

 

Autor: Fabian Mohedano
Editorial: Cossetània Edicions
Any de publicació: 2016
Tema: Laboral


 

Ets subscriptor de VIA Empresa? Entra, participa en el sorteig que fem cada setmana i emporta't aquest llibre.
 

Avui et destaquem
El més llegit