Little Andaman, els sabors de l'Índia des de la costa més meridional

Una feina a consciència de reforma i molta il·lusió, a l'últim i ambiciós projecte del Grup Bembì

Sanjai Das Gupta, un dels propietaris de Little Andaman, i Guillem Mas, el director gastronòmic del restaurant | Cedida Sanjai Das Gupta, un dels propietaris de Little Andaman, i Guillem Mas, el director gastronòmic del restaurant | Cedida

Els aires de la cuina meridional de l'Índia, de la zona costanera de Little Andaman -de Gujarat a Maharashtra, Goa, Karnataka o Kerala- no només van amb el nom. Les seves cadires de ratan, les palmeres kentia estratègicament col·locades, els quadres naïf en colors sòlids, plomalls i tapissos en suaus colors pastel de les butaques... indica que aquest no és un indi habitual. Decoració i cuina fugen del tòpic que porta l'imaginari col·lectiu fins a Rajastan quan parlem d'autèntica cuina índia, encara que dos dels seus tres propietaris ho siguin. Un interiorisme signat per Motel Studio (Benzina) que denota anys 70, còctels i festes de matinada; encara que això (de moment) haurà d'esperar una mica.

La pandèmia es va posar de través en els plans d'expansió del Grup Bembì. Assentat a Barcelona des de fa 15 anys, va ser pioner en la introducció del menjar indi a Barcelona amb l'exitós Bembì. Després, el van seguir Rangoli o Mumak Tropical -un cafè al cor de la gresca eivissenca, al costat del conegut Ushuaïa-. Per al 2020, tenien pensat un restaurant més enfocat al públic local.

El cas d'aquesta obertura ha estat una feina a consciència i requerit una inversió superior als 300.000 euros (entre traspàs i obres) per transfigurar l'impol·lut i extint Rice! de Miguel Sánchez Romera (L'Esguard) en allò que anomenaven un lloc per veure i ser vist. Perquè no buscaven amb aquest replicar un indi més, sinó treballar en la línia del client local. "Els clients locals, per desgràcia o no, decidim si ens agrada un local o no abans d'asseure'ns. Així que aquest restaurant havia d'entrar pels ulls i estar molt cuidat. Si entres en un local indi, molt indi, tret que siguis una persona que busca experiències autèntiques i diferents, sempre et costarà més creure que t'agradarà", assenyala Guillem Mas, el seu director gastronòmic, sobre el procés creatiu i de decoració.

Més info: Baby Jalebi, sabors del Punjab a la Gran Via

Mas, que ve de l'entorn hoteler, l'alta gastronomia i el fine dining (Alkimia, Gaig, Abac o SLS Hotels & Residences), sap quin és aquest punt just per connectar amb el client sense perdre el ritme de sala i tenia clar que l'escena havia d'entrar pels ulls i convertir-se en un actor més. "Va ser un procés molt pesat, fent que el disseny sobre el plànol fos funcional, donant marxa envant i marxa enrere. Al final, al març encara ens faltava un 20% per poder obrir a l'abril, però amb la declaració de l'estat d'alarma vam haver de parar i reprendre els treballs a l'agost. Sí que és veritat que com que el primer estat d'alarma ens va sorprendre en ple procés de selecció, no hem hagut d'afrontar la despesa d'una plantilla recentment contractada a la qual no poguéssim donar feina. Així que, en aquest sentit, vam ser afortunats", reflexiona.

Destaquen el 'wrap' de be 'metxat' amb salsa de iogurt, chutney i amanida cruixent, i un lluç en fulla de plàtan al forn marinat amb tamarindo i sucre de canya

Finalment, van decidir l'obertura per a l'1 d'octubre del 2020 -"teníem l'esperança que continuaríem oberts, però ens va sorprendre com a tots el repunt de casos de covid-19"- i en aquest moment han ajustat la plantilla al 30% del personal, amb el mínim que ja treballava a Eivissa on, de moment, no poden obrir. "Quan puguem operar amb normalitat, volem que sigui un lloc on passin coses. On hi hagi tastos, nits temàtiques musicals… no un fine dining. Aquesta no és la idea", assenyala Mas.

I en aquesta línia de confluència amb el gust de la zona (estem en ple Eixample) la cuina vegetariana té un pes a la carta notable, només amanit amb algun plat amb pollastre o be. De moment, quatre plats de carn principals d'una oferta total de 15 creacions. Destaquen el suau wrap de be metxat amb salsa de iogurt, chutney i amanida cruixent; un lluç en fulla de plàtan al forn marinat amb tamarindo i sucre de canya o els gambots al vapor amb all, cebes tendres i coriandre. Per acompanyar durant tot el menjar podeu demanar els idli (pastissets de farina d'arròs al vapor servits amb tres salses) o els dhokla (pastissets de farina de cigrons servits sobre brots, coriandre, llavors de carabassa torrades, chia i mostassa dolça).

El conjunt de l'experiència és un assenyat resum real de la culinària que qualsevol turista podria assaborir en aquesta zona del sud-est asiàtic que banya el golf de Bengala. Obviant la baixa selva i que no estarem en una reserva tribal.

Little Andaman

Adreça: carrer de Muntaner, 182, Barcelona

Telf.: 932 695 960

Preu mitjà: 25-30€

Més informació
Fat Veggies, verdures a la brasa en temps de pandèmia
Els tres excaps d'elBulli tornen a obrir Disfrutar amb novetats
Avui et destaquem
El més llegit