Menjar a l'avió: preus pels núvols

El client captiu durant un vol no té més remei que accedir a gastar-se molt més del normal en menjar dins d'un avió

Menjar que se serveix a bord d'un avió en classe turista | iStock Menjar que se serveix a bord d'un avió en classe turista | iStock

Si has oblidat portar una ampolla d'aigua després de travessar el filtre de seguretat de l'aeroport i ja et trobes dins de l'avió, prepara't a gratar-te la butxaca per apaivagar la teva set. Els productes adquirits en un avió poden arribar a ser fins a quatre vegades més cars que els del supermercat, segons un estudi elaborat per la web de viatges Kayak. Per què és tan cara el menjar en els avions?

El cercador de vols assenyala que el 55% dels viatgers està disposat a gastar-se més diners en menjar quan viatja i explica que l'aigua és l'aliment que més sobrepreciu pot arribar a tenir a l'avió, fins a deu vegades per sobre del seu cost.

A més, des de la firma assenyalen que, atès que està prohibit portar líquids en l'equipatge de mà, els viatgers que no hagin visitat les botigues de l'aeroport no tenen una altra opció que comprar begudes a bord.

Ryanair, l'aigua més cara

En el cas de l'aigua mineral, Ryanair té el preu més alt, tres euros per una ampolla petita, un 1.132% per sobre del seu preu en un supermercat i el triple que en qualsevol botiga d'un aeroport d'Espanya, doncs, des del mes de març de 2018, Aena els obliga a disposar d'ampolles d'aigua petites al preu màxim d'un euro.

Ryanair cobra el preu més alt, tres euros, per una ampolla petita d'aigua, un 1.132% per sobre del seu preu en un supermercat

Els productes típics d'esmorzar també estan entre els més cars que se serveixen a bord. El croissant, segons la comparativa de Kayak, pot aconseguir un preu fins a quatre vegades superior que el mateix producte en un supermercat i les xocolatines poden costar dues vegades més en algunes aerolínies.

La web assenyala que l'aerolínia Iberia Express és la que ofereix l'esmorzar més econòmic, ja que per quatre euros, els passatgers poden gaudir d'un cafè amb llet o un suc acompanyat d'un croissant, un iogurt, un paquet de galetes o una xocolata.

Aperitius tres vegades més cars

Els aperitius, poden arribar a comptar amb preus tres vegades superiors als del supermercat segons Kayak. Així, una llauna de cervesa a bord pot costar més d'un 150% més que en un dels establiments de l'aeroport.

EasyJet i Ryanair són les aerolínies que més cobren pel vi, més d'un 60% més del que costaria a l'aeroport

EasyJet i Ryanair són les aerolínies que més cobren pel vi (6 euros i 5,95 euros respectivament), més d'un 60% més del que costaria a l'aeroport.

D'altra banda, un paquet d'olives pot assolir un preu de 2,50 euros a easyJet, Iberia Express i Vueling, el doble que al supermercat; mentre que els cacauets experimenten un augment de gairebé el 300% en aerolínies com Volotea, on costen tres euros. Les begudes a l'avió estan fins a 10 vegades per sobre del seu cost i els aperitius, gairebé un 300% més cars si es compren a bord.

Culpables: les low cost

Les aerolínias de baix cost han conquistat els cels. Volar a París des de Barcelona va passar de costar uns 500 euros de mitjana a amb prou feines 150 euros. Si a això se li afegeix l'encariment dels carburants, les aerolínies tradicionals com Iberia o Lufhtansa es van veure immerses en profundes crisis. Les grans companyies estaven obligades a buscar noves fórmules per competir amb els nous rivals.

Una de les estratègies per afrontar la reducció de beneficis, llavors, va ser suprimir els cáterings aeris gratuïts. Iberia va adoptar aquesta mesura l'1 de març de 2004 per a tots els vols nacionals, europeus o a Àfrica, sempre que no sobrepassin les tres hores de vol. És a dir, de Madrid a Atenes o a Moscou segueix estant inclosa el menjar en el preu del bitllet. Els primers beneficiats per aquesta mesura van ser les tendes, bars i restaurants dels aeroports. Però, a poc a poc, la tendència ha anat canviant i els passatgers han començat a portar el seu propi menjar.

Els millors menús a l'aire

Singapore Airlines serveix el millor menú a l'aire segons una enquesta de Skyscanner. L'aerolínia asiàtica destaca a la classe Economy i escala posicions en la categoria de Primera classe i classe Business.

Aquesta companyia aèria ofereix una àmplia varietat de plats típics regionals: des del plat malaisi Nasi lemak i el menjar estrella dels seus carrers Pixi goreng fins a l'estofat de carn provençal i el lluç xilè. A més de menjar, els passatgers també poden gaudir de vi i refrescs de forma il·limitada i poden triar entre una gran selecció de begudes alcohòliques, com, per exemple, el famós còctel Singapore Sling.

Els següents llocs de la categoria de classe Economy estan ocupats per Virgin Atlantic, Korean Airlines i Turkish Airlines.

Als passatgers que no els importi tirar la casa per la finestra i vulguin donar-se un capritx durant el vol els pot interessar viatjar amb les aerolínies Emirates o Oman Air. En els vols d'Emirates, se serveix un menú de set plats en vaixella de porcellana de cendra d'os de Royal Doulton i una àmplia varietat de vins de reserva, equiparable a un sopar en un hotel de cinc estrelles.

Els passatgers que viatgen amb Oman reben un menú igualment impressionant, amb caviar com a plat entrant i Dom Perignon, seguit d'una selecció de canapès i d'un menú gourmet com a colofó final, amb especial atenció als aliments de temporada.

Etihad Airways i Delta Airlines també han obtingut bones puntuacions en aquesta categoria. L'única companyia catalana ben valorada està en la categoria de low cost, i és Vueling. Bon profit!

Més informació
Convergència i unió al cel
Avui et destaquem
El més llegit