Quin és el millor moment per comprar un bitllet d'avió?

Els dimarts a les tres de la tarda és el moment de la setmana per aconseguir ofertes, però hi ha més factors a tenir en compte

El preu d'un mateix bitllet d'avió pot variar fins a un 25% en funció del moment de compra | iStock El preu d'un mateix bitllet d'avió pot variar fins a un 25% en funció del moment de compra | iStock

És molt probable que, en el moment en què t'asseus en un avió, les gairebé 200 persones més que t'acompanyen en el vol hagin pagat un preu molt diferent del teu per accedir a aquell viatge. No només perquè hi haurà qui hagi contractat serveis o comoditats diferents (com escollir el seient, incrementar la capacitat d'equipatge, comprar alguna beguda o menjar o fins i tot contractar una assegurança), sinó perquè la compra de bitllets d'avió no és una ciència exacta. El preu depèn de molts factors: el marketplace des d'on es compra és un d'ells, però el més determinant és el dia i l'hora de la compra. 

Hi ha plataformes, com Skyscanner, que faciliten la visualització dels preus dels bitllets d'avió de tot un mes. D'aquesta manera l'usuari pot veure, en qüestió de segons, si surt més a compte viatjar un dia o un altre de la setmana. Però aquests preus no són fixes. Accedir a aquest calendari un dilluns o un dissabte pot tenir resultats molt diferents. 

Segons un estudi de The Wall Street, que va utilitzar dades de 30 aerolínies diferents, el pitjor moment de la setmana per comprar bitllets d'avió és el cap de setmana, inclòs el divendres. Les aerolínies apugen els preus en el cap de setmana perquè és quan hi ha més demanda: les persones tenen més temps per buscar i comprar bitllets.

La mateixa lògica es pot traslladar a les hores del dia: el vespre seria el moment del dia en què més gent podria dedicar una estona a la compra de bitllets i, per tant, aquests podrien estar presentant preus més alts dels habituals. De fet, segons aquest mateix estudi, la millor hora del dia per comprar-los són les tres de la tarda, aproximadament. És la franja horària on les ofertes presenten preus més econòmics. 

Per tant, ja tenim una resposta força exacta: el millor moment per comprar bitllets d'avió és de dilluns a dijous, al voltant de les tres de la tarda. Però encara podem concretar més. Segons The Wall Street Journal, els vols es publiquen normalment el dilluns al matí i, en funció de com hagi anat la jornada, el dilluns al vespre comencen a publicar rebaixes, que contemplen "descomptes d'entre el 15% i el 25%". Aquestes rebaixes, a més, són copiades per la competència el dimarts al matí i, "el dijous o divendres podrien haver expirat". 

El moment ideal, per tant, és el dimarts a les 15 hores de la tarda, encara que l'ideal és jugar amb marge. Potser el dilluns a la nit hi hagi una oferta millor, o el dimecres al migdia. 

Amb antelació o a l'últim moment?

Encara que el last minute es presenta, de vegades, com una oportunitat d'aconseguir gangues, la realitat és que comprar bitllets a l'últim moment pot sortir entre un 15% i un 25% més car, segons un informe de SkyScanner. L'antelació pot esdevenir un factor important en el preu del bitllet i depèn, sobretot, del destí. Segons la plataforma, per a vols als EUA, l'antelació òptima ha de ser de set mesos, a Sud-amèrica de cinc i a països asiàtics de set. Per a distàncies curtes l'antelació és menor, concretament és de sis setmanes abans del vol. 

Més informació
Els catalans tornen a viatjar
Viatge a la fàbrica de turistes
Avui et destaquem
El més llegit