És car el menjar ecològic?

La producció del menjar eco i bio és més costosa, però el seu preu es compensa amb els beneficis per a la salut

Una cistella amb productes biològics | iStock Una cistella amb productes biològics | iStock

Algú ens ha explicat que el pressupost per al menjar podia tendir a zero. Però quan això passa, la seva qualitat també baixa. Les economies d'escala i la industrialització de processos han fet, en el cas de l'alimentació, "autèntiques barrabassades", sentencia l'empresària Elena Díaz-Morera. "Sembla que en alimentació tot estava permès per tal d'abaixar els preus", lamenta l'empresària i cofundadora de la cadena de supermercats saludables Obbio. Si bé a un primer cop d'ull el menjar biològic i ecològic sembla més car, l'explicació del perquè es tradueix en salut. És car el menjar ecològic?

Segons un estudi encarregat per la multinacional Unilever, el 64% dels espanyols creu que els termes ecològic, biològic i sostenible són "semblants" quant a productes d'alimentació. Dos de cada 10 persones creuen que és el mateix. A més, el 41% dels enquestats percep que els productes ecològics són més naturals i un terç els considera més sans i amb millor sabor. També consideren que són massa cars en un 27%, tot i que el mateix percentatge creu que val la pena pagar més.

Més info: La 'nova' cistella de la compra

Menjar biològic o ecològic és car? "Primer hem de saber que menjar ecològic no vol dir menjar el convencional però en ecològic, no es pot menjar fuet, iogurt i ous cada dia i menjar el mateix en versió ecològica, el pressupost llavors és impagable", avisa l'experta. Segons diu, "fer un canvi a menjar ecològic vol dir menjar diferent", això significa retallar en proteïna animal, menjar cereals integrals i molta més fruita i verdura. I això "no és proporcionalment més car, menjar ecològic és car si menges el mateix que menges convencionalment". De fet, l'alimentació humana en origen no incloïa tanta carn; per salvar el planeta hem de tornar als orígens.

Díaz-Morera: "Fer un canvi a menjar ecològic vol dir menjar diferent, no es pot menjar fuet, iogurt i ous cada dia i menjar el mateix en versió ecològica"

"És un tema de prioritats", menjar ecològic és més car perquè produir de manera sostenible és anar a contracorrent del mercat, però les conseqüències d'això les veiem en la destrucció del planeta. I com es diu, salvar el planeta és barat, el que és car és no fer-ho.

Què és eco i què és bio?

Però, sabem què volen dir els termes ecològic, biològic, orgànic i sostenible? Entendre què hi ha al darrere d'aquestes paraules pot ajudar a justificar per què es paga una mica més per uns ous o un quilo d'arròs.

Els aliments ecològics són aquells que desenvolupen totes les seves etapes de creixement i producció com a la natura i sense intervenció artificial. És a dir, perquè una hortalissa sigui ecològica la llavor ha de ser ecològica, la terra i l'aigua descontaminades, s'aprofiten les condicions naturals per al desenvolupament com el clima o el sòl, i no es fa servir cap fertilitzant ni pesticida químic. En l'àmbit ramader, es respecta la criança en zones lliures de contaminació, aliment ecològic, sense intervenció d'hormones de creixement o antibiòtics.

Els productes que inclouen a l'etiqueta el terme Bio destaquen perquè no contenen cap component que hagi estat alterat genèticament. És a dir, són productes que en els quals no s'ha realitzat cap intervenció de laboratori per aconseguir el resultat final, com passa amb algunes fruites o verdures, per tal que tinguin millor color, forma o duració.

Els productes que inclouen a l'etiqueta el terme Bio destaquen perquè no contenen cap component que hagi estat alterat genèticament

Pel que fa al terme orgànic, especifica que no s'ha realitzat cap intervenció química per aconseguir un desenvolupament òptim. Un aliment etiquetat com a orgànic assegura que no s'han usat pesticides, fertilitzants o altres substàncies similars. Això no obstant, cal esclarir que no tots els aliments o productes orgànics són biològics, perquè si bé poden no contenir químics, sí que poden estar elaborats amb productes manipulats genèticament, com ara algunes fruites dolces.

Per la seva banda, els productes "sostenibles" inclouen un ventall molt més ampli. Aquests productes tenen respecte pel medi ambient i el benestar de les persones. L'agricultura sostenible, per exemple, abans d'arribar a aconseguir un procés de cultiu ecològic al 100% prioritza que els productors puguin treure beneficis econòmics per millorar l'economia local.

Una tendència i un futur eco i bio

En les llars de l'Estat espanyol es consumeixen dues vegades per setmana productes ecològics. Això representa encara un mercat petit, però que creix a un ritme accelerat, segons la consultora Nielsen. Segons afirmen, el creixement és del 30% des de fa dos anys.

Aquesta inclinació per incorporar productes bio a la cistella de la compra es deu al fet que els consumidors els perceben cada vegada més com respectuosos amb el medi ambient, saludables i naturals, és a dir, alineats amb dos dels principals corrents de consum actuals: salut i sostenibilitat.

En l'últim any, la quota de mercat d'aquests productes sobre la venda total del gran consum ha passat del 0,5% al 0,8%, segons dades de la consultora. Cada cop més consumidors hi aposten, però també més distribuïdors. El nombre de supermercats amb productes o seccions bio i eco no para de créixer.

La cofundadora d'Obbio apunta que "a la llarga, tot serà ecològic, perquè tothom amb més o menys possibilitats demandarà menjar bé, és clara la conseqüència entre menjar bé i estar bé"

Quant a les previsions a futur, segons les dades de la mateixa consultora, el més lògic és que continuï guanyant quota en la cistella de la compra. És un dels nínxols de mercat més emergents i dinàmics i "només pot continuar creixent". El mercat bio només té un camí al davant: el de pujada.

Una altra de les raons que sustenten l'accelerat creixement d'aquesta categoria és l'associació d'aquests productes amb la qualitat. Sis de cada deu consumidors consideren que els aliments sostenibles tenen més valor, mentre que un 68% valora que són més saludables.

Els resultats de l'enquesta d'Unilever també encaixen en les afirmacions de la consultora. Segons afirmen, existeix una creixent preocupació pels aliments que es consumeixen, tal com demostra el fet que set de cada deu consideren important o molt important que els productes siguin ecològics. "A la llarga tot serà ecològic, perquè tothom amb més o menys possibilitats demandarà menjar bé, és clara la conseqüència entre menjar bé i estar bé", conclou Díaz-Morera.

Més informació
Obbio, el supermercat eco més gran de Catalunya
Avui et destaquem
El més llegit