Recomanacions per a la pràctica d’exercici físic a l’estiu

La pràctica esportiva a l’estiu té una sèrie de condicionants importants relacionats amb la temperatura

Fer esport a l'estiu és molt habitual. | iStock Fer esport a l'estiu és molt habitual. | iStock

La pràctica esportiva a l’estiu té una sèrie de condicionants importants relacionats amb la temperatura, que cal tenir en compte per tal de prevenir possibles trastorns associats al calor, que poden arribar a ser molt greus, com ara el cop de calor. Així doncs, haurem de tenir presents les següents prevencions:

1. Hidratar-se sovint, cada 15’-20’ màxim, amb aigua, i anar alternant també amb beguda isotònica glucídica (amb uns 50gr/l d’hidrats de carboni), principalment quan allarguem la pràctica esportiva a més d’una hora. Hem de ser conscients que tenir set és sinònim d’una pèrdua del 1% del pes corporal, i per tant, d’un 10% de les capacitats físiques.

2. La roba ha de ser lleugera i amb teixit que deixi transpirar, és a dir, que permeti evaporar la suor.

3. Evitar hores de calor intens, i per tant, és recomanable fer esport a primeres hores del matí, o bé a la tarda-nit. Si anem a córrer hem d’intentar buscar llocs amb ombra (parcs, boscos...).

4. L’escalfament ha de ser més curt que a l’hivern, doncs la musculatura s’escalfa més ràpidament.

5. És important utilitzar gorra per a protegir-nos dels rajos solars i afavorir la transpiració pel cap. Totalment obligatori en nens, ja que si no es protegeixen el cap, poden entrar en cop de calor molt fàcilment.

6. Si la humitat és alta, la suor no s’evapora ràpidament i tendeix a augmentar la temperatura interna corporal. Per tant, és molt recomanable mullar-se el cap, humidificar la roba o qualsevol altre forma de refredar-se.

7. Hem d’utilitzar crema solar per a protegir la pell, així com ulleres per a protegir els ulls dels rajos solars.

Més informació
Genètica i esport
La por, el nou #metoo de l’esport femení
L'esport català juga un partit de 2.070 MEUR
Avui et destaquem
El més llegit