Maro Azul: el Mèxic mariner, més enllà del burrito

Juan Carlos Tielve i Miguel Ángel García obren un restaurant mexicà de preu mitjà centrat en els sabors del Pacífic

Los responsables del restaurante Maro Azul de Barcelona Los responsables del restaurante Maro Azul de Barcelona

Colima, Jalisco, Michoacán i Nayarit... La cuina de la costa del Pacífic que banya Mèxic és la menys coneguda a Espanya: aguachiles, peixos brasejats, torrades, sopes de peix adobat… És la proposta de Maro Azul, un càlid restaurant obert fa amb prou feines un mes en l'enclavament entre Diagonal i Passeig de Gràcia. Plats frescos, lleugers i amb gust de platja amb base en l'elecció dels peixos i mariscs combinats amb aquest toc màgic que només els mexicans saben donar amb el picant.

"La decoració ja busca aquest toc suau i tropical, coster", explica Juan Carlos Tielve, artífex al costat de l'empresari hoteler català Miguel Ángel García d'aquest bonic racó que convida a l'amistat, la conversa i la calma. Són 186 metres quadrats amb capacitat per a 77 comensals (90 si sumem la terrassa interior que en breu operarà també), en els quals es van invertir 420.000 euros: "Se'ns en va anar una mica el pressupost, però, tenint en compte que part del local ja estava reformada per l'anterior pretendent, el resultat és magnífic". Es refereix a Pere Llauradó, amo del restaurant vegetarià Arc Iris -a la cantonada del mateix carrer-, un dels més antics de Barcelona. Va començar les obres per obrir un segon negoci que no va acabar de fructificar. Un intent fallit en un anterior local va fer que Tielve recalés aquí. Va acabar comprant-li a Llauradó l'empresa i li va cedir el 10% com a soci minoritari d'aquesta nova aventura. Un guanyava un gran local i l'altre no perdia del tot el seu somni.

Amb 44 anys d'experiència en grans empreses d'alimentació, l'empresari mexicà no es veia a deu anys vista fent el mateix: "Em vaig plantejar muntar el meu propi restaurant i ensenyar que Mèxic és alguna cosa molt més allà del burrito".

La sintonia empresarial arriba fins a la cuina. David Jiménez (exMextizo) porta la batuta culinària. "Més del 80% dels plats s'elaboren al moment, igual que allà. És un tipus de cuina bastant saludable, he tingut la sort de viatjar amb l'equip per conèixer-la d'aprop i no m'estranya quan alguns mexicans que vénen identifiquen els sabors com realment casolans. Encara que sóc català, aquesta cultura t'atrapa".

"Més del 80% dels plats s'elaboren al moment, igual que allà; és un tipus de cuina bastant saludable, he tingut la sort de viatjar amb l'equip per conèixer-la d'aprop"

A més del menjar, el ganxo de Maro Azul és l'atenció acurada del personal. "Per a mi, és el pilar fonamental de l'experiència. Sense una cultura de servei és difícil que algú torni. Per això, ja en la selecció del personal busco persones capaces de tenir vocació de servei. Vull que les persones se sentin com a casa", justifica: "'El teu cap no sóc jo', els explico: 'El teu cap és aquest que està aquí assegut'", explica l'empresari.

Tacos, aguachiles i ceviches

La recent obertura no impedeix que ja hi hagi una reina i un rei: el taco de tonyina amb maionesa de chipotle i porro fregit i el peix "a la talla". La recepta, típica de l'estat de Guerrero és com un espeto gegant -obert en canal- untat amb una salsa fosca fermentada amb diversos tipus de chile -entre ells, l'ample fumat- i salsa de julivert als dos costats. Recomanables per botanear amb els amics els aguachiles -insígnia culinària de la Sinaloa més pobra-, com el vermell mixt amb peix i gambeta, chile vermell i suc de calamato (plat típic de tota la costa occidental de Mèxic). També els ceviches. Per exemple, el de reig, chile ample i jamaica. Les postres de Maro Azul són lleugeres, sense perdre l'essència mexicana. Atenció a la pinya brasejada amb tequila i coco. Delícia tropical.

La recent obertura no impedeix que ja hi hagi una reina i un rei: el tac de tonyina amb maionesa de chipotle i porro fregit i el peix "a la talla"

La cuina del Pacífic té en l'oceà el seu principal rebost i, encara que a Barcelona el rebost mariner sigui un altre, "la meva idea és que segur que havia d'obrir el restaurant en un lloc on el mar fos primordial i a Barcelona ho és. No em veia fent-ho a Madrid, ni tan sols a Astúries, país natal del meu pare", recorda Tielve.

S'agraeixen propostes amigables per a la butxaca (estan lluny de la de Fulla Santa o el madrileny Punt MX) que expliquin la varietat d'un país la representació culinària del qual era fins fa poc el tex mex. Maro Azul expressa aquesta manera de cuinar amb salses chipotleras, aguachiles, jamaica i chile d'arbre... Només falten les palapas i la sorra als peus.

Maro Azul

Adreça: Carrer de Roger de Flor, 218, Barcelona

Tel.: 934 31 97 23

Preu mitjà: 35€

Avui et destaquem
El més llegit