
"No és un llibre de paral·lelismes, és un llibre de transferència de coneixement del món de la música cap a l'empresa". Perquè sí, totes les grans i petites companyies poden aprendre de la creativitat i estil de treball de la música. Salva López ho demostra amb el llibre ROCKvolución empresarial (Ediciones Urano, 2011), on explica com es pot innovar aprenent dels més grans artistes. L'autor, expert en màrqueting i músic, ens detalla algunes de les claus.
"Les empreses han d'aprendre a barrejar coses per innovar"
Així va néixer el heavy metal, barrejant les ganes de fer rock i l'entusiasme de la gent pel cinema de terror. "Els músics són capaços d'innovar amb estratègies emocionals i escoltant els seus fans. Les empreses, en canvi, no saben fer-ho perquè no tenen en compte el client". López tradueix aquesta afirmació en l'exemple d'una fleca que serveix cafès: "Abans només hi compraves el pa, ara pots seure, esmorzar i donar al client un nou servei que saps que li agradarà".
"No hi ha una figura de líder única, sinó que s'ha de parlar de lideratge situacional"
Això significa que un estil de lideratge no és vàlid per qualsevol empresa. "En una urgència, el més útil és un líder autoritari a qui tothom faci cas sense la necessitat de donar explicacions. Després ja respondrà les preguntes, però abans haurà resolt el conflicte. En un relax empresarial, un líder participatiu serà el més adient per saber com involucrar a tothom".
"Als negocis els falta un perfil important que la música sí té: el líder alternant"
Avui és un el líder, l'endemà ho és un altre. "Així, cada cop que un té una bona idea, la mostra i dirigeix l'equip. Tothom s'arromanga i es posa al servei del qui té la iniciativa". Amb tot això, l'autor del llibre assenyala un error comú: la concepció del paper del líder. "Ni ha de ser sempre qui porta la batuta, ni ha de saber com actuar en cada moment. Per això, en el món de la música no hi ha organigrames ni subordinats, i funciona".
"Obsessionar-se per fitxar talents és una gran equivocació"
"U2 en conjunt són bons. Per separat, no són grans músics". D'això se'n diu intel·ligència grupal, que consisteix en equilibrar les habilitats de cadascun dels membres. "Si una peça funciona bé dins de l'equip, la suma de les individualitats de totes serà el que acabarà donant valor a l'empresa".
"Les empreses estan forçades a un creixement constant i de doble dígit"
"Vivim en un tu guanyes perquè li robes al del costat que ha de canviar". L'ideal seria arribar a una retroalimentació entre empreses, a l'eliminació del que Salva López delimita com competència tòxica. Els músics s'inspiren entre ells i ho reconeixen, perquè saben que poden fer noves versions millors, des del seu punt de vista. Per què no podem arribar a aquesta innovació en els mercats?" Afirmar la competència, parlar d'ella i veure que les empreses tenen un paper social són algunes de les solucions que proposa.
"Fitxar la Lady Gaga és un símptoma de que les companyies veuen que els falta creativitat"
Polaroid és l'empresa que va contractar la cantant i, ni més ni menys, que com a directora creativa. Per què? "Perquè és un geni a nivell de màrqueting. Ella s'ho fa tot, des de la música i les coreografies, fins la roba. Té una visió d'estratega i una imatge estrambòtica que la marca no té". Una decisió encertada, per l'expert, en el sentit que fa visible la necessitat de buscar professionals d'altres àmbits per veure la realitat amb altres ulls i reinventar-se.
VIAempresasorteja un llibre d'empresa entre els seus subscriptors. Aquesta setmana, el guanyador de ROCKvolución empresarial (Ediciones Urano, 2011) de Salva López és David Alonso. Enhorabona i gràcies per participar!