Sis hamburgueses que pots menjar-te a Barcelona avui mateix

Sempre hi ha una bona excusa per rendir-se a aquest plaer rodó i el Dia Internacional de l'Hamburguesa (28 de maig) és un d'ells

Hamburguesa del xef Dani García | Cedida Hamburguesa del xef Dani García | Cedida

A qui no li agrada clavar-li la dent a una bona hamburguesa de tant en tant? D'origen incert, encara que unes referències apuntin a Hamburg i unes altres ho situïn en el diminut restaurant Louis Lunch de New Haven (Connecticut) a les mans d'un immigrant danès, la veritat és que no cal transportar-se a un diner nord-americà per rendir-se a aquest plaer rodó del burguer time. A Barcelona trobem moltes i molt bones hamburgueses, sempre en constant evolució. Amb un deix francès, inspiració argentina, neoyorkina o amb un estil més cool, l'hamburguesa segueix sent la reina del fast food. Tampoc ens sentíem culpables per això, però hem trobat una bona excusa per celebrar el seu dia—el 28 de maig— com es mereix. Arremangueu-vos i prepareu les mans que la cosa és contundent i promet. Us portem sis hamburgueses delicioses i gourmet que podeu menjar-vos aquest mateix cap de setmana a la ciutat de Barcelona.

Flash Flash

Pioners de la burguer a Barcelona en els anys 70 i a punt de complir 52 anys (el pròxim 3 de juliol) les seves hamburgueses segueixen sent un top: des de les mítiques Monty, Flash Flash o Cadillac a la més recent, Cecilia, aquesta última sobre tosta de pa de coca, maionesa i ceba caramelitzada. Piquen cada dia la carn de procedència nacional (asturiana i gallega) en dos moments; al matí i a la tarda. "Va ser idea de Cecilia Santo Domingo, dona d'Alfonso Milá. Va dir que no podíem donar només truites i va proposar fer hamburgueses com les de P.J. Clark's a Nova York. Així que vam agafar un avió, ens vam anar al restaurant. Era un local sòlid, amb parets de maó, amb molta història. Cecilia es va ficar a la cuina i va demanar la recepta de les hamburgueses i va aconseguir que li expliquessin com les feien" explica Karin Leiz, fundadora del Flash Flash al costat de Leopoldo Pomés, Alfonso Milá i Cecilia Santo Domingo. Les serveixen sempre amb patates fregides, encenalls de carbassó o puré de patates i tomàquet rostit acompanyades de la vistosa caixa vermella de condiments — mostasses, el ketchup, la salsa perrins, i el tabasco— que ens recorda a American Grafiti sense moure'ns del sofà i que Alfonso Milá va dissenyar especialment com a contenidor.

Hamburguesa de Flash Flash | Cedida
Hamburguesa de Flaix Flaix | Cedida

Adreça: Carrer de la Granada del Penedès, 25

Preu: 14,85 euros

OhBo

El cel s'amaga en els petits detalls. Anton Brufau és l'amo d'un dels restaurants més fiables de l'angle entre Santa Fe de Nou Mèxic i Doctor Fleming. En OhBo (recomanat per la Guia Repsol) es defensa una carta amb producte de temporada on no falta un ja famós steak tartar i una burguer clàssica amb carn ecològica de Cal Tomàs en pa de brioche amb enciam i tomàquet. A més, el restaurant proposa un menú burguer on es pot triar entre una crema d'hortalisses de temporada o una amanida verda més beguda i cafè.

Adreça: Carrer del Dr. Fleming, 15

Preu Pack burguer: 15 euros

Sagàs

En ple Born, epicentre cultural i punta de llança de la Barcelona més auténica, Sagàs ofereix una deliciosa proposta d'entrepans gourmet, entre ells, clar, una hamburguesa. El xef, Oriol Rovira, reconegut amb una estrella Michelin, està al capdavant de la proposta que dóna la volta al concepte del finger food: de clàssics catalans com la butifarra i el salsitxó, passant per les aromes orientals dels buns xinesos o el mític Bahn mi vietnamita. Replica les clàssiques hamburgueses americanes, com la New York Burger Classic, amb carn 100% de boví gallec, formatge cheddar, tomàquet, enciam, cogombre i ceba i pa artesà. Tot això acompanyat d'amanides, patates braves de les de debò i postres originals.

Hamburguesa de Sagàs partida por la mitad | Cedida
Hamburguesa de Sagàs partida per la meitat | Cedida

Adreça: Pla de Palau, 12. Barcelona

Preu: 12 euros

La Real Hamburgueseria

El secret d'aquesta hamburgueseria gourmet a punt de complir cinc anys (solete Repsol) està a la carn. En concret, en la vedella de Girona excel·lent protegida en uns pans artesans fets a mida. Tots els ingredients són casolans sempre, de les patates fregides als nachos. Ens quedem amb La Real 2.0, un deliri de burguer amb doble carn de vaca vella madurada (250 gr.) sense congelar, del mercat del Ninot, amanida amb melmelada de bacon i crema de formatge cheddar gratinada a cada costat del pa (tipus brioche o sense gluten). Si no us convenç, també podeu demanar una Raclette (180 gr. de picanha) sense congelar del mercat del Ninot acompanyada de rúcula, cogombrets fets a casa, salsa tàrtara de bolets, cebes caramelitzades amb cervesa negra i formatge raclette fos. Podeu trobar-les a l'Eixample o a Poblenou.

Adreça: carrer València, 285, i caller Doctor Trueta, 218

Preu: 14,90 euros i 14,50 euros

El Filete Ruso

Obert el 2008 pels empresaris Claudio Hoyos i Adrián Milà, pot dir-se que El Filet Rus és un dels pioners de l'hamburguesa gourmet a casa nostra. El restaurant està adscrit al corrent Slow Food (associació internacional que advoca per l'ecogastronomia i el respecte pel producte i defensa la tradició alimentosa de cada territori) i la seva carn és de proximitat engreixada amb cereals eco. Entre les seves burguers (de 150gr.) trobareu receptes amb un punt gairebé d'alta cuina francesa com la qual porta brie, albergínia suaument arrebossada i mostassa de Dijon amb un pa abriochado de la fleca Baluard.

Adreça: Carrer d'Enric Granados, 95

Preu: 9,8 euros

Dani García. La gran família mediterrània

Com a bon amant de les burgers, el xef Dani García busca sempre receptes i ingredients que facin d'aquest entrepà un manjar únic. Aprofitant el Dia Internacional de l'Hamburguesa, el malagueny ha dissenyat tres noves hamburgueses que se sumen a la seva proposta de la Gran Família Mediterrània, amb ingredients que són pur umami: Fromage García, Smoked Burger i Miss Carbonara Trufada. Incorpora noves salses que pugen el nivell com la duxelle trufada, i ingredients com els ous de guatlla.

Preu: Fromage Garcia, 11,90 euros; Smoked Burger, 15,90 euros; Miss Carbonara Trufada, 13,50 euros

Més informació
Can Xurrades
Can Xurrades celebra 25 anys
Què és la dieta keto de la que tothom parla?
Alapar, una izakaya mediterrània hereva de Pakta
Avui et destaquem
El més llegit