Tyrion Lannister, l'estrateg de 'Joc de Trons'

VIAempresa analitza els protagonistes de les sèries més populars i n'extreu les similituds i diferències amb els rols del líder actual

Joc de Trons és una història fantàstica sobre política, intrigues, traïcions, vicis i la fragilitat de la vida. Tot i ser una obra coral, en la saga creada per George R.R. Martin destaca un personatge per sobre la resta. Tyrion Lannister s'alça com un estrateg ideal encara que poc ortodox.

Lannister és el fill menyspreat de la família més poderosa de Westeros, l'univers medieval i sanguinari de Joc de Trons. El petit dels Lannister és un nan renegat, odiat per un pare i una germana que el culpen de la mort de la seva mare quan el va donar a llum. Nascut en un món on no encaixa, la sèrie també es centra en la lluita de Tyrion per mantenir-se viu, sortejar els obstacles i sortir-se amb la seva.

Aquest personatge antiheroic i carismàtic ens deixa cinc lliçons vitals que poden extrapolar-se al món de l'empresa i el mercat:

1. Potenciar els teus punts forts
"Tinc una idea bastant precisa de quins són els meus punts forts i els meus punts dèbils, la meva millor arma és el cervell", es sincera. El físic de Tyrion Lannister no està preparat per combatre, per grans gestes heroiques ni per la guerra. En l'imaginari de Joc de Trons un nan és considerat un esguerrat, una deshonra. Només està viu perquè és fill de la família més rica de l'imperi.

Conscient de la seva debilitat, Tyrion es cultiva en la literatura i la història i esdevé un gran estrateg. Supleix la mancança del seu físic amb una gran capacitat de lideratge, per teixir plans d'èxit i lluitar per finalitats ètiques. És dels pocs personatges que guanya batalles sense necessitar una espasa.

2. Estudia la competència
Tyrion aprèn a poc a poc que el poder i la influència no només es guanyen en el camp de batalla, sinó també en la foscor dels passadissos. En un regne de conspiracions i traïcions, s'allunya de la figura de guerrer i estudia als seus enemics en silenci, com fan altres personatges com Varys o Petyr Baelish.

Per poder avançar, primer cal conèixer-se a un mateix i després analitzar detalladament els passos de la competència. Tant al nan com en el món de l'empresa, això ens permetrà avançar-nos als passos dels altres i cobrir les seves debilitats de manera inesperada.

3. La comunicació és essencial
En el seu particular camí cap al poder, Tyrion ho té molt difícil. Com ja hem esmentat, minimitza les seves debilitats físiques amb una intel·ligència prodigiosa. Una de les seves grans qualitats és l'oratòria, sap com utilitzar les paraules per convèncer, per fer créixer la seva influència. Al llarg de les quatre temporades de Joc de Trons, Tyrion ens deixa discursos memorables amb els quals intenta atreure aliats o ser insolent amb els seus adversaris.

4. Paga els teus deutes
La casa Lannister és coneguda per dur un lleó daurat al seu escut i per pagar sempre els seus deutes. Tot i que, en principi, només és la carta de presentació de la família s'entreveu la importància d'estar lliure de càrrecs per poder maniobrar més àgilment.

En els negocis, així com en el cas de 'Joc de Trons', els deutes eviten qualsevol tipus de flexibilitat i ens lliguen de mans. Tyrion no vol deure's a ningú, sinó que intenta que els altres es deguin a ell.

5. No et donis per vençut
"Lluitar fins al final", aquesta és la gran lliçó moral de Tyrion Lannister. Arraconat i odiat tant pel regne com per la seva família, aprèn a sobreviure costi el que costi. Són moltes les crisis que el colpegen, però mai defalleix i manté els seus ideals encara que li ploguin crítiques de tots els flancs.

Aquest exemple fictici, ens permet veure la importància de no rendir-se quan es tenen unes conviccions a l'hora d'emprendre una empresa. Això no significa obstinar-se i no saber adaptar-te als canvis, sinó tot el contrari. L'ovella negra dels Lannister il·lustra a la perfecció com cal que creixem en les adversitats i aixecar-nos quan hem tocat fons.

Avui et destaquem
El més llegit