Un Google Maps per circular en cadira de rodes

Les persones amb mobilitat reduïda no troben en els grans navegadors informació suficient per moure's amb comoditat per la ciutat. AXS Map, Chi Safe Path, Más Rampas, WheelyApp i WheelMap desafien el repte

Gràcies als navegadors, avui dia podem calcular la millor ruta per fer un viatge, visualitzar el trànsit en directe o adaptar una ruta per fer un trajecte a peu, en cotxe o en transport públic. Però hi ha un servei que ni TomTom ni Google Maps han treballat encara: les rutes per persones amb mobilitat reduïda. Diverses startups dels Estats Units, Alemanya i Argentina sí que ho han fet, i han engegat diversos projectes per posar remei a aquest buit. En seleccionem cinc exemples:

AXS Map
Jason DaSilva mai s'havia parat a pensar en els obstacles que una persona en cadira de rodes ha de sortejar a la ciutat fins que, malalt d'esclerosis múltiple, va haver de fer-ne servir una. Ara aquest jove emprenedor és l'impulsor de l'aplicació AXS Map, que indica quins edificis resulten accessibles per a persones amb mobilitat reduïda i quins no. L'aplicació funciona de manera semblant a Yelp: gràcies a les ressenyes dels internautes. Els usuaris d'AXS Map cataloguen els establiments segons criteris com l'existència de banys adaptats o el nombre d'esglaons a l'entrada i després els valoren amb fins a cinc estrelles. Les dades queden disponibles en un mapa que resulta molt útil, no només pels usuaris de cadires de rodes, sinó també per qui porti cotxets amb nens o vagi amb crosses.



Chi Safe Path
Un dels principals problemes per indicar rutes als usuaris de cadires de rodes és que la fisonomia dels carrers pot canviar ràpidament. Les voreres es malmeten, cauen objectes que barren el pas, apareixen sots a terra... L'aplicació Chi Safe Path, que se centra en la ciutat de Chicago, indica els obstacles que les cadires de rodes es poden trobar en circular. El projecte funciona de manera cooperativa, ja que els usuaris són els encarregats de reportar l'estat dels carrers.

Más Rampas
De manera semblant, el projecte argentí Más Rampas també es nodreix dels avisos dels usuaris. La particularitat d'aquest projecte, que només funciona a la ciutat de Buenos Aires, és que permet calcular la millor ruta possible d'acord amb aquestes dades. El mapa ofereix fins a tres itineraris diferents ordenats de més a menys accessible.



WheelyApp
El metro de Nova York és un element icònic de la ciutat i un mètode de transport vital pels seus habitants. Tot i això, molts novaiorquesos en queden exclosos per ser usuaris de cadires de rodes. L'aplicació WheelyApp s'ha proposat solucionar-ho incorporant indicadors d'accessibilitat al mapa de la xarxa de metro. L'aplicació està integrada al Google Maps i s'actualitza contínuament per reflectir l'estat en directe dels ascensors i punts d'accés del metro.

WheelMap
L'aplicació més completa fins al moment és, segurament, WheelMap. El projecte iniciat el 2010 és iniciativa de l'organització alemanya sense ànim de lucre Sozialhelden (Herois Socials). El mapa compta amb més de 450.000 punts per tot el món, la majoria dels quals estan ubicats a Alemanya i que són 100% accessibles. Els seus responsables asseguren que reben més de 300 noves entrades cada dia. WheelMap està disponible en 22 llengües i ha rebut diversos premis d'emprenedoria social.

Totes cinc aplicacions tenen diversos trets en comú: són projectes joves, funcionen gràcies a la col·laboració dels usuaris, estan desvinculats de les grans empreses tecnològiques i encara tenen molt marge de millora. Amb més finançament i col·laboració ciutadana, o amb el company de viatge empresarial adequat, algunes d'aquestes aplicacions podrien ser el pròxim Google Maps per a persones amb mobilitat reduïda.

 
Avui et destaquem
El més llegit