Blanqueig lila: un dels colors del màrqueting

Les accions de propaganda de les empreses utilitzant el feminisme com a causa simpatitzant

El blanqueig de la causa feminista al màrqueting | iStock El blanqueig de la causa feminista al màrqueting | iStock

Ben segur que ho heu vist alguna vegada, i que molt probablement us hi heu empipat amb tota la raó: governs, empreses o organitzacions que duen a terme accions de propaganda destinades a promoure la percepció que són simpatitzants de la causa feminista. Per a designar aquest concepte en català disposem del terme blanqueig lila o blanqueig violeta.

Sovint s’hi fa referència amb la forma anglesa purplewashing. La denominació catalana es val de la base blanqueig, sinònima de rentat d’imatge, que designa el conjunt d'estratègies de comunicació i màrqueting que es duen a terme amb la intenció d'ocultar la relació d'una persona, una empresa, un organisme, un govern o una ideologia amb determinats fets negatius que els perjudiquen, o d'alterar la realitat de manera que els afavoreixi, a fi de protegir-los o millorar la seva reputació. Els adjectius lila i violeta, i les formes anàlogues en les denominacions en altres llengües (lila, morado o púrpura, en castellà; violet, en francès; purple, en anglès), responen al fet que el color lila (o violeta) s'ha identificat tradicionalment amb el moviment feminista.

De fet, el terme es pot considerar que forma part d’una sèrie de diversos tipus de blanqueig: el blanqueig verd o ecoblanqueig, el blanqueig blau, el blanqueig irisat o blanqueig LGBT, el blanqueig rosa i el blanqueig roig. Si encara no els coneixeu tots, us convidem a descobrir-los a la infografia interactiva Els colors del màrqueting, en què els trobareu definits i amb enllaços a les fitxes completes dels termes, amb els equivalents en castellà, anglès i francès.

També teniu aquesta terminologia disponible al Cercaterm i al canal Terminologia d’economia i empresa.

Més informació
‘Washings’: quan totes les marques són feministes i veganes
Avui et destaquem
El més llegit