Bouquet d'A Blanc 2014: el blanc de bóta amic de les calçotades

El toc subtil que aporta la garnatxa del Maresme arrodoneix el cupatge de pansa blanca d'aquest vi

Els vins de la marca Bouquet d'Alella (que combina el nom de la finca familiar "Can Boquet" d'Alella i el terme bouquet que en francès expressa el conjunt d'aromes d'un vi) van aparèixer al mercat per primera vegada l'any 2010. L'emprenedoria dels germans Cerdà per decidir-se a embotellar el seu propi vi i deixar de banda la producció de raïm per a tercers, els ha dut bones sorpreses. Entre elles, el passat 2015 tornaven a figurar entre els millors vins catalans dels Premis Vinari, aconseguien bones puntuacions en altres concursos mundials com la International Wine Challenge de Londres i entraven en la prestigiosa llista del nord-americà Robert Parker.

I concretament a casa nostra, el seu vi Bouquet d'A Blanc 2014 s'emportava enguany un doble reconeixement: el Vinari de plata especial de la Denominació d'Origen Alella i la medalla de bronze dins la categoria de "Blancs de pas per fusta".

Tot i el poc temps del celler, els Cerdà pretenen fer vins que expressin cada vegada millor les varietats locals de la zona. Una fita que es valora sobretot als Premis Vinari, guardonant als vins que parlen de la seva terra. Per tot això, s'adapten a les pràctiques d'una agricultura ecològica i observen bé els trets diferencials de cada anyada. I de mica en mica, el celler va traient novetats. De moment, es troben al mercat dues referències de vi blanc, dues de vi negre, un vi dolç i, des d'aquest passat Nadal, també sorprenen amb un escumós.

Respecte al guardonat d'aquesta edició dels Vinari, el Bouquet d'A Blanc 2014 només n'han fet 3.120 ampolles (apareixen numerades a la contraetiqueta), i és un cupatge de 75% pansa blanca i un 25% de garnatxa blanca. Cada varietat s'ha fermentat per separat en bótes noves de roure i sobre els seus lies durant tres mesos. No confondre amb l'altre vi blanc de la casa, el Bouquet d'A (sense el més " "), un jove elaborat amb les mateixes varietats gairebé a parts iguals i sense passar per fusta.

Els Bouquet d'A són uns vins bivarietals ben particulars. D'una banda, perquè la pansa blanca (que és l'adaptació a Alella del xarel·lo de la resta de les comarques catalanes) normalment s'emparella amb el macabeu o la parellada. I per l'altra, la producció de garnatxa blanca és més aviat escassa en aquesta regió maresmenca, i a més té una expressió més lleugera en comparació de les garnatxes de l'Empordà o de la Terra Alta.

En particular, el Bouquet d'A Blanc 2014 es presenta amb un color groc intens amb reflexos daurats i una aroma a base de flors (gessamí, gerani) i fruites blanques (poma, préssec), junt amb un caràcter làctic i especiat de la criança en fusta (mantega, vainilla) que reapareix al paladar, on domina la untuositat i la frescor amb un lleuger punt amarg final. Paga la pena servir-lo a una mica més de temperatura, entre 10 i 12 °C, per apreciar les diferents aromes de la criança i la sensació voluminosa en boca.

I també convé visitar el celler, una masia restaurada i unes vinyes amb vistes al mar, a només 15 km de Barcelona, on les activitats de maridatges dels vins i la cuina de proximitat van a l'ordre del dia. I ara, sabeu de què és temporada? A can Boquet ja tenen la flama viva, els calçots preparats i aquest blanc potentet que ens anirà molt bé per combinar amb els sabors vegetals, torrats i els dolcencs de la salsa. 

Setmanalment, VIAempresa presenta un vi català, dins el cicle Tastos, amb la col·laboració del diari dels vins catalans Vadevi 

Avui et destaquem
El més llegit