Cellers Tarroné Torremadrina Selecció 2014: elegància mediterrània

L'equilibri que es troba entre el cerç i les garbinades

La Terra Alta és la zona vinícola més meridional de Catalunya, situada entre el riu Ebre i les terres del Matarranya, amb un espectacular paisatge mediterrani d'interior, i vinyes que arriben fins als 500 metres sobre el nivell del mar. Un altre dels trets que reivindica el caràcter mediterrani d'interior és la climatologia, amb una abundant insolació i pluviometria escassa. Destaquen dues particularitats: un singular equilibri entre els dos vents dominants, el cerç (NO) i les garbinades (marinades de component sud) i un hivern fred que denota certa continentalitat.

Aquesta mediterraneïtat del terrer marca el caràcter dels vins, que transmeten aquest caràcter intens i càlid. Ara bé, els temps en què el grau alt i la intensitat del color era l'atribut més valorat en els vins negres, ha quedat enrere.

Ara s'han posat de moda els vins d'estil borgonyó, amb poc color i grau, perquè se suposa que això els fa més elegants. Però aquesta tendència no ens ha de fer perdre de vista que el clima català, i especialment el de la Terra Alta, són ben diferents del de la Borgonya, situada al nord-est de França, amb un clima continental d'influència atlàntica, així que els vins d'un indret i l'altre, lògicament, no es poden assemblar.

El que ha tingut de bo aquesta tendència cap als vins més frescos, és que ha fet que els elaboradors catalans —els que no s'han passat de frenada fent vins directament verds— han moderat la maduresa i l'excés d'extracció, i han afinat els seus vins.

Aquest és el cas d'aquest Torremadrina Selecció 2014 de Cellers Tarroné, que bo i conservant el caràcter intens i mediterrani que li pertoca per origen, no arriba als extrems que potser haurien estat l'objectiu del celler uns anys enrere. S'elabora amb un cupatge de garnatxa negra, sirà i ull de llebre, de raïm de vinya vella de la finca que li dóna el nom, i té una criança de 6 mesos en bótes de roure francès.

És un vi de color intens, sí, però sense arribar a la negror opaca. És de color de cirera madura, amb el voraviu de robí i una certa transparència. Les aromes són potents i netes, de fruita de bosc madura, móres i gerds, amb notes suaus de vainilla, i un final llarg i deliciós de cirera macerada en aiguardent.

A la boca és un vi d'espatlles amples, corpori, i alhora gens dur, més aviat amb la intensitat llaminera de la fruita al punt òptim de maceració, sense renunciar, però a un final rotund i amb caràcter. I amb l'elegància natural dels vins equilibrats i ben elaborats, que no necessiten impostar l'accent d'indrets llunyans per fer-se valdre.

Setmanalment, VIA Empresa presentarà un vi català, dins el cicle Tastos, amb la col·laboració del diari dels vins catalans Vadevi.

Avui et destaquem
El més llegit