Chappó Daurat: per treure's el barret

Un vermut que segueix la tradició elaboradora del Maresme que ja va generar admiració a l'Exposició Universal de Barcelona de 1888

El Maresme té molt arrelat el costum de sortir a fer el vermut i aprofitar les bones estones de sol. Un dels clàssics de la zona és el vermouth Cisa que s'elabora al Masnou seguint les tradicions ancestrals des de 1880. Destaca la seva qualitat, cosa que ja se li va reconèixer durant l'Exposició Universal de Barcelona del 1888, premiat amb una medalla d'or.

També hi ha altres locals maresmencs emblemàtics, com la taverna Espinaler que fa les delícies de tots els paladars amb les seves conserves i aperitius. En aquesta línia, les novetats de la zona parteixen d'un bon bagatge vermutaire com les creacions de Chappó, o els cellers d'Alella que s'animen a reservar part de la collita per elaborar els seus vermuts com fan a Can Roda i amb el vi d'aperitiu del celler Altrabanda.

Un dels casos a descobrir és doncs aquest del vermut Chappó que reuneix la tradició elaboradora de la zona, els gustos del mercat i la innovació. El seu creador, Lluís Perucho, ha treballat molts anys a l'hostaleria, en un establiment a Alella, i coneix bé el que la gent li agrada a l'hora del vermut. De la mateixa manera que també aposta per combinar-lo com a ingredient en els còctels. Així doncs, Perucho va decidir aprendre a fer el seu propi vermut de qualitat, i per això, va triar les instal·lacions del millor lloc que coneixia, Can Cisa. Sabia que les receptes podien mesclar fins a 100 herbes diferents i que no seria cosa fàcil trobar el seu bouquet aromàtic.

Anys de proves per donar amb la fórmula ideal, explica que es basa en la infusió de més de 30 varietats d'herbes, cítrics, arrels, plantes i espècies, i la clau està a saber fer els cupatges dels vins (de macabeu i pansa blanca d'Alella) i l'ús de soleres velles per aconseguir unes aromes fines i elegants. Després d'un temps de repòs, d'uns quants mesos en bótes de més de 35 anys, i filtrar-se fins a tres vegades abans d'embotellar-se, aconsegueix l'equilibri entre tots els seus ingredients naturals i el final dolç i a l'hora amarg característic dels vermuts. Perucho diu que recorda l'essència original dels vermuts de l'època que és el que perseguia. A més, és molt versàtil per acompanyar combinats. I esdevé un vermut ben gastronòmic, per treure's el barret des del primer glop i acompanyar-se d'ell en algun àpat potent.

El Chappó Daurat té un color de sucre morè fosc i reflexos ambarins, ben brillant. Al nas, destaquen les notes de cítrics i de nous verdes, els torrats del caramel, així com d'herbes del mediterrani com la farigola i els tocs de regalèssia. En boca, té una entrada amable i dóna una sensació untuosa, amb 15% d'alcohol, i juga amb l'ambigüitat dolça-amarga fins al final. Ens recomanen guarnir el vermut Chappó amb una rodanxa o pell de taronja. I si el volem fer amic dels nostres còctels, des del Maresme ens adverteixen que potser no en prendrem només un!

Setmanalment, VIAempresa presenta un vi català, dins el cicle Tastos, amb la col·laboració del diari dels vins catalans Vadevi 

Avui et destaquem
El més llegit