Clos Abella 2010: el Vinari més zen

Un vi del priorat que madura més de quatre anys abans de sortir del celler

El celler Marco Abella començava el 2015 amb molt bon peu. El seu vi Clos Abella havia estat reconegut com el millor vi del món per la revista Wine in China Magazine, que el puntuava amb 97 punts sobre 100 i el situava en la primera posició del concurs "Wine in China Top 100 Wines Evaluation".

I també a la tardor triomfava a casa, sent un dels vins preferits del jurat dels Premis Vinari, i guanyador de l'Or al Millor Vi Negre de Guarda (aquells vins que tenen criances llargues, de més de 12 mesos en fusta). Per a més expectació, el seu propietari, David Marco, explica que un altre dels seus vins, el Loidana 2012, ha aconseguit una distinció de la prestigiosa guia de vins francesa de Bettane et Desseauve, i que el seu vi ha estat exposat en el gran tast d'aquest passat mes de desembre celebrat al Museu del Louvre de París.

Un any d'èxits per aquest celler de Porrera, que naixia el 2001 de la passió de la jove parella David Marco i Olívia Bayés per recuperar allò que la família venia fent des del segle XV, practicar la viticultura en una de les millors regions del món. L'avi del David, el Ramon Marco Abella, va transmetre-li l'esperit encoratjador de reimpulsar les vinyes del Priorat durant les vacances i estones que passaven junts a la vila. I el David, cada cop més conscient que el Priorat era i és un privilegi, decideix a principis del 2000 penjar la feina de despatx (ell és enginyer de telecomunicacions i l'Olívia, advocada), per construir un celler modern on elaborar els seus propis vins.

Per aquest menester, compten amb l'assessorament de José Luis Ruiz, l'enòleg de les Bodegas Otazu de Navarra, i segueixen una agricultura ecològica adaptant pràctiques de la biodinàmica al seu entorn, totes elles respectuoses amb el medi ambient i evitant els productes químics a la vinya i al celler. Així doncs, el primer vi que van elaborar és aquest Clos Abella que tants reconeixements està aplegant. La clau de l'èxit però, rau en el canvi del cupatge que fan des de la collita de 2009, el qual va fascinar als paladars orientals.

A les primeres ampolles dels anys 2004 i fins al 2008, el cupatge es basava en un percentatge a parts iguals de raïm autòcton (40% garnatxa i 40% carinyena), i s'arrodonia amb una mica de cabernet sauvignon i sirà. Però a l'any següent, fan un enfocament més zen, concentrant l'expressió i el caràcter únic del Priorat, un privilegi que els dóna aquest terrer de pedra llicorella i microclimes contrastats tan favorables per a l'elaboració de vins de qualitat.

En la collita de 2009, es troben que la carinyena de la parcel·la del Perer és d'una qualitat extraordinària i decideixen variar el cupatge a 70% carinyena i 30% garnatxa, les varietats més locals. Per continuar amb l'elaboració del Clos Abella, caldrà paciència, necessita una criança de 24 mesos en bótes de roure francès i, a més, un repòs de dos anys (com a mínim) a l'ampolla abans que surti del celler. I doncs un cop tot això ha succeït, com va captivar el jurat de tastadors xinesos i dels Premis Vinari? De ben segur que l'espera d'aquests quatre anys de maduració ofereix les seves recompenses, sobretot quan es parteix d'una matèria de primera qualitat.

El Clos Abella 2010 revela les característiques del terrer de Porrera, presenta una complexitat aromàtica i de fruita madura molt equilibrada en nas. En boca, s'expressa fresc i golós, amb records de cireres i móres de bosc, herbes mediterrànies i un punt de mineralitat. El final és intens i llarg, amb presència de notes balsàmiques, de torrats i xocolata amarga, que reclamen maridatges gastronòmics potents i gustosos per contrastar totes aquestes característiques sensorials.

Per sort, tenim hivern per endavant per compartir i gaudir d'aquest vi amb plats estofats i carns potents que també requereixin tant carinyo i llargues elaboracions.

Setmanalment, VIAempresa presenta un vi català, dins el cicle Tastos, amb la col·laboració del diari dels vins catalans Vadevi 

Avui et destaquem
El més llegit