Clos Lentiscus Sumoll Reserva Família: el Garraf en copa de flauta

Un escumós Clàssic Penedès elaborat només amb sumoll i que demostra tot el potencial d'aquesta varietat per a les bombolles i per gaudir de la màxima expressió del territori

Clos Lentiscus es troba en un dels extrems del Parc Natural del Garraf, a prop de Sant Pere de Ribes. Per poc que coneguem la zona, sabem que estan ubicats en un entorn privilegiat, amb vinyes a quatre passes de la platja i la tranquil·litat del Massís. Pot semblar obvi dir que apliquen l'agricultura ecològica i pràctiques de la biodinàmica en aquest entorn, però no sempre ha estat així. Com explica Manel Avinyo, co propietari amb el seu germà de Can Ramon, va fer els estudis d'enologia i tenir la sort de treballar en grans empreses del Penedès, respectant el producte i aplicant les tècniques més actuals i en voga. Però va ser el moment de tornar a casa que el va encoratjar a tirar endavant el seu propi projecte, amb la condició i el pacte romàntic de recuperar les vinyes velles que tenien a la finca, respectant la terra i primant la qualitat.

Per això, va girar-se d'esquena a la producció "de manual", mirant el que tenia a casa, i entre altres raïms, tenia sumoll. Una varietat que ell no havia vist a l'escola i buscant informació al "Déu Google" li va dir que a Austràlia n'estaven fent encreuaments i experimentant-ne l'elaboració de vins. Una trucada al seu professor, el senyor Villarroya, li reafirmava que ja havia estat una de les varietats típiques de la zona i, dit i fet, es va posar a recuperar aquells ceps.

Va començar a aplicar principis biodinàmics, el que el terra li demanava, després d'episodis desagraïts amb tractaments químics a la vinya, que fins i tot li havien provocat malestar físic a ell mateix. Després d'anys d'observació, cures i paciència, va recobrar el temps perdut a la vinya, i això no es fa en quatre dies. I encara menys si primes la producció de cada any. Avinyo defensa que cadascú ha de mirar el que té i crear el seu propi sistema de treball biodinàmic. "El que va bé en un lloc, no té per què anar bé en un altre".

El Clos Lentiscus Sumoll Reserva Família és un dels vins escumosos que s'engloba en la divisió dels Clàssic Penedès. S'elabora amb aquesta varietat procedent de vinyes velles plantades el 1939, sobre sòls sorrencs i d'alt contingut mineral de la Finca de la Torrentera. El raïm es cull manualment, se li fa una premsada suau i delicada, obtenint com a màxim 350 ml. de most per cada quilo de raïm. Utilitzen llevats autòctons i el vi base té un breu pas per bóta, un cop ha acabat la primera fermentació alcohòlica. La segona fermentació la fa en l'ampolla, amb una criança de 30 mesos. Tots els processos al celler (igual que a la vinya) segueixen el cicle de la lluna. No se li afegeixen sucres, és a dir, no porta licor d'expedició i és un brut nature.

A la vista té un color preciós, és daurat amb reflexos rosats-taronjosos, aquells colors que ens recorden a una posta de sol. La bombolla és extremadament fina, molt elegant. Això és perquè el sumoll (raïm negre) es vinifica com un vi blanc, d'aquí que es digui "blanc de noirs", i les proteïnes del negre ajuden que la bombolla quedi ben integrada i més fina. En nas és molt amable, destaquen les aromes de maduixetes vermelles, les d'herbes seques mediterrànies, i una mica de les notes torrades del pas per fusta i la criança. Entra molt fresc en boca, mineral i equilibrat. Les bombolles fan pessigolles al paladar i presenta una cremositat i untuositat molt sedoses, pròpies del mètode d'elaboració. Ens deixa un llarg postgust, amb el record d'un envelliment de més de quatre anys.

Indicàvem al títol que el 'Garraf se'ns presenta en copa de flauta', però si servim aquest escumós en una copa més ampla, probablement ens agradarà més, per gaudir de la màxima expressió del territori, de les aromes i sabors. I el podem compartir amb uns bons plats de peix, segur que serà tot un encert. Tot i que no li fa falta cap complement perquè ens encanti una copa sola (o més)!

Setmanalment, VIAempresa presentarà un vi català, dins el cicle Tastos, amb la col·laboració del diari dels vins catalans Vadevi 

Avui et destaquem
El més llegit