Colomina 2013: un vi del Pallars Jussà de sabors tropicals

Alguna cosa bona està passant al Prepirineu quan aconsegueixen vins més afruitats

Històricament, en aquesta zona del Prepirineu català, a Figuerola d'Orcau, Suterranya, Palau de Noguera o Llimiana, ja hi havia vinya. Però, com en altres zones, la fil·loxera va arrasar-ne totalment la producció. Des d'un parell de dècades, una desena d'enamorats de la muntanya pirenaica estan recuperant el paisatge vinícola i la tradició d'aquest cultiu per a elaborar vins amb una singular expressió de terrer. L'abrupta climatologia, que fa que més d'una anyada es doni per perduda, els dóna caràcter, tant als vins com als viticultors que han de perseverar davant les inclemències del temps.

Un d'aquests enamorats que viu al Pallars Jussà és el doctor José Luís García Ubis, d'origen logronyès i bon coneixedor de la tradició vinícola. Coses de la vida va portar la seva família a Llimiana el 1941, on el seu pare va ser el mestre del poble durant 18 anys. José Luis va créixer i enamorar-se d'aquest poblet dels Pirineus, i malgrat haver-se mudat a Barcelona per estudiar la carrera de medicina, quan va tenir l'ocasió de comprar el Mas Parejaya, no va dubtar en fer-ho i tornar al poble.

La masia data del 1756 i venia amb un celler construït el 1890, el qual encara conservava tres bótes de 4.000 litres cada una. Anys d'obres i de restaurar la propietat, posposen el desig de García Ubis de plantar vinya. El 1999 ja va fer-ho realitat, i com a riojà d'arrels, decideix que el macabeu sigui la primera varietat a cultivar-se. Actualment el celler està envoltat per 70 hectàrees de terreny, de les quals 19 estan plantades de vinya i la resta d'arbres fruiters, ametllers, oliveres i cereals.

A mesura que es va ampliar la vinya, també van construir un nou celler, d'on ara farà tres anys que en va sortir el primer vi. La sostenibilitat i la integració amb l'entorn és la seva filosofia, els preocupa la terra i per això la cuiden amb el màxim respecte i la mínima intervenció, fent la verema manualment, cercant els punts òptims de maduració i les temperatures ideals per a cada procés, etc. La direcció del celler la continua duent el doctor amb l'ajuda del seu fill, Jordi García Muret, i l'assessorament enològic de l'Anna Estruch. Els noms dels vins s'inspiren en el parc natural que els envolta i el pantà de Terradets, però el seu rosat ret homenatge a la muller de José Luís, que de segon cognom es deia Colomina.

El Colomina 2013 es presenta amb un cupatge de 70% ull de llebre, 20% de pinot noir i un 10% chardonnay. De color rosat pàl·lid, del que els californians en diuen "blush" perquè es barregen varietats negres i blanques, ens revela que no ha tingut contacte amb les pells del raïm per adquirir aquell típic color vermell-rosat pujat de to.

En nas, és lleugerament aromàtic amb notes de cítrics, aranja i pomelo. Quan el tastem té un pas molt fresc i afruitat, amb un brillant equilibri de maduixes, gerds i fruita tropical. Com a vi de terres fredes i de certa altitud, tendeix a mostrar un nivell alt d'acidesa, molt refrescant en boca i ideal per aquestes tardes caloroses d'estiu. Així doncs, aprofiteu que encara és temps de rosats (alguns de nosaltres no ens importaria prendre'n tot l'any però!).

Setmanalment, VIAempresa presentarà un vi català, dins el cicle Tastos, amb la col·laboració del diari dels vins catalans Vadevi 

Avui et destaquem
El més llegit