Costador La Fassina Trepat 2014: al·lèrgia a la indiferència

És excessiu portar el raïm al límit? Tasta i digue-hi la teva!

Costador no és exactament un celler. És més aviat el projecte personal de Joan Franquet, que busca vinyes singulars pels diversos territoris de Catalunya, les treballa amb l'agricultura ecològica i biodinàmica i n'elabora els vins amb la intenció de reflectir al màxim les característiques que les han fet singulars.

Les vinyes són velles, la major part d'entre 60 i 110 anys, i estan situades en alçada, entre els 400 i els 800 metres, i per tant, amb un fort contrast tèrmic entre el dia i la nit que permet als raïms madurar durant un llarg període i conservar la frescor i l'acidesa.

També l'elaboració és respectuosa amb les característiques originals del raïm: la fermentació es fa amb llevats salvatges i autòctons, i els recipients són, depenent de cada vi, àmfores, dipòsits d'acer inoxidable o bótes de roure. També la criança es fa dins d'àmfores o bótes de roure, que sempre són usades per evitar que el roure sigui excessivament intrusiu en el vi. Entre totes les vinyes i les diverses elaboracions fa més d'una vintena de vins, entre els quals escumosos elaborats pel mètode ancestral, vins dolços i vins que es presenten en ampolles de ceràmica. Tots són vins de diferents varietats i procedències, però tots tenen un tret comú: mai deixen indiferent.

En el cas d'aquest La Fassina Trepat 2014, ha estat elaborat amb raïm trepat de vinyes del terme de Forès, a la Conca de Barberà. És una vinya a 800 metres d'alçada i de més de 100 anys d'edat. Aquestes dues característiques, la frescor de l'alçada i la baixa productivitats del ceps vells, que fan gotims de grans separats, li donen una sanitat molt alta al raïm, que permet veremar-lo molt tard. El de l'anyada 2014 es va veremar el 26 d'octubre, i segons explica Joan Franquet "encara l'hauria veremat un parell de setmanes més tard, si no fos que m'havien de fer una petita intervenció i no podia esperar més". El vi va fermentar en àmfora i una petita part en dipòsit d'acer inoxidable, sempre a temperatura baixa per allargar el procés i aconseguir una extracció de color molt alta. Posteriorment, va fer una criança de 15 mesos en bótes usades.

L'alta maduració i concentració del raïm i la llarga fermentació, han aconseguit un vi de color inusualment intens per ser un trepat: és de cirera madura, amb el voraviu transparent i lilós.

A les aromes sí que reflecteix la tipicitat del trepat: espècies, pebre blanc i nou moscada, i també de l'herba acabada de tallar, notes sempre fresques. Però, a més, hi afegeix aromes reforçades per la maduració, de maduixa confitada i de móres molt madures. Sortosament, la fusta no amaga cap matís del raïm i només aporta un punt de serenor i afinament.

A la boca es torna a combinar la frescor del raïm i la densitat de la maduració, en un equilibri delicat i deliciós. L'entrada és fresca i un punt llaminera, mentre que el pas pel paladar és àgil i gens agressiu, amb un final on es torna a imposar la fruita negra madura, refrescada per un punt d'acidesa fina.

És inconfusiblement trepat, perquè no hi ha ingredients aliens, ni llevats ni excés de fusta que l'emmascari, però tan portat al límit per extreure-li la màxima expressió, que a alguns pot semblar excessiu... El que és segur, és que es pot discutir, perquè, com tots els vins de Joan Franquet, mai et deixaran indiferent.


Setmanalment, VIAempresa presentarà un vi català, dins el cicle Tastos, amb la col·laboració del diari dels vins catalans Vadevi.
Avui et destaquem
El més llegit