El DES trenca jerarquies corporatives i digitals

El 'Digital Enterprise Show' de Madrid que es presenta com una nova versió de Davos analitza les noves tendències en digitalització

DES2018 DES2018

El Digital Enterprise Show (DES) que se celebra a Madrid no és una trobada qualsevol. Tant per volum (480 experts i 18.000 professionals entre CEOs, CIOs, CMOs...) com per temàtica (intel·ligència artificial, blockchain, ciberseguretat, IoT o ecommerce) i impacte econòmic (35 milions d'euros) per a la capital espanyola. Els mateixos organitzadors insisteixen en considerar aquesta tercera edició del DES com "el Davos de l'economia digital"

Sundararakan: "A mesura que l'intercanvi comercial difumina les línies entre allò personal i professional, s'eliminaran les barreres de les jerarquies corporatives"

L'encarregat de donar el tret de sortida inaugural ha sigut Arun Sundararakan, professor de la Universitat de Nova York: "L'economia col·laborativa està canviant la relació entre consumidors i venedors, a mesura que l'intercanvi comercial difumina les línies entre allò personal i professional, s'eliminaran les barreres de les jerarquies corporatives, es permetrà l'evolució de nous actors i modificarà la forma amb què els individus es guanyen la vida". 

Més info: Pepper, el nou professor d’Esade

Tant és així que el responsable d'Alibaba a Europa, Terry Von Vibra, també ha destacat fins a quin punt el nou comerç minorista ha redefinit l'experiència de compra a la Xina. Alhora, l'expert Stuart Russell ha defensat que el reconeixement de veu, la machine translation o el reconeixement facial han apropat el coneixement de les màquines al mateix nivell que el de les persones. De tornada a Madrid, el robot Pepper ha sigut una de les grans sensacions del congrés. 

Protegir les dades i el 5G

Un dels objectius principals del DES és examinar com la tecnologia està redissenyant els sectors industrials i les empreses i analitzar quins són els principals canvis que s'estan produint a la societat i als negocis. Sense anar massa lluny, un dels canvis més immediats és el nou Reglament General de Protecció de Dades que entra en vigor aquest mateix divendres, l'endemà de la finalització del congrés. 

En aquest sentit, el conseller delegat del ICEX, Javier Garzón, ha assegurat que "la internacionalització i digitalització de les empreses són els dos principals reptes de les empreses per millorar la seva competitivitat". Entre els espectadors, més de 200 empreses totpoderoses del sector tecnològic com Accenture, Everis, IBM, Intel, Deloitte Digital, KPMG, UST Global, T-Systems, Altran, Ferrovial, SAP, Capgemini, Seidor o Minsait.

Més info: "Les startups i els inversors són agnòstics"

Qui també ha fet acte de presència i de ponència ha sigut el CEO de Mobile World Capital, Carlos Grau, que ha compartit taula amb quatre experts més per parlar de cotxes autònoms, realitat virtual i augmentada, smart cities, 5G... "Abans de 2018 començarem el desplegament de la xarxa 5G i hi ha molts escenaris que ni imaginem", augurava fa tot just unes setmanes durant un Fòrum Collserola. Barcelona segueix movent fitxa fins i tot des de Madrid per convertir-se en capital del 5G

La política digital

Durant la seva intervenció, el director general de Red.es, José Manuel Leceta, ha recordat que "les administracions públiques espanyoles estan liderant la transformació digital situant-se al capdavant d'Europa". I encara ha afegit que "aquesta revolució té una gran empremta, recorregut i potencial i és necessari treure la millor part del factor humà per contribuir al futur del nostre país i la nostra societat". 

Leceta: "Les administracions públiques espanyoles estan liderant la transformació digital situant-se al capdavant d'Europa"

L'Ibex 35 també ha estat present al congrés de la mà de primeres espases com Luis Maroto (Amadeus), Sergio Oslé (MovistarPlus) i Cristina Ruiz (Indra). I la política, també. Des del passeig inaugural encapçalat pel ministre d'Energia, Indústria i Agenda Digital, Álvaro Nadal, fins a representants de la Generalitat, la Junta d'Andalusia i els governs del País Basc i Madrid per avançar cap a "unes administracions més àgils, connectades i amb millors serveis pels ciutadans". 

“És necessari agilitar l'estratègia digital a escala nacional per accelerar la transformació digital d'alguns sectors, impulsar l'administració digital i aprofitar les oportunitats que estan sorgint al voltant de l'economia digital per incrementar la competitivitat d'Espanya. Si no volem quedar-nos fora de joc, els partits polítics han d'empènyer el desenvolupament digital del país”, ha conclòs Luís Altés, manager director del DES. 

Més informació
Barreres invisibles de la indústria 4.0
Barcelona i el 4YFN, 'dúo dinámico' (i internacional)
Avui et destaquem
El més llegit