Domènech.Vidal Cultivare Blanc 2013: tres en un

Una elaboració sofisticada dóna a aquest xarel·lo múltiples personalitats

Fa unes setmanes, Domènech.Vidal, la marca de vins del Grup Vallformosa, presentava els dos nous vins que composen la gamma Cultivare. Es tracta d'un negre (55% sumoll i 45% carinyena) amb un any de criança, i el blanc de xarel·lo que protagonitza aquest tast. Són vins de producció molt reduïda -menys de 2.500 ampolles de cadascun- i que se situen en la gamma més alta del celler.

La presentació es va fer al celler de Vilobí del Penedès, on entre els dipòsits plens de vi s'havia construït un escenari en què les etiquetes cobrien el terra. Dos ballarins al ritme d'una peça musical composta expressament per a l'ocasió i sota una pluja de tinta van imprimir, amb el contacte del seu cos i les seves petjades, les etiquetes que encatifaven el terra del celler-escenari. Des del celler ho expliquen així: "És com un quadre, un llenç en blanc, un espai on abocar tota la passió. Dos ballarins són el pinzell que dibuixa cada una de les etiquetes amb el seu moviment. Una dansa que representa el cicle de la vinya i que aconsegueix crear una obra d'art única al món per vestir els vins Domènech.Vidal Cultivare. La música i la dansa són dues peces úniques, dissenyades especialment per a la creació d'aquests vins".

El blanc és, doncs, un vi elaborat 100% amb xarel·lo, la varietat més característica del Penedès. El raïm procedeix de vinyes que han estat seleccionades en unes parcel·les properes a Vilafranca del Penedès, amb una edat de més de 50 anys.

Un raïm, tres elaboracions
I si la presentació i la creació de les etiquetes va ser sofisticada, no ho és menys el mètode d'elaboració: la verema va ser manual per garantir la integritat i sanitat del raïm i a més a més, per poder fer una selecció dels millors fruits. Un cop al celler, el most va macerar amb les pells durant quatre hores per extreure'n el màxim d'aromes.

Seguidament es va procedir a fer tres vinificacions diferents. Una part del vi va fermentar en un dipòsit de ciment amb forma d'ou a 14 °C. Una altra dins de bótes noves de roure francès amb un torrat lleuger i la resta en tancs d'acer inoxidable a una temperatura controlada de 16 °C. Posteriorment es va fer el cupatge i es va embotellar l'agost de 2014, per fer una última criança en ampolla de més d'un any i mig.

Aquest procés llarg i depurat ha desembocat en un vi de color groc intens i reflex lleument verdós. Les aromes són múltiples i reflecteixen els diversos mètodes d'elaboració. D'una banda hi ha la frescor aromàtica, la fruita blanca, pera i poma, del vi elaborat en acer inoxidable. Hi ha també notes més oxidatives, de poma ratllada i de fulles seques procedents de la fermentació en ciment. I finalment, notes de brioix i de pa de pessic, amb un torrat gairebé imperceptible, originades en la fermentació en bóta de roure, totes en un delicat equilibri de filigrana aromàtica.

A la boca és d'entrada contundent, que no pesant, perquè un cop el vi al paladar l'acidesa, moderada però sortosament encara ben viva, refresca els laterals de la llengua i el fa àgil i passador. És un vi gastronòmic, ideal per acompanyar peixos blaus o marisc intens, però amb la versatilitat que li dóna aquesta personalitat múltiple.

Setmanalment, VIAempresa presentarà un vi català, dins el cicle Tastos, amb la col·laboració del diari dels vins catalans Vadevi.

Avui et destaquem
El més llegit