Els 10 municipis catalans que han rebut més diners dels Next Generation

Barcelona lidera el rànquing de municipis que més diners han rebut, on també destaquen Cerdanyola del Vallès o Sant Esteve Sesrovires

Panoràmica dels terrenys de Nissan | ACN Panoràmica dels terrenys de Nissan | ACN

Un mapa interactiu del Departament d'Economia i Hisenda de la Generalitat permet consultar el desplegament dels fons europeus Next Generation a Catalunya. La plataforma descobreix quants diners han arribat a cada municipi català i quines són les ciutats més beneficiades. Per ara, hi ha informació de 160 convocatòries resoltes i que suposen una inversió de 1.966 milions d'euros. El mapa conté dades sobre els fons captats per ajuntaments, empreses, centres de recerca o centres de formació ubicats a cada punt geogràfic. 

Per la consellera d'Economia, Natàlia Mas, es tracta d'un "exercici de transparència inèdit i novedós sobre el desplegament i l’arribada d’aquests fons a Catalunya". 

Barcelona, líder

Barcelona encapçala el rànquing de municipis que més diners han captat dels fons europeus de recuperació. La capital catalana concentra més de 742 milions d'euros (742.418.205), és a dir, més d'una tercera part del total. Entre el beneficiaris destaquen l'Ajuntament (74,9 milions), l'Àrea Metropolitana (40 milions, que es repartiran entre diferents municipis), l'empresa especialitzada en mobilitat elèctrica QEV Technologies (24M), el projecte de reindustrialització de Nissan Hub Tech Factory (18M) i la ferroviària Captrain (18M).

Cerdanyola, capital del coneixement

En segona posició, a molta distància, hi ha Cerdanyola del Vallès. Tot i no estar entre les 20 ciutats més poblades de Catalunya, Cerdanyola s'ha col·locat com el segon municipi que més diners ha recollit dels Next Generation, amb gairebé 70 milions (69.649.710). El motiu principal és la gran quantitat de centres de recerca i laboratoris que es concentren al voltant de la Universitat Autònoma, ubicada a la localitat vallesana.

Així, les entitats més beneficiàries són la mateixa Universitat Autònoma, l'Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia, l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals, el Centre de Recerca en Agrigenòmica, Eurecat, l'Institut de Microelectrònica, el Sincrotró Alba, el Centre de Visió per Computador o Consell Superior d'Investigació Científiques. Cap altre zona geogràfica catalana concentra tant coneixement i tan variat.

La potència empresarial

En tercera posició hi ha Tarragona, amb 64.470.258 euros. En aquest cas, destaquen les empreses energètiques com les principals beneficiàries. En quart loc es troba Martorell, que ha aconseguit més de 60 milions d'euros (60.776.600). L'explicació és la presència de Seat, que ha captat gairebé 38 milions dels diners arribats a Martorell. 

El rànquing el continuen Girona (53,9 milions), Lleida (48,4), Terrassa (43,5)  i l'Hospitalet (34,6).

L'automoció com a potència

Seat és el principal exemple de la importància de la indústria d'automoció per Catalunya, també en els fons europeus aconseguits. Però no és l'únic. El novè municipi on més diners han arribat dels Next Generation és Sant Esteve de Sesrovires, un petit poble de 7.800 habitants. Aquest municipi del Baix Llobregat ha atret 34,1 milions d'euros. Com és possible? Doncs perquè l'empresa Gestamp, especialitzada en la fabricació de components metàl·lics per l'automoció, n'ha aconseguit més de 31. 

El rànquing dels 10 principals municipis beneficiats pels fons europeus el tanca Sabadell, amb 26,8 milions. 

Avui et destaquem
El més llegit