2015, any zero del sector de la construcció

Serà l'inici de la recuperació del sector immobiliari després de vuit anys de caigudes, segons la consultora KPMG

Vuit de cada deu directius creuen que la ''normalització'' del finançament a la compra d'habitatges i la demanda immobiliària arribarà abans de finals del 2016, segons un estudi de la consultora KPMG. El resultat de l'enquesta indica que aquest 2015 serà ''l'any zero'' del sector i es convertirà en la plataforma de recuperació definitiva d'una activitat que acumula vuit anys de caigudes. Tot i aquesta ''normalització'' de l'activitat i de la demanda, Pedro Montoya, director de l'àrea Real Estate de KPMG a Espanya i coordinador de l'informe, adverteix que la recuperació no suposarà un retorn als model que es va conèixer abans de la crisi sinó que serà ''molt diferent'', especialment per la pèrdua de pes de l'obra residencial.

El coordinador de l'estudi no veu que la normalització arribi en un període immediat sinó que al contrari serà un procés llarg que anirà avançant fins arribar a finals del 2016. Un cop es tanqui aquell exercici, ''tot i estar molt a prop'', no es ''podrà dir que estigui al 100% normalitzat'', afirma a l'ACN Montoya.

El coordinador també assegura que el sector que sorgeixi després de vuit anys de caigudes serà ''molt diferent'' al que es va conèixer abans de la crisi. De fet, el 90% dels enquestats opina que el sector ha de canviar. 

El principal factor diferenciador d'aquest canvi estarà en el segment de les obres residencials, i especialment en les segones residències. Aquestes quedaran fora de la recuperació perquè encara mantenen i mantindran força temps un gran estoc d'habitatges sense vendre i amb poca sortida, fruit dels ''excessos'' comesos durant el període de creixement de la bombolla immobiliària i per estar situats en llocs geogràfics de molt poca demanda. 


Un altre punt diferenciador que caracteritzarà el renaixement del nou sector vindrà condicionat no tant per la crisi sinó pels canvis en les exigències del comprador que busca una construcció amb requeriments de consum i tipologies d'habitatges més exigents en termes mediambientals i d'eficiència energètica.

Per últim, el tercer tret diferenciador en relació amb el que era durant el període de la bombolla serà el finançament. Els directius no observen un retorn mimètic al model anterior a la crisi, amb un gran índex de palanquejament d'empreses del sector i de famílies, sinó que es visualitza un escenari on conviuran el capital de la banca amb recursos aportats pels fons d'inversió.

2015, ''any zero''
Tot i aquests matisos, l'enquesta de KPMK deixa clar que ''l'any 2015 és l'any zero'' de la recuperació i aquesta afirmació generalitzada entre els directius consultats serveix per posar títol a l'estudi. ''2015: any zero per l'inici de la recuperació del sector immobiliari a Espanya''.



L'estudi s'ha fet després d'una enquesta a més de 150 directius de companyies immobiliàries, no immobiliàries però amb relació amb el sector, entitats financeres, inversors, la Sareb i el sector públic. Després d'aquestes enquestes, els autors de l'estudi van fer una anàlisis qualitatiu amb 10 taules rodones que van reunir a més de 50 experts entre els mesos d'octubre i novembre del 2014.

La recuperació de l'activitat immobiliària és una realitat palpable que l'estudi justifica amb el resultat de les transaccions immobiliàries realitzades en l'estat espanyol durant els tres primers trimestres del 2014. En aquest període, les transaccions van sumar 253.000, un 22% més que el 2013, segons dades del Ministeri de Foment.

Un fet favorable a la compra és la caiguda de preus, que en aquests últims anys ha vist com han reduït el seu valor en un 32% en relació amb els preus del 2007, segons indica l'estudi recollint xifres del Col·legi de Registradors.

 El 94% dels enquestats ''coincideix'' en afirmar que el territori espanyol és un ''destí d'interès per als inversors'' i set de cada deu directius defensen que a partir dels pròxims mesos l'inversor de valor afegit guanyarà cada cop més protagonisme davant dels ''inversors oportunistes'' o gestors coneguts com ''fons voltors'', que fins ara han dominat el mercat.
Avui et destaquem
El més llegit