85.000 treballadors sense conveni col·lectiu

El Govern català xifra en 14 els convenis que han quedat pendent d'acord una vegada expirat el termini aquest dilluns

L'any de marge que donava de termini la reforma laboral estatal de 2012 perquè s'acordin els convenis col·lectius pendents de renovar compleix el seu termini. La data límit se situava en aquest dilluns, data a partir de la qual els treballadors que no hagin vist renovat el seu conveni perden la ultraactivitat i passen a estar a l'empara de l'Estatut dels Treballadors. A Catalunya, en concret, hi ha 14 convenis que no s'han renovat, el que afecta a un total de 84.400 treballadors segons xifres facilitades per la Generalitat. Les negociacions s'estan intensificant els últims dies com demostra el fet que fins avui la última dada parlava de 25 convenis catalans i 120.000 treballadors afectats. Així doncs, s'han resolt fins a 11 convenis –35.000 treballadors– darrerament.


Cal tenir en compte, a més, que a aquests 84.400 treballadors afectats per convenis sectorials catalans cal afegir aquells la negociació dels quals es viu a Madrid o es tracta d'empreses individuals. Divendres passat, patronals i sindicats elevaven aquesta xifra a més de 400.000 persones.

Els sectors que per volum d'ocupació i per nombre d'empreses es veuen més afectats per la pèrdua de vigència del conveni sectorial són el de transports de mercaderies per carretera i logística de la demarcació de Barcelona –33.000 treballadors– i el dels hospitals concertats de la Xarxa Hospitalària d'Utilització Pública (XHUP) –uns 50.000 més–.

La manca d'aquest acord, segons els sindicats, augura un increment de la conflictivitat laboral mentre se segueix buscant una entesa definitiva. De fet, el secretari general de CCOO Catalunya ja va advertir que el sindicat "judicialitzarà qualsevol intent patronal de no aplicar convenis o introduir condicions diferents per a nous o antics treballadors". El Govern, a través del secretari d'Ocupació i Relacions Laborals, Ramon Bonastre, ja ha ofert la mediació de la Generalitat en tots aquells casos particulars en que encara no hi hagi acord.


En tot cas, el nombre de treballadors catalans que s'han quedat sense l'empara del conveni col·lectiu ha disminuït notablement les darreres setmanes des de que patronals, sindicats i la Generalitat arribessin a un acord marc per desbloquejar els convenis col·lectius. Aquest acord fixa que en cas de conflicte la Generalitat actuï com a mediador perquè, finalment, sigui el Tribunal Laboral de Catalunya qui determini un veredicte.

Avui et destaquem
El més llegit