• Economia
  • Abella Fruits, la tecnologia al servei de la qualitat de la fruita

Abella Fruits, la tecnologia al servei de la qualitat de la fruita

L’empresa d’Albatàrrec ha implantat una maquinària de darrera generació per automatitzar i optimitzar els processos gràcies a un crèdit de l’ICF

Abella Fruits utilitza la tecnologia per millorar la qualitat de la fruita | Cedida
Abella Fruits utilitza la tecnologia per millorar la qualitat de la fruita | Cedida
Albatàrrec
14 d'Agost de 2024
Act. 08 d'Octubre de 2024

Ara que fa una dècada del veto rus als productes agroalimentaris de la Unió Europea (UE), que va afectar les exportacions de les varietats de fruita d’os, com el préssec i la nectarina, comercialitzades pels productors lleidatans, la família Seró d’Albatàrrec (Segrià) va iniciar un camí basat en les tècniques avançades de venda, sobretot a l’exterior, sustentant-se en la selecció de la qualitat i l’eficiència dels processos d’elaboració. D’allà va sorgir la marca Abella Fruits, inicialment dedicada a la venda de peres, i que després s’ha estès a altres espècies de fruita d’os. Sortits del món cooperatiu, els germans Xavier i Marcel Seró van optar per crear una empresa i una marca concreta per comercialitzar els seus productes. “Vam detectar una oportunitat de negoci per moure volums de fruita a través de les exportacions, els nous regs, els avantatges del canal Segarra-Garrigues i la demanda de préssecs i nectarines del centre d’Europa”, assenyala Xavier Seró, administrador i propietari de la companyia. Aquest trajecte té la darrera parada en una nova maquinària d’última generació, la inversió de la qual ha estat finançada per l’Institut Català de Finances (ICF). L’organisme pertanyent a la Generalitat de Catalunya ha facilitat la posada en marxa d’una tecnologia que permet separar la fruita per calibres i qualitats.

 

A través del bagatge i els mercats ja consolidats, com l’alemany, en el sector de la pera, Abella Fruits va posicionar la seva marca en les varietats de fruita d’os. En tots dos casos, “ho hem fet amb un creixement sostingut de la producció i negociant directament amb les cadenes de distribució, sense intermediaris”. Per a Seró, l’augment de la producció i les vendes s’ha fet a partir de la demanda dels consumidors i les cadenes de supermercats. Així, posa com a exemple de resistència, les vendes assolides en períodes de crisi de consum. Abella Fruits realitza tot el procés integral, plantant les varietats de fruita, recollint-les, conservant-les en fred, envasant i encarregant-se del transport.

Múscul exportador

Abella Fruits, que va començar amb una producció de 600 tones, ha aconseguit multiplicar-la per 10 en només una dècada davant la constatació de la saturació del mercat interior i el fet de l’alta valoració de la seva fruita a l’exterior. Un 97% de la collita es comercialitza a l’estranger a països com Suïssa, França, el Regne Unit, Brasil, els Emirats Àrabs o Alemanya. Aquest darrer suposa un 70% de les exportacions.

 

La companyia ha posicionat la seva fruita als mercats europeus, especialment a l'alemany, on exporta un 75% del total

Després d’haver passat per quatre magatzems diferents i amb l’objectiu de consolidar la seva clientela, l’any 2019, Abella Fruits va endegar el procés de la cerca de finançament per construir un nou espai, en el qual pogués desenvolupar les darreres innovacions en els àmbits de la robotització i l’automatització. Aquí és on entra en joc el finançament atorgat per l’ICF, que amb un crèdit d’1,4 milions d’euros va propiciar la implantació d’una maquinària de darrera tecnologia, amb la qual milloren l’eficiència i poden créixer en el nombre de kilograms gestionats. La iniciativa s’emmarca en els projectes de suport al sector primari i a la transició verda, en el que la tecnologia ajuda a reduir el consum elèctric.

Xavier Seró recorda que la maquinària que ha finançat l’ICF facilita la separació d’entre 15 i 30 tones d’albercoc i préssec en només una hora. “En viu, podem modificar les qualitats i hem dissenyat i reservat un espai a cada peça de fruita en funció de les seves característiques”.  A més, aquesta tecnologia també ha propiciat l’automatització en les tasques d’encistellar la fruita, una feina que requereix molta mà d’obra.

Xavier Seró: “L'ICF ha sigut capaç d’entendre la problemàtica del nostre sector, alhora que van confiar en el nostre futur”

Per Abella Fruits, un dels avantatges d’haver treballat amb l’ICF és que “han sigut capaços d’entendre la problemàtica del nostre sector, alhora que van confiar en el nostre futur”. En relació amb les condicions financeres, Xavier Seró en destaca els terminis còmodes d’amortització i una carència llarga. L’objectiu de la firma fructícola és que les instal·lacions i la tecnologia estiguin al servei de l’eficiència i l’agilitat per obtenir una fruita de qualitat.

Encara que Abella Fruits no tracta directament amb la gran distribució, sinó a través d’intermediaris, la relació és sempre de confiança en la seva gestió. De fet, Seró expressa que és un compromís que es va renovant anualment. L’empresa cull, empaqueta i comercialitza la seva pròpia producció i la de tercers. Disposen de 150 hectàrees fèrtils i d’una gran planta de tractament i comercialització de fruita dolça a Albatàrrec (Lleida).

Mirant al futur immediat, la companyia treballa en l’automatització del procés de col·locar les peces de fruita en les caixes. Ara, aquesta tasca, de caràcter manual, impacta en la rendibilitat del negoci d’Abella Fruits. Amb la posada en marxa de la nova maquinària, Xavier Seró reconeix que és el moment d’incorporar perfils professionals d’alta qualificació, com és el cas dels enginyers de manteniment. Tot l’esforç per posar la tecnologia al servei de la qualitat de la fruita, donant resposta també a les demandes de seguretat alimentària que exigeixen els consumidors.