Els ajuntaments diuen "no"

Barcelona i València, així com altres 27 ciutats espanyoles, demanen a Sánchez un nou acord sobre l'ús dels romanents

Colau, en la reunió telemàtica amb els alcaldes | Ajuntament de Barcelona Colau, en la reunió telemàtica amb els alcaldes | Ajuntament de Barcelona

Els ajuntaments rebutgen l'acord aconseguit setmanes enrere entre la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) i el Ministeri d'Hisenda perquè consideren que és "injust, atés que vulnera el principi d'igualtat entre municipis i ciutadans, vulnera l'autonomia financera de les entitats locals, i estableix una inadmissible exclusió dels ajuntaments que no disposen de romanent del repartiment dels fons provinents dels Pressupostos Generals de l'Estat". Els consistoris han emès aquest dimarts un comunicat conjunt signat per les principals ciutats espanyoles, com Barcelona, Madrid i València.

També se sumen a la firma Badalona, Lleida, Reus, Tarragona, Terrassa i la valenciana ciutat d'Alacant. A més, hi estan Almeria, Badajoz, Cadis, Còrdova, Granada, Màlaga, Marbella, Múrcia, Ourense, Oviedo, Palència, Pamplona, Pontevedra, Pozuelo de Alarcón, Salamanca, Santander, Santa Cruz de Tenerife, Telde, Teruel, Torrelavega i Zaragoza. 

Reclamen al Govern d'Espanya que arbitri un sistema d’ajuts a tots els ajuntaments que permetin fer front a les dificultats econòmiques

En el comunicat, reivindiquen abans que res "el paper fonamental que han tingut tots els ajuntaments en la gestió de la crisi sanitària i econòmica ocasionada pel coronavirus, independentment del seu color polític o de la seva situació economicofinancera". Apunten que l'esforç financer en aquesta gestió dels ajuntaments s’està fent actualment "sense ajuts de cap tipus, exclusivament amb recursos propis en unes circumstàncies excepcionals —de durada desconeguda— que han fet minvar els ingressos i augmentar les despeses de manera inèdita". Per aquesta raó, els ajuntaments necessiten "de manera imperiosa i urgent" ajuts estatals i europeus per poder continuar prestant serveis i mesures anti-COVID. "Les necessitem ja per poder executar-les amb garanties durant la resta del present exercici pressupostari", afegeixen.
 

Reunió telemàtica d'alcaldes | Ajuntament de Barcelona
Reunió telemàtica d'alcaldes | Ajuntament de Barcelona

 

 

El tercer punt del seu comunicat estableix que "els criteris acordats per a la distribució d’aquests fons no són justos ni solidaris, perjudiquen greument centenars de milers d’habitants de molts municipis i creen una inacceptable situació de greuge entre uns municipis i d’altres". Per això, demanen un nou procés de diàleg amb el Ministeri d’Hisenda. Reclamen al Govern d’Espanya que arbitri un sistema d’ajuts a tots els ajuntaments que permetin fer front a les dificultats econòmiques ocasionades per la crisi sanitària del coronavirus, amb una atenció especial al fons incondicionat de 5.000 milions d'euros i al de 1.000 milions destinat específicament al transport públic. 

Més info: L'acord sobre els romanents municipals no convenç

Autonomia municipal

També demanen l'ampliació del termini de les inversions financeres sostenibles i l'eliminació de la regla de despesa, el concepte de dèficit i d'estabilitat, com a mínim per als anys 2020 i 2021. "Reclamem, per a això, que els ajuntaments puguin disposar lliurement dels romanents acumulats durant els últims anys, destinant-los als projectes i polítiques que cada municipi determini en funció de les seves pròpies necessitats", han acordat. 

 

Avui et destaquem
El més llegit