Alabama, no ploris més per Trump

El president dels Estats Units perd un senador, elimina la neutralitat d'Internet d'Obama i el seu fill declara per Rússia

Doug Jones és el nou Senador demòcrata per Alabama
Doug Jones és el nou Senador demòcrata per Alabama

El president dels Estats Units, Donald Trump, ha perdut l'escó republicà que Alabama tenia al Senat. A més, aquesta setmana el fill de Trump ha declarat durant nou hores per les seves relacions amb Rússia. Així mateix, el president ha acabat aquesta setmana amb la neutralitat d'internet que Obama havia propugnat el 2015.

Un extraterrestre demòcrata a Alabama

El demòcrata Doug Jones ha donat un cop d'efecte monumental després d'imposar-se al republicà Ray Moore -acusat de pedofília- en les eleccions especials al Senat dels EUA a l'Estat d'Alabama del passat dimarts. Abans de les acusacions sobre el candidat republicà, Moore portava 20 punts d'avantatge sobre Moore, avantatge que es va esfumar després que es destapés el presumpte escàndol sexual i que va proporcionar vuit punts favorables al candidat demòcrata. Un cop passat el shock, però, les enquestes van literalment embogir, donant entre set i nou punts d'avantatge a ambdós candidats. La jornada electoral fou de les que fan afició perquè de seguida fou palès que la participació seria rècord.

Normalment, les eleccions especials tenen una participació al voltant del 25% però des de primera hora del matí es van començar a trencar tots els rècords de participació. Finalment, alta participació i victòria per Jones que prendrà possessió del seu escó al Senat -que actualment és propietat del Fiscal General dels EUA Jeff Sessions- el mes de gener i que retalla diferències al Senat, ja que els demòcrates tenen ara 49 senadors.

Els Republicans han perdut un escó al Senat en un Estat on sempre guanyen: Alabama

El cop d'efecte és important per diversos motius. El primer perquè Moore és candidat d'Steve Bannon (la alt-right, és a dir, els neonazis) i un triomf de Moore hauria pogut temptar al Partit Republicà d'entregar-se al tradicionalisme ortodox de Bannon. El segon perquè fa només un any Donald Trump va guanyar a Alabama per 28 punts d'avantatge. I el tercer perquè Alabama no és, ni de lluny, un swing State: els Republicans guanyen sempre. La victòria d'un demòcrata a Alabama és el més semblant a què aterrés una nau espacial amb vida extraterrestre a bord. La victòria de Jones és un avís seriós per al president Trump, que posarà a prova la seva majoria al Congrés i al Senat en les midterms de novembre de 2018. La pèrdua del Senador d'Alabama és greu pels republicans perquè posa en risc la seva majoria parlamentària que, altrament, difícilment els demòcrates podrien voltejar.

El fill, el gendre i el fiscal

La declaració de Michael Flynn arran de la seva imputació com acusat pel Fiscal Especial Mueller segueix portant cua. La setmana passada els vaig explicar que Flynn va declarar que va contactar amb l'ambaixador rus per ordres directes de la família Trump, cosa que l'FBI ja sabia perquè la NSA va gravar les converses. Aparentment sembla que les ordres se les va donar Jared Kushner, el gendre del president Trump, que està essent també investigat i que segons he sabut recentment té problemes greus per passar la seva security clearance, ja que li està essent revocada.

El fill del president Trump va declarar dimecres durant més de nou hores a la Comissió d'Intel·ligència del Senat a porta tancada

El fill del president Trump va declarar dimecres durant més de nou hores a la Comissió d'Intel·ligència del Senat a porta tancada, el que vol dir que no pot negar-se a contestar preguntes basant-se en el fet que la resposta és informació classificada. No ha transcendit res sobre el contingut de la declaració però la durada de la mateixa no assenyala coses massa bones.

Neutralitat d'internet

El Congrés dels EUA va decidir dijous revocar la Llei Obama de 2015 que afecta la neutralitat d'internet. La neutralitat de la xarxa es refereix a la prohibició dels proveïdors de segmentar l'accés dels usuaris. L'excusa més popular per defensar la neutralitat de la xarxa és que és un mecanisme de defensa contra els monopolis però certament no existeix cap evidència sobre aquest risc. De fet, internet és neutra als Estats només des del 2015 i, en termes de competència, la xarxa ha empitjorat ostensiblement els darrers tres anys. La derogació de la Llei Obama tindrà conseqüències econòmiques importants i el que espero és un boom econòmic al voltant d'internet. Malgrat que els Estats Units ha tingut bones taxes de creixement econòmic els darrers anys, la inversió a la xarxa no fa més que caure des que el Congrés va aprovar la Llei Obama.

Si abans del 2015 no hi havia neutralitat a la xarxa ni monopolis d'accés, res fa pensar que ara hagi de ser diferent

Les empreses -com Apple- prefereixen acumular efectiu que reinvertir en productes, ja que la rendibilitat de cada euro invertit a la xarxa no fa més que caure des de l'any 2015. Malgrat que és cert que els proveïdors han fet una gran tasca de lobby per derogar la llei, el cert és que la probabilitat que puguin realitzar competència monopolística és bastant reduïda -a més els comportaments tipus trust ja estan prohibits per llei. Els arguments de monopoli no tenen cap sentit i, a més, solen ser defensats per persones que ni saben que la neutralitat existeix només des del 2015. Si abans d'aquest any no hi havia monopolis d'accés a la xarxa, res fa pensar que ara hagi de ser diferent.

El congressista demòcrata Mike Dooyle ha presentat una proposició de llei per salvaguardar la neutralitat de la xarxa al·legant que els proveïdors intenten esclafar la competència, el que és un argument una mica estrany en una economia capitalista. Més enllà de l'impacte sobre la inversió -que difícilment no serà positiu- el ventall de possibilitats és infinit. Que hi haurà una reestructuració del mercat sembla obligat però jo no patiria gens; recordin que el consumidor és sobirà i que, per tant, amb no pagar pels productes que oferiran els proveïdors en tenen prou per canviar l'oferta.

Més informació
La 'Garganta Profunda' que amenaça Trump
La reforma fiscal de Trump comença a caminar
El fill russòfil de Trump i Wikileaks
Avui et destaquem
Comentaris