"La gent no sap gestionar els diners, per por i cobdícia"

L'empresari Alfio Bardolla alerta que "el problema de la covid-19 és que els governs no estan invertint en el futur"

Alfio Bardolla es director general de Alfio Bardolla Training Group. | Cedida Alfio Bardolla es director general de Alfio Bardolla Training Group. | Cedida

Alfio Bardolla (Chiavenna, Itàlia, 1972) és director general d'Alfio Bardolla Training Group, una empresa cotitzada a la borsa de Milà i que proporciona formació per aprendre a ser feliç i lliure financerament. Emprenedor, conferenciant, i autor de El dinero desgasta a quien no lo tiene y El dinero te hace feliz. Més de 43.000 persones han assistit als seus cursos sobre llibertat financera i sobre estratègies per guanyar diners. Quedem abans de la declaració d'Estat d'Alarma per covid-19 al Hilton de Diagonal Mar i parlem sobre la seva filosofia dels diners.

Quin impacte ha tingut i tindrà la crisi del coronavirus als mercats?

Als mercats financers, hi ha un impacte devastador, serà important veure com els diferents governs donaran esperança i confiança als consumidors. El veritable problema és que els governs no estan invertint en el futur, la capacitat d'inspirar i crear confiança en el futur és clau en aquests moments.

Aquesta crisi és pitjor que la crisi financera del 2008?

Aquesta crisi és molt pitjor que la del 2008. La crisi del 2008 va afectar a bancs i per tant era només una crisi financera. El que estem experimentant és una crisi econòmica que afecta a les petites empreses, el resultat és el tancament d'empreses i la pèrdua de llocs de treball. Probablement els bancs tindran abundants guanys després de posar en acció recovery plans però el veritable problema és que algunes economies seran destruïdes.

"El problema de la covid-19 és que els governs no estan invertint en el futur"

L'inversor dubta ara entre invertir en empreses de salut o turisme?

Segurament és un moment en el qual s'ha de tenir en observar els sectors que un coneix, el sector de la salut és molt interessant i pot donar grans resultats en els pròxims mesos o anys.

Què recomana en un moment com l'actual: ser follower o contrarían a borsa?

Recomano construir una educació financera per prendre decisions conscients de forma autònoma, sense haver de dependre del consell d'altres persones. És el millor moment per invertir en la teva educació personal.

Com definiria els diners?

Els diners són com l'energia. S'ha de saber generar-los, saber protegir-los, i saber gestionar-los són les tres coses més importants. La capacitat de generar diners té molt a veure amb el valor que el mercat li dóna a les coses. Un jugador de futbol professional cobra tants diners perquè el mercat ho valora altament. En canvi, un professor d'escola, que fa una feina molt important, no cobra tant perquè, a diferència del futbolista, el mercat sap que és fàcil de substituir. El treball important el fa el professor, però al mercat no li interessa. Al mercat li interessa el valor que tenen l'un i l'altre. El jugador de futbol impacta milions de persones, i el professor impacta als seus vint alumnes. Aquest és el motiu pel qual es creen tants diners quan alguna cosa és valuosa.

Més info: Set raons en una: la segona onada no cotitza a borsa

Com determina el mercat aquest valor?

El mercat té la capacitat de pagar el preu ajustat al valor de les coses, i aquest preu es determina amb la demanda i l'oferta. També, com a més bo és un mostrant el seu valor percebut (i no real) més alt serà el valor real. Això passa al mercat immobiliari. Per exemple, una casa no és només "el terreny i el totxo", sinó que també té unes característiques addicionals, tals com la forma en la qual s'ha construït, l'arquitectura o els sistemes que porta integrats que fan augmentar el seu valor percebut.

Sabem gestionar els diners de forma adequada?

No. La gent gestiona els diners de dues maneres, amb por i cobdícia. Hi ha gent que té por a perdre els seus diners o les seves inversions i per tant es queden "bloquejades" sense arriscar-se a obtenir resultats. D'altra banda, l'avarícia produeix comportaments coneguts, per exemple, als mercats financers. Quan una acció d'una empresa, com ara Tesla, no para de pujar, la gent vol "apuntar-se al carro" i compra sense pensar per no perdre's l'oportunitat. Al contrari que la por, l'avarícia ens fa prendre massa riscos. En qualsevol cas, tant la por com l'avarícia distorsionen la realitat, cosa que ens dificulta prendre decisions adequades. En general, la gent no sap gestionar els diners. A l'escola no ens ho han ensenyat, i només els pares que tenen diners poden ensenyar als seus fills com fer-ho.

"El treball important el fa el professor, però el mercat valora altament el futbolista"

Catalunya necessita educació financera?

Tothom necessita educació financera, però especialment la gent no anglosaxona. Els americans i anglesos tenen més formació financera. Els italians, francesos, grecs, i fins i tot catalans i espanyols en tenen poca perquè no forma part de la nostra cultura. Això es deu al fet que tant en la cultura catòlica, com en la cultura comunista, parlar de diners no és alguna cosa massa elegant. I dels diners no es parla, però si ho pensem bé és una de les coses més importants perquè primer va la salut, i després els diners. Això es deu al fet que els diners et serveixen per a tot: per independitzar-te, comprar-te un cotxe, menjar, educar-te..

Aquesta falta d'educació financera en gran part dels països europeus explica l'atur estructural més alt a Europa comparat amb els Estats Units?

El motiu pel qual la taxa de desocupació als Estats Units és més baixa és perquè és molt més fàcil contractar i acomiadar. Quan l'economia va bé, és molt fàcil contractar, i quan l'economia va malament és molt fàcil acomiadar. I això el que fa és que la seva economia sigui més ràpida. A Europa, quan les empreses funcionen bé no contracten a tanta gent perquè és més difícil i perquè saben que si les coses no van bé serà més difícil acomiadar.

D'altra banda, és cert que, si mirem enrere, a Europa sempre hi ha hagut reis i sistemes feudals. Això ha fet que tinguem un sistema estatal molt més fort en detriment dels emprenedors. Estats Units neix de zero fa 250 anys, és un país molt més jove. A Europa, hi ha famílies que tenen diners des de fa 300, 400 o 500 anys, però als Estats Units els diners són molt joves. Això fa que gairebé tot s'hagi construït des de l'emprenedoria, sense molta intervenció d'entitats publiques, i que sigui molt més fàcil trobar diners per finançar noves empreses. Com més fàcil és trobar diners, més fàcil és crear noves empreses i més fàcil és fer créixer aquestes noves empreses fins a convertir-se en grans empreses. Tenim exemples com Amazon, Google, Facebook i Apple, empreses els fundadors de les quals parteixen de zero en crear les empreses.

Hem de saber vendre'ns més, millor, o més i millor?

Més i millor. I tothom. El problema més gran que té Itàlia és que el mercat és molt petit, d'uns 60 milions de persones. El mercat que parla espanyol és més complex i gira al voltant d'uns 800 milions de persones, no totes riques ja que hi ha molta gent de parla espanyola que viu en països pobres, però és un mercat molt gran. Espanya hauria de vendre més i millor que Itàlia, ja que el seu mercat és més gran.

Els diners donen la felicitat?

Els diners no et donen la felicitat directament.

[Reconeix entre riures que el seu títol és provocador].

El que et dóna la felicitat és un equilibri en totes les areas: la salut, els diners, relacions amb altres persones... Però si que és veritat que la gent que té més diners tendeix a ser més feliç, però això passa perquè aquesta felicitat deriva d'una sensació de control sobre la teva pròpia vida. Aquesta sensació de control i de poder sobre la teva pròpia vida és una de les coses que fa que les persones amb diners siguin més felices. Hi ha un estudi d'una societat americana que es diu Tulip Research que reafirma aquesta teoria, que els rics són més feliços per aquesta sensació de control i de tenir la capacitat de poder dirigir la seva vida cap a on ells desitgin. En canvi, la gent pobra i de classe mitjana no tendeix a tenir aquesta sensació de control i això fa que no siguin capaços de trobar l'estratègia per dirigir la seva vida cap a on ells desitgen.

"Els diners no et donen felicitat directament"

Llavors, la felicitat dona diners?

Si ets feliç la teva capacitat per produir diners és superior. Això passa perquè per produir diners el cap i el cor han d'estar alineats, i aquest alineament és més fàcil que el tingui una persona que sigui feliç. Crec que com més feliç ets i més gent feliç tens al teu voltant, més fàcil és fer diners.

On cal invertir ara diners per tenir ingressos automàtics?

Tenim quatre potes d'una taula: el sector immobiliario, el trading de forma automàtica...

Amb bots programats per trading?

No. Hi ha estratègies amb les quals simplement treballant uns 30 minuts cada mes es pot deixar tot llest perquè es faci tot de manera automàtica.

La tercera pota són empreses on no treballes. Un cop s'hagi organitzat l'empresa, l'emprenedor ha de fer un pas enrere i deixar-ho tot llest de manera que l'empresa no deixi de funcionar sense ell. L'objectiu d'un empresari és que aquest sigui inútil dins de la seva pròpia empresa, ja que quan l'empresari no té utilitat és quan veritablement ha creat una empresa de la què es pot despreocupar.

Però, amb supervisió?

Si. Amb un control i amb una revisió del rendiment, però l'empresa sempre funciona sense intervenció tret que sigui necessària. La quarta i ultima pota són els royalties. Hi ha de molts tipus, com apps, llibres, jocs, música... Tot allò que té a veure amb els royalties és la quarta pota. Per ser ric es pot tenir una de les quatre potes o una combinació d'elles. Jo, per exemple, tinc una combinació de les quatre potes.

"Barcelona és la ciutat mes propera a Itàlia en mentalitat, forma de ser i activitats emprenedores"

Perquè va decidir posar la seu d'Alfio Bardolla Training Group d'Espanya a Barcelona?

Perquè crec que el missatge que volem donar és important per al mercat europeu, però sobretot pel mercat de parla espanyola, i penso que Barcelona és la ciutat mes propera a Itàlia en mentalitat, forma de ser, i activitats emprenedores, i a part perquè és una ciutat bonica.

Imagini's que acaba sent polític i guanya les eleccions. Quins són els principals canvis que faria pel que fa al que tenim ara en països com per exemple Espanya i Itàlia?

La primera cosa que cambiaria és el sistema judicial. Ha de ser ràpid i a favor de l'emprenedor, ja que si no es té confiança en la justícia no es pot construir gens. La segona cosa seria ajudar a l'emprenedor reduint impostos, però d'altra banda castigar durament a aquells que no els paguen.

Reducció d'impostos per als emprenedors que estan començant, o per a tots els empresaris incloent grans empreses?

A tots. Perquè quan un empresari guanya diners en general ho reinverteix a la seva empresa i la fa més gran. Rarament un emprenedor retirarà els diners i els deixarà al seu banc. La voluntat de l'emprenedor és voler fer més, fer créixer l'empresa, contractar més gent, i tot això activa l'economia.

D'altra banda, els impostos han de ser fàcils de pagar, i també ha de ser fàcil que et descobreixin en cas que no els paguis per intervenir ràpidament.

Més info: L’inversor dubta, comprar salut o turisme?

Faria algun canvi en el sector educatiu?

Si. Faria una escola més propera a les necessitats dels ciutadans. Ensenyaria les coses que són importants avui en dia: ser feliç, comunicació entre persones, treball en equip, com funcionen els impostos i l'activitat emprenedora, ser saludable, menjar bé, la importància de fer exercici... Totes aquestes coses que ensenyaria són aspectes que busquem quan creixem: com guanyar diners, com ser feliç, com mantenir-se saludable, com mantenir relacions sanes amb altres persones. Si són coses que busquem quan ens fem adults, per què no aprendre-les quan som més joves?

"El cap ens fa rics o pobres, i feliços o infeliços"

Queda't amb un aprenentatge financer i/o personal que hagis adquirit al llarg de la teva trajectòria

Crec que la felicitat està al cap, i la capacitat de generar riquesa també deriva del cap. El cap ens fa rics o pobres, i feliços o infeliços. Per això, tenir la capacitat de gestionar les teves pròpies emocions i la teva pròpia psicologia és la cosa més important que els puc ensenyar als meus fills i que hauria de saber tot adult.

Més informació
Com gestionar rebuts? Negociant, hi ha diners en joc
Avui et destaquem
El més llegit