Els aliments frescos deixen la inflació plana al setembre

La taxa mensual de l'IPC registra una evolució plana i la interanual se situa al 2,1%

El preu dels aliments influencia la variació de l'IPC
El preu dels aliments influencia la variació de l'IPC

L'Índex de Preus del Consum (IPC) a Catalunya s'ha mantingut aquest mes de setembre respecte a l'agost, i la taxa interanual s'ha situat en el 2,1% segons dades fetes públiques aquest dimecres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). L'alça de la inflació en taxa anual ha estat impulsada especialment per la pujada de preus de les fruites fresques en la cistella d'aliments i begudes no alcohòliques, contràriament a la baixada que es va registrar al setembre de l'any passat. L'altre factor per enfilar la inflació anual ha estat la cistella d'oci i cultura, on s'incorporen els preus del paquets turístics, que aquest any han baixat els preus menys que l'any passat.

Al conjunt d'Espanya, la inflació ha augmentat un 0,2% al setembre respecte al mes anterior i ha elevat dues dècimes la seva taxa interanual, fins a l'1,8%, per l'encariment dels aliments i begudes no alcohòliques i al fet que el preu dels paquets turístics ha baixat menys que en el mateix mes del 2016.

Catalunya i les Illes Balears són les comunitats amb la taxa interanual més alta, mentre que en l'extrem oposat hi ha Navarra i Múrcia, amb un 1,1%.

Els preus del vestit i el calçat han estat els únics que han repuntat de manera destacada, amb un 4,5%, mentre que els que han experimentat una caiguda més pronunciada han estat els de l'oci i la cultura, amb una reculada del 3,5%.

Demarcacions

A Barcelona, els preus van baixar al setembre en una dècima en relació amb l'agost, cosa que va deixar fixada una inflació anual del 2,2%, dues dècimes més que la taxa registrada a l'agost. Les comarques gironines van veure com els preus al setembre van pujar dues dècimes en relació amb l'agost i van deixar una inflació anual del 2,4%, tres dècimes més que la taxa registrada a l'agost.

A Lleida els preus van pujar tres dècimes al setembre en relació amb l'agost i la taxa d'inflació anual es va situar en el 2,1%, una dècima més que la registrada a l'agost. Finalment, a Tarragona els preus van baixar una dècima i van deixar una inflació anual de l'1,8%, una dècima per sota de la registrada a l'agost.

Més informació
L'encariment dels aliments fa pujar l'IPC a l'1,8% al setembre
El transport dispara els preus al 2% a l'agost
L'IPC puja una dècima a l'agost fins a l'1,6%
Avui et destaquem
Comentaris