L'alliberament fiscal dels catalans

Els contribuents catalans han treballat de mitjana un total de 185 dies per complir amb les seves obligacions tributàries

El 5 de juliol és el Dia de l'Alliberament Fiscal de Catalunya | iStock El 5 de juliol és el Dia de l'Alliberament Fiscal de Catalunya | iStock

Sis mesos després d'estrenar l'any, els catalans s'han alliberat fiscalment. Segons informa l'Institut Ostrom en un comunicat, aquest diumenge 5 de juliol va ser el Dia de l’Alliberament Fiscal a Catalunya, cosa que vol dir que els contribuents catalans han treballat de mitjana un total de 185 dies per complir amb les seves obligacions tributàries, dels quals 102 corresponen a cotitzacions socials, 41 a l’IRPF, 25 a l’IVA, 11 a impostos especials i 6 a altres gravàmens com l’IBI, Patrimoni o Transmissions Patrimonials i Actes Jurídics Documentats.

Els 24.000 euros anuals de salari mitjà es converteixen, d'aquesta manera, en 16.000 euros nets. En altres paraules, i segons l'Institut Ostrom, després d’aplicar els impostos sobre les rendes del treball al cost salarial, un individu a Catalunya amb el salari mitjà només disposa del 50% restant per al consum o l’estalvi personals.   

Des de l'Institut Ostrom sostenen "que seria contraproduent assolir la consolidació fiscal augmentant impostos sobre una base productiva ja molt afeblida i unes rendes familiars soscavades per la crisi de la covid", motiu pel qual proposen "emprendre reformes estructurals que empenyin la competitivitat i la productivitat de l'economia catalana i anunciar un pla creïble d’ajustos a llarg termini per amortitzar l’augment del deute que es produeixi durant els propers mesos". 

Si no és així, avisen, "correm el risc que els recursos generats per les famílies durant el confinament hagin de destinar-se a pagar més impostos en comptes de contribuir mitjançant la inversió a una sortida ràpida de la crisi del coronavirus". A més, assenyalen la importància de "reforçar la incidència redistributiva de la despesa pública, amb especial èmfasi en les polítiques d'infància, família, rendes i activació laboral".

Més informació
L'ovella negra de l'Estat en les infraestructures catalanes
Rics desitjant pagar més impostos?
Avui et destaquem
El més llegit