Amancio Ortega continua manant a la llista 'Forbes'

Per primera vegada, el rànquing revela que Madrid i Barcelona són les autonomies amb més milionaris

El fundador i màxim accionista d'Inditex, Amancio Ortega, es manté al capdavant de les grans fortunes d'Espanya (46.000 milions d'euros) malgrat que el seu patrimoni ha disminuït en 1.600 milions, segons la llista Forbes, que reflecteix que els més rics del país han elevat la seva fortuna el 9,2% en un any. Forbes atribueix el descens de la fortuna d'Ortega a la caiguda en borsa del valor de les accions d'Inditex, mentre que l'augment del patrimoni dels més rics obeeix al fet que en èpoques de crisis els preus baixen i qui té diners disponibles pot aprofitar les oportunitats de compra.

En el segon lloc se situa la família de Rafael del Pino, màxims accionistes de Ferrovial, que, amb 6.400 milions (1.100 milions més que el 2013), relega al president de Mercadona, Juan Roig, a la tercera posició, amb una fortuna de 6.000 milions d'euros (200 milions més).

En total, les 100 grans fortunes d'Espanya sumen 64.424 milions d'euros, l'equivalent al 15,6% del PIB de l'Estat espanyol, segons la revista Forbes. El seu editor a Espanya, Andrés Rodríguez, ha subratllat que la seva riquesa real és, sens dubte, encara major, ja que per elaborar la llista no es comptabilitzen comptes corrents o articles, com ara cases o joies, comprades a títol personal i no via societats.

En la seva segona edició, la llista Forbes Espanya reflecteix l'entrada, entre d' altres, dels hereus d'Emilio Botín (Banc Santander) i Isidoro Álvarez (El Corte Inglés), i de Leopoldo Fernández Pujals, que s'estrena en el lloc 63 amb 650 milions d'euros després de la venda de les seves accions de Jazztel.

El "top 10" dels rics el completen la filla d'Ortega i hereva de la seva ex dona Rosalia Mera, Sandra Ortega (5.250 milions); el president de Mango, Isaak Andik (4.250); el president d' OHL, Juan Miguel Villar Mir (3.450); Ana Patrícia Botín i germans (3.450); Manuel Jove (3.000), la Duquessa d'Alba (2.800) i els fundadors de Gestamp, Francisco i Jon Riberes (2.600).

Per sobre dels 2.000 milions d'euros també figuren la família Masaveu (2.500), els banquers Juan i Carlos March (2.500), els propietaris de Mahou (2.300 milions) i José Manuel Entrecanales (2.100). 

Predominen els homes
El sexe predominant entre les grans fortunes és el masculí, ja que, de les 100majors fortunes espanyoles, tan sol 15 corresponen a dones, que encara així són 4 més que l'any passat. Les dones més acabalades del país acumulen 24.125 milions d'euros, 6.500 milions d'euros més que en 2013. A més d'Ortega, Botín i la duquessa d'Alba, figuren entre les més riques d'Espanya María José Guil Navarro (vídua d'Isidoro Álvarez) i filles (2.000 milions), Sol Daurella Comadrán (1.700 milions) i Alicia Koplowitz (1.600 milions).

A continuació se situen la presidenta de Prosegur, Helena Revoredo (1.550 milions), Carlota Areces i família (1.000), Esther Koplowitz (900), la baronessa Thyssen (900), Isabel Castelo (700), Carmen i Liliana Godia (700), Carmen i Lluis Riu (700), María José Soriano i Silvestre Segarra (475), i Paloma García Peña i família (400).

Mitjana de 67 anys
L'edat mitjana dels integrants de la llista Forbes espanyola és de 67 anys i en ella figuren únicament 16 dones, sis més que un any abans -ha afegit Rodríguez-, qui ha destacat que el "tall" per formar part de la llista està en els 350 milions d'euros. Per sectors, destaca el predomini de la distribució entre els més rics d'Espanya, per sobre de banca o immobiliària; així com l'absència de grans fortunes procedents d'activitats com la tecnologia, els esports o la gastronomia.

"La potència de l'imperi d'Inditex és fantàstica en aquesta llista", ha subratllat Rodríguez, qui ha apuntat que el seu cofundador i la seva filla concentren un terç del patrimoni dels més rics d'Espanya i ha subratllat que Ortega és el tercer home més ric del món, per darrere de Bill Gates i el mexicà Carlos Slim, "que també parla castellà".

Per CCAA
Per primera vegada, Forbes proporciona dades per autonomies, de manera que Madrid i Barcelona, amb 28 i 24, són les comunitats amb més rics; mentre que Galícia és la que acumula un major patrimoni de la mà d'Amancio Ortega. Julio Iglesias, amb una fortuna de 850 milions d'euros, generada amb la seva activitat musical i les seves inversions immobiliàries, és l'únic representant del món artístic que apareix en el rànquing dels més rics entre els rics d'Espanya.

A més, inclou altres fortunes per sota dels 300 milions d'euros i per comunitats, entre les quals es troben les del president de Telefónica, César Alierta, per Aragó (200-150 milions); el tennista Rafa Nadal, per Balears (200-250 milions); o el pilot de Fórmula 1 Fernando Alonso, per Astúries (150-100 milions).
Avui et destaquem
El més llegit