L'anàlisi genòmica i la prevenció en la salut de les dones

L'anàlisi genòmica permet personalitzar el control preventiu de certes malalties

L'embaràs i la menopausa són dues etapes en què és bàsic el control preventiu de malalties concretes | iStock L'embaràs i la menopausa són dues etapes en què és bàsic el control preventiu de malalties concretes | iStock

Les diferències biològiques i socials entre homes i dones provoquen un impacte en la salut pel fet de pertànyer a un o altre sexe. Gràcies als avenços en el terreny de la igualtat, en els últims anys la dona ha adoptat costums tradicionalment pròpies de l'home, com el tabaquisme, el sedentarisme i els canvis en els hàbits dietètics. Això ha determinat de manera negativa que la dona s'hagi igualat a l'home en algunes complicacions de salut per l'efecte de factors de risc ambientals, com les cardiovasculars, els accidents cerebrovasculars i el càncer. L'anàlisi genòmica aporta informació rellevant per dur a terme un control preventiu personalitzat. 

La funció reproductiva de la dona es veu afectada per l'augment de responsabilitats professionals i laborals, ja que l'edat de la maternitat es va retardant fins a tal punt que les estadístiques assenyalen que en l'última dècada, els embarassos en dones de més de 40 anys representen més del 60%. Aquesta maternitat tardana implica més riscos i d'aquí sorgeix la necessitat de disposar de mètodes que ajudin a minimitzar-los.

L'embaràs i la menopausa

En aquest sentit, l'anàlisi genòmica aporta informació sobre necessitats nutricionals especials. Abans de quedar embarassades, per exemple, informa sobre la forma química específica i el moment oportú en què s'han de prendre certes vitamines, com l'àcid fòlic, per prevenir avortaments i malformacions en el fetus. A més, ajudarà a tenir previstes complicacions com la diabetis en l'embaràs, la preeclàmpsia i l'amenaça d'avortament i part prematur. També ens ajudarà a prendre mesures oportunes de protecció antioxidant per evitar agressions de tòxics nocius per al correcte desenvolupament i el benestar fetal.

Un altre període de la vida de les dones que s'ha de tenir en especial consideració és la menopausa. Està demostrat que una prevenció de salut precoç té un impacte positiu sobre el potencial de salut amb què la dona arriba a aquesta etapa, com l'osteoporosi, els problemes per mantenir en equilibri el pes corporal o la salut tant cardio com cerebrovascular.

L'anàlisi genòmica permet anticipar els protocols de medicina preventiva als requeriments individuals i no segons els criteris generals. Amb aquesta actuació, sempre estarem un pas per davant de la complicació de salut i assegurarem una veritable prevenció que potenciï l’establiment d’una vida activa i saludable en qualsevol etapa del nostre desenvolupament.

Més informació
Inestabilitat de l'espatlla
Recomanacions de seguretat per a la pràctica de l’esquí i del surf de neu
Lesions de genoll i el seu tractament per artroscòpia
Avui et destaquem
El més llegit