• Economia
  • L’aparador de les ‘apps’ en català

L’aparador de les ‘apps’ en català

El ‘Cercaapps’, impulsat fa sis anys, incorpora 440 aplicacions de 17 àmbits i té l’objectiu de visibilitzar tecnològicament la llengua i promoure’n el consum

El Cercaapps conté 440 aplicacions en català | Cedida
El Cercaapps conté 440 aplicacions en català | Cedida
Redacción VIA Empresa
Barcelona
12 d'Abril de 2023

Política Lingüística va llençar fa sis anys el Cercaapps, un cercador d’apps en català. En aquest espai web, es mostra l’oferta d’aplicacions disponibles en català per promoure’n el consum. Aquestes estan classificades en 17 apartats, tot i que algunes pertanyen a més d’una. A la fitxa de cada ‘app’ es pot trobar informació sobre el desenvolupador, la disponibilitat i l’enllaç per accedir-hi. Un dels avantatges del cercador és que es va enriquint constantment amb incorporacions i també amb aportacions dels usuaris que omplen un formulari. Per poder navegar per la gran varietat temàtica d’aplicacions que ofereix el Cercaapps, és necessari tenir el mòbil configurat en català.

 

Creat l’any 2017, el Cercaapps, cercadors d’apps en català, té l’objectiu de visibilitzar les apps en llengua catalana. Fins a enguany, s’hi han incorporat 440 aplicacions, de les quals resten actives 303 a la web i s’han donat de baixa 137. La varietat d’àmbits d’aquestes apps engloben temàtiques com actualitat, cuina, cultura, educació, empresa, esport, festes, idiomes, jocs, lleure, natura, notícies, salut, serveis, temps, trànsit i vacances. Algunes de les darreres novetats que es poden consultar a la pàgina web són les apps del Teatre Lliure, les botigues de roba Teezenis i C&A o el joc del Parxís. 

Per poder navegar per la gran varietat temàtica d’aplicacions que ofereix el Cercaapps, és necessari tenir el mòbil configurat en català

Des de l’any 2013, s’han anat afegint al cercador d’apps que incorporen la llengua catalana, de les quals 38 han tingut el suport del Departament de Cultura (24 resten actives a la web i 14 s’han donat de baixa). Existeixen 32 més que han rebut el suport d’altres departaments de la Generalitat de Catalunya, de les quals resten actives 22 a la web i s’han donat de baixa 10.

 

El català, als productes tecnològics 

Per altra banda, el Departament de Cultura, a través de l’Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural, ha impulsat una línia de subvencions per a la incorporació de la llengua catalana en productes tecnològics. L’objecte d’aquestes subvencions és promoure actuacions destinades a la incorporació de la llengua catalana en productes tecnològics, de manera preferent en aplicacions.

Cultura ha impulsat una línia de subvencions per a la incorporació de la llengua catalana en productes tecnològics

En aquest àmbit, resulten subvencionables les despeses de traducció i de correcció necessàries per incorporar la llengua catalana al producte tecnològic, així com les despeses de localització (enteses com les necessàries per adaptar el producte al mercat català).