CA | ES

Aragonès: "Les propostes són per a l'Estat català"

ERC presenta el seu programa econòmic del 20D en el marc d'unes estructures estatals de la Catalunya independent

El matís d'Esquerra Republicana (ERC) a la seva proposta econòmica és, en el fons, la reafirmació d'unes intencions que ja són públiques. El programa per a les eleccions generals del pròxim 20 de desembre que ha presentat aquest migdia de dilluns Pere Aragonès, secretari de política econòmica i coneixement d'ERC, al Cercle d'Economia és aplicable, segons ha dit, "en el marc d'unes estructures d'Estat que només seran possibles en un Estat català".

És a dir, ERC aspira a participar en el Parlament espanyol per poder aplicar el seu programa econòmic només a Catalunya, on creuen que es donen les condicions econòmiques adequades. Alhora, esperen no romandre durant molts mesos al Parlament espanyol: "Som conscients que ens agradaria ser-hi per poc temps, que es faci un desbloqueig de la situació catalana i puguem crear la República Catalana", apunta.

Amb les cartes sobre la taula, Aragonès ha criticat la situació econòmica perquè considera que, tot i estar en etapa de recuperació, "estem tornant a créixer sobre preus de fang, sobre aquestes febleses en l'economia". Segons el representant d'ERC, qui actualment és diputat de Junts Pel Sí al Parlament català, "sortim de la crisi més desiguals i amb el manteniment de moltes de les febleses que ens vam portar".

Una de les desigualtats en les quals més ha incidit és en la que ha generat l'actual reforma laboral aprovada el 2012 i a la que contribuiran a derogar, si es dóna, el cas en el Congrés dels Diputats. "La contractació segueix sent temporal. Tenim una part de treballadors que estan més protegits i tota una altra part que afecta joves, dones i immigrants que les úniques oportunitats que tenen són els contractes de pràctiques, temporals, etc.". Aragonès ha declarat que la seva formació política aposta per un nou marc laboral amb un contracte únic que "doni més pes a la negociació col·lectiva".

Quant a l'àmbit de les finances, Esquerra Republicana de Catalunya defensarà en la campanya electoral que comença en uns dies la creació d'una banca pública de desenvolupament: "No proposem que doni hipoteques i faci dipòsits, no proposem una banca pública comercial", ha remarcat. Aragonès també ha manifestat que després de la reordenació del sector financer –el qual considera "molt regulat" actualment-, "no s'han donat les condicions perquè pogués entrar banca estrangera i per tant avui dia, hi ha menys canals de circulació del crèdit que abans de la crisi".

Economia verda i Corredor Mediterrani
La tercera pota del programa econòmic amb el qual concorrerà la formació republicana és la defensa d'un vessant més renovable de l'economia. "En el passat s'han fet propostes massa optimistes sobre les renovables. També cal fomentar l'autoconsum fonamentalment per les empreses. Tal com està regulat ara, no ajuda", ha defensat. Aragonès ha defensat que s'ha d'instaurar un sistema públic de fixació de preus de l'energia: "Perquè si ni el ministre d'Indústria ho pot explicar, és difícil que els inversors ho puguin entendre i puguin entrar al mercat".Vinculat a l'energia, pel que fa a les infraestructures, les reclamacions han estat tan senzilles com contundents: modificació del dèficit fiscal i exigència del Corredor Mediterrani. "Creiem que com més interconnectat tinguem el mercat peninsular amb el mercat continental, més competència hi haurà i més possible serà la reducció del preu del quilowatt hora".

Tanmateix, Aragonès ha explicat que ERC considera imprescindible regular les plataformes d'economia col·laborativa, ja que permetran "aflorar una part de les transaccions que es fan en el marc de l'economia submergida"; fer possible una harmonització de l'impost de societats a escala europea, "per evitar el dumping fiscal que fa que les rendes generades a Catalunya tributin a Irlanda, o altres països, per exemple"; reduir més els trams més baixos de l' IRPF i rebaixar l'Iva per millorar el consum i aflorar l'economia submergida; crear un fons nacional per a la innovació, posant l'exemple d'Israel i apostar per la formació dual, una mesura a la qual també farà referència en el seu programa el Partit Popular, segons va explicar Álvaro Nadal en la seva participació recent al Cercle d'Economia.

Escenari català
"El nostre escenari és Catalunya. Les complicitats que pot tenir ERC al Congrés hi són, i ho han estat en el passat, però l'experiència que tenim és que aquells acords que es fan i que estan compostos de diferents elements, al final no es mantenen, per això no tenim gaires esperances de les complicitats que puguem tenir al Congrés dels Diputats", ha declarat Aragonès com a portaveu econòmic d'ERC, una formació que, tot i que espera la reforma del finançament autonòmic, "en l'horitzó que ens agradaria no s'arribarà a temps de formular-la", ha conclòs, esperançat.
Avui et destaquem
El més llegit