L’Arc Mediterrani planta cara a Montoro

Balears, València i Múrcia reaccionen a les cartes enviades pel ministre d’Hisenda pel control de la despesa i del dèficit

El conseller d’Hisenda i Model Econòmic de la Generalitat Valenciana, Vicent Soler | ACN El conseller d’Hisenda i Model Econòmic de la Generalitat Valenciana, Vicent Soler | ACN

L'Arc Mediterrani es planta davant les exigències del Ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro. El País Valencià, les Illes Balears i Múrcia han reaccionat a la missaiva que des del Ministeri han enviat i s'han negat a aplicar les retallades que demana el Govern central. Montoro reclama ajustos addicionals a 10 comunitats autònomes per tancar el 2017 amb l'objectiu de dèficit del 2,1%, si bé Andalusia, Extremadura, Aragó, Navarra, Castella-La Manxa, Cantàbria i Catalunya -que es troba intervinguda a causa del 155- han dit que acataran, els consellers d'Hisenda de les comunitats de l'Arc Mediterrani han dit que ni parlar-ne.

El conseller d’Hisenda i Model Econòmic de la Generalitat Valenciana, Vicent Soler, ha assegurat que no hi haurà ajustos en els comptes del 2017 perquè és impossible reduir les despeses. D’altra banda, el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha confirmat que no es pot complir el que demana el govern espanyol si els valencians no tenen prou recursos i ha recordat la situació d’infrafinançament que viu el País Valencià.

Per la seva banda, la consellera d’Hisenda i Administracions Públiques de les Illes Balears, Catalina Cladera, ha assegurat que Balears “no compleix la regla de despesa”, però considera “paradoxal” que el Ministeri d’Hisenda els hagi advertit d’una desviació de la regla de despesa quan l’autonomia està a prop del superàvit.

Així mateix, el conseller d’Hisenda de Múrcia, Andrés Carrillo, ha assegurat que tot i que és cert que la despesa ha crescut un 3,9%, aquest increment no pot ser considerat “excessiu ni arbitrari”, ja que respon a la necessitat de prestar “els serveis públics fonamentals com l’educació, la sanitat i les polítiques socials”.

El ministre d’Hisenda va enviar una carta a les comunitats autònomes a principis de desembre en la qual reclama ajustos addicionals per tancar el 2017 amb l’objectiu de dèficit del 2,1% fixat pel Govern. Segons Montoro, hi ha “risc” que les autonomies no compleixin la regla de despesa i adverteix que si es confirma aquest incompliment el Govern pot intervenir-les i obligar-les a aprovar ajustos pressupostaris, com ja va fer amb l'Ajuntament de Madrid.

Més informació
El Govern espanyol amplia les mesures de control de la despesa de la Generalitat
Montoro convoca els consellers de finances pel dèficit
Moody's avisa Madrid que l'article 155 pot passar factura a l'economia espanyola
Avui et destaquem
El més llegit