2018: menys atur, però ve el llop

Catalunya tanca l'any amb un 6,01% menys de persones sense feina tot i que amb més precarietat laboral que mai

Treballadors | ACN Treballadors | ACN

L'atur ha caigut a Catalunya un 6,01% en tot el 2018 deixant 25.111 persones més ocupades i un total de 392.907 aturats, segons ha informat el Ministeri de Treball. Aquesta xifra suposa un encadenament de 66 mesos seguits de caigudes interanuals i és la millor dada en un mes de desembre des del 2007. Però tot i aquesta aparent bona notícia, el cert és que malgrat la reducció de l'atur, Catalunya i Espanya encara compten amb unes xifres molt allunyades del seu entorn europeu. Així mateix i segons afirma el president executiu d'ICSA Grupo, Ernesto Poveda, "si en temps de bonança amb un creixement del 2,6% del PIB no avancem per reduir els grans problemes del país com l'atur, quan vinguin mal dades ho passarem molt malament". Ve el llop.

Més info: L'atur s'estanca a les portes de Nadal

En aquest sentit, el secretari general d'UGT a Catalunya, Camil Ros, també ha carregat contra les dades de l'atur en un esmorzar amb la premsa ja que considera que "els indicadors que milloren ho fan quantitativament, però no qualitativament", al mateix temps que afegeix que aquest 2018 "no ha estat un bon any per la gent treballadora". A parer seu, "sí que hi ha hagut beneficis empresarials, però els nivell de precarietat que tenim estan igual o pitjor".

I és que, per a Ros, "agafant les dades de l’atur, tenim unes quantes contradiccions brutals: desembre del 2007 teníem 267.000 persones registrades i ara 392.907", cosa que representa que "tenim més gent aturada, però signem més contractes" perquè ha crescut la xifra de contractes temporals que se signen en detriment dels indefinits.

Menys atur amb més PIB

El mes de desembre, el nombre d'aturats registrats en les oficines dels Serveis Públics d'Ocupació (SEPE) ha caigut de 1.498 persones a Catalunya, un 0,38% en relació amb el mes de desembre. En el conjunt de l'Estat, la desocupació ha caigut un 6,17% interanual amb una reducció de 210.484 persones, mentre que al desembre ha baixat en un 1,55%, amb 50.570 persones menys sense feina. L'afiliació mitjana a la Seguretat Social ha assolit la dada històrica de 19.024.165 ocupats, només superat el 2007, i va registrar un augment de 563.965 inscrits respecte a l'any passat.

El volum total de desocupats ha assolit a tancament del passat any la xifra de 3.202.297 aturats, i es va mantenir així en el seu nivell més baix dels darrers nou anys, després de registrar durant l'últim mes del 2018 un descens mensual de 50.570 aturats (-1,5%), la reculada més petita en un mes de desembre des del 2012.

​En termes absoluts, Catalunya ha estat la tercera comunitat on més es va reduir la desocupació durant 2018, per darrere d'Andalusia (36.597 aturats menys) i de la Comunitat de Madrid (30.668 aturats menys), si bé en termes relatius es va situar en la mitjana espanyola.

Poveda: "Quelcom estem fent molt malament: tenim un 15% d'atur, mentre que els països del voltant estan entorn el 8%"

"Les dades de l'atur són bastant similars a les dels mesos anteriors, amb algun petit detall, com per exemple l'increment dels cotitzants, per la resta, les xifres no són gaire alentadores", diu el president executiu d'ICSA Grupo. Catalunya ha tancat el 2018 amb un total de 3,39 milions d'afiliats a la Seguretat Social, la qual cosa suposa 96.437 persones més que en 2017, un 2,92% més.

"Hi ha una part positiva, fa sis anys que baixa l'atur, de manera molt lenta, però si ens comparem amb la resta de països del nostre voltant amb un 8% d'atur, aquí el tenim en un 15%, quelcom estem fent molt malament", es lamenta.

Amb tres milions d'aturats i un rècord de 19 milions de cotitzants, estem remonant la crisi? "Després de quatre anys de creixement constant del PIB al voltant del 3% i amb xifres d'atur com les que tenim estem millorant però no és per tirar cohets", a més a més, ens hem de preparar perquè "ve el llop". Ha crescut l'economia i s'ha retallat lleugerament l'atur perquè "el preu del petroli ha baixat", però en el moment que torni a repuntar "tot se n'anirà en orris". "No estem millorant en concordança amb les dades macro que tenim", postil·la l'expert.

Inestabilitat i precarietat

Per a Espanya i a Catalunya, la incertesa política "present a tot l'Estat" influeix poc en l'atur. El que sí que influeix són les mesures que no s'estan prenent per reduir les xifres i incrementar el nombre de cotitzants o retallar la precarietat dels nous contractes que es concentren als serveis.

Precisament, per sectors, on més ha baixat l'atur ha estat en els serveis, amb un total de 281.849 aturats i 1.487 menys, seguits de l'agricultura, on els desocupats s'han reduït en 469 persones, fins a un total de 8.684. No obstant això, l'atur ha pujat en 736 persones en la construcció i en 369 en la indústria, fins als 32.461 i 44.475, respectivament, i en el col·lectiu sense ocupació anterior, amb 25.438 aturats, l'atur s'ha reduït en 647 persones.

Ros: "Per molt que hi hagi reducció de l’atur, s’està cronificant la precarietat laboral i la pobresa"

"En la conjuntura de Nadal és normal que pugi l'ocupació als serveis, però em preocupa que pugi l'atur a la indústria, que és el que crea riquesa", diu Poveda. Justament en aquesta línia, Ros afegeix que les dades de l'atur reflecteixen una temporalitat que en 11 anys ha passat de ser del 83% al 86%. "Per molt que hi hagi reducció de l’atur, s’està cronificant la precarietat laboral i la pobresa", es lamenta, i insisteix: "Tot allò que es recupera en termes d’ocupació, es crea en termes de pobresa".

Segons l'expert, el Brexit i les "bogeries" de Trump, amanides amb la desacceleració que ja es nota en l'economia, poden fer trontollar l'ocupació. "Si amb creixements del PIB del 3% no avancem per reduir els grans problemes del país, quan vinguin mal dades ho passarem molt malament", conclou Poveda, mentre que Ros afegeix que "això és creació de precarietat laboral, que no se'ns digui que és creació d'ocupació".

Menys contractes

El nombre de contractes registrats al desembre al Principat ha baixat un 19,89% respecte al novembre, amb 55.895 menys i fins a un total de 225.191. En total, s'han formalitzat 28.701 contractes indefinits, la qual cosa es tradueix en 10.591 menys (-26,95%), i 196.490 temporals, amb 45.304 menys (-18,74%). 

Ara bé, en tot el 2018 s'han signat 5.733 contractes més, cosa que representa un 2,61% més que el 2017, però que, de totes maneres, segons el secretari general d'UGT a Catalunya, "tenim més gent aturada que el 2007".

A Espanya, el 2018 s'han signat 22,3 milions de contractes, 2.284.924 dels quals van ser contractes indefinits, el 10,2% del total i la xifra més alta de la sèrie històrica, amb un increment del 18,4% respecte al 2017. La resta van ser temporals.

El repte de la mà d'obra qualificada

El conseller de Treball, Chakir el Homrani, ha assegurat que el 2018 ha estat un "any bo" en la reducció de l'atur però ha considerat que encara és "millorable". El Homrani ha remarcat en una atenció als mitjans després de conèixer les dades que es tracta de les millors en aquest mes des del 2007 i ha destacat que s'ha generat el major volum de contractació indefinida des d'aquell any. Tanmateix, el conseller de Treball ha apuntat que cal afrontar "nous reptes" com la dificultat per trobar mà d'obra qualificada que afronten sectors "molt lligats a l'FP de grau superior".

Més info: Reformar l’FP per combatre l’atur juvenil

El titular de Treball ha explicat que convocarà sindicats i patronals en les properes setmanes per abordar aquesta problemàtica i ha assegurat que el diàleg social és una de les eines que han de permetre seguir reduint l'atur durant el 2019. A banda, El Homrani ha tornat a demanar al Govern espanyol la derogació de les reformes laborals.

Més informació
L'atur deixa enrere l'estiu i torna a pujar a Catalunya
Catalunya lidera la caiguda de l'atur a l'estiu (tot i el descens del turisme)
Avui et destaquem
El més llegit