• Economia
  • Puja l'atur, però registra l'agost més baix des del 2008

Puja l'atur, però registra l'agost més baix des del 2008

La xifra d'aturats puja en 9.554 persones a l'agost, malgrat que es tracta d'una xifra històricament baixa

Baixa l'atur a Catalunya| ACN
Baixa l'atur a Catalunya| ACN
Gemma Fontseca i Elena Busquets
Barcelona
02 de Setembre de 2022
Act. 02 de Setembre de 2022

L'atur continua pujant a l'agost a Catalunya i tanca amb 9.554 desocupats més que al juliol, un 2,8% més. Així, el nombre total d'aturats és de 350.945, segons les dades del Ministeri de Treball i Economia Social, i segueix la dinàmica de pujada que va iniciar al juliol. Ara bé, en comparació amb l'agost de l'any passat, el nombre de desocupats ha caigut en 40.183 persones, un descens del 20,1%. De fet, la xifra d'aturats de l'agost se situa en els nivells més baixos en aquest mes des del 2008 i, per tant, es tracta d'una xifra històricament baixa. Pel que fa a ocupació, a Catalunya les afiliacions de treballadors han baixat en 57.768 persones (-1,58%) respecte del juliol, segons les dades del Ministeri d'Inclusió i Seguretat Social.

 

"Quan augmenta l'atur i baixa l'afiliació, no podem parlar de dades satisfactòries", ha valorat el secretari de Treball del Govern, Enric Vinaixa, respecte a les dades d’atur i afiliació del mes d’agost. Tot i que l’increment de les persones sense feina i la caiguda dels contribuents a la Seguretat Social sigui menor al dels mesos d'agost dels anys previs a la pandèmia i a aquests últims mesos, Vinaixa no en fa una lectura positiva i destaca dos elements que han jugat en contra del mercat laboral aquests darrers mesos: "la inflació i l'encariment de l'energia". 

Vinaixa: "Quan augmenta l'atur i baixa l'afiliació, no podem parlar de dades satisfactòries"

La mateixa lectura fa Pimec. Josep Ginesta, secretari general de la patronal, ha indicat en roda de premsa que, tot i que pugui semblar que aquest mes d'agost "està dins dels paràmetres de la normalitat" -doncs la tendència habitual és que l'atur registrat s'incrementi en el vuitè més de l'any-, la situació no és gens positiva. De fet, sobre la comparació de l'increment de l'atur registrat amb els anys prepandèmics o els primers mesos de l'estiu, Ginesta ha volgut aclarir que "venim de tres mesos molt dolents, per això tenim un increment de l'atur més baix". 

 

En el conjunt de l'Estat, l'atur ha pujat a l'agost en 40.428 persones, el que suposa un 1,40% més que al juliol, fins als 2.924.240 desocupats. Així, tot i la tendència a l'alça –que va iniciar-se al juliol després de pràcticament més d'un any de baixada-, el nombre d'aturats s'ha mantingut per sota del llindar dels tres milions de desocupats. En comparació amb l'agost de l'any passat, a l'Estat hi ha 409.675 persones menys a l'atur (-12,3%). Igual que a Catalunya, la xifra absoluta de persones sense feina en un mes d'agost s'ha situat als nivells del 2008.

La xifra d'aturats de l'agost se situa en els nivells més baixos en aquest mes des del 2008

En el vuitè mes de l'any Catalunya ha estat la segona comunitat de l'Estat on més ha pujat l'atur en xifres absolutes, només superada per Andalusia. Per darrere de Catalunya s'ha situat València i Madrid.

Respecte a Europa, el secretari general de Pimec ha compartit una dada alarmant: "Espanya té el 23% de l'atur de la Unió Europea i el 27% del de la zona euro". A més, ha situat Catalunya en la tercera posició de la Unió Europea respecte a la taxa d'atur, "només superada per Espanya i Grècia".  

Sense excepcions

L'atur ha pujat a totes les demarcacions catalanes, amb Girona al capdavant de l'augment en percentatge (+3,83%). A Lleida s'han registrat un 3,61% d'aturats més, a Tarragona un 3,04% i a Barcelona un 2,57%. En tots els casos l'increment de desocupats l'ha impulsat els serveis i la indústria. 

El sector serveis impulsa la pujada de l'atur

La pujada de l'atur català s'ha concentrat en el sector serveis, que ha registrat 9.176 persones més, és a dir, concentra un 96% dels nous desocupats. L'atur també ha pujat en la indústria (+874 persones) i la construcció (+738 persones). En canvi, ha baixat a l'agricultura, amb 341 aturats menys que al juliol.

Un 41% dels contractes són indefinits

En aquest agost s'han signat 207.922 contractes a Catalunya, 74.567 menys que al juliol (-26,40%). En comparació amb l'agost de l'any passat, el nombre de contractes signats ha pujat en 6.342 firmes, el que es tradueix en un increment del 3,15%. Durant el mes d'agost s'han formalitzat 85.086 contractes indefinits, el que representa un 41% del total. En termes mensuals, la signatura d'aquest tipus de contractes ha baixat. Ara bé, en comparació amb l'agost de l'any passat, la contractació indefinida s'ha disparat un 256,28%.

La contractació indefinida s'ha disparat un 256,28%

Ginesta ha apuntat que, un dels motius de la pujada de l'atur és, precisament, aquest descens dels contractes temporals. "En el debat entre ocupació estacional i ocupació estable, defensem l’estable. Però entre l’ocupació estacional i la no ocupació, pensem que és millor l'estacional", ha afirmat. De fet, creu que en molts casos, els contractes temporals són una via "per tenir un aterratge en una empresa, un primer contacte. Incrementen la probabilitat de poder trobar feina". 

Ginesta: "Entre l’ocupació estacional i la no ocupació, pensem que és millor l'estacional"

La tendència coincideix amb el conjunt de l'Estat, on s'han signat 1.283.791 contractes, dels quals 506.731 (39,47%) han estat indefinits. Aquest percentatge és més de quatre vegades superior al que es registrava abans de la reforma laboral. Amb tot, en l'acumulat de l'any, a Espanya s'han signat 4.474.581 contractes indefinits.